Atypický projekt dřevostavby na pozemku v bývalém vinohradu

Atypický projekt dřevostavby na pozemku v bývalém vinohradu

Dana Jakoubková | Středa, 16. srpen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Jarmilu bychom mohli směle označit za dítě štěstěny, alespoň pokud jde o pořízení jejího nového bydlení. Celé roky chodila spolu se svými dětmi a sousedy z bytovky na kopec za městem, odkud je nádherný výhled na slovenskou metropoli a jen pár kroků do lesa. Společně tu snili o tom, jak hezké by tu bylo bydlení. Trvalo to sice celých 18 roků, ale sen se nakonec vyplnil.

V době, kdy se pozemky prodávaly, tu ještě byl vinohrad. Už z tohoto konstatování je jasné, že svažitý terén sice nabízí úchvatné výhledy, pro bydlení však příliš vhodný není. Terénní modelací se však podařilo vytvořit terasování a umístit domy tak, aby co nejvíce těžily z celodenního oslunění a nabízely co nejvíce výhledů na město.

Z centra na periferii


Když se Jarmilina dcera začala osamostatňovat, dozrálo rozhodnutí přenechat jí starý byt v centru Bratislavy a přestěhovat se jinam, blíž tichu a přírodě, přesto v rozumně dostupné vzdálenosti od města. Pozemek na bývalém vinohradu těmto představám přesně odpovídal, a tak Jarmila neváhala ani chvíli. „Považovali jsme to za ekologické řešení a pozemek při lese si o to přímo říkal," vysvětluje Jarmila své rozhodnutí zvolit dřevostavbu.

„Dřevo k dřevu. Samozřejmě jde o městské prostředí s dost eklektickým okolím a novou, spíše minimalistickou výstavbou, proto jsme celkový design nesměřovali k dřevěným obkladům, které by se na první pohled hlásily k materiálu, z něhož je dům postaven. Jednoduchý kvádr s cembonitovým obkladem spíše zapadne do zdejšího prostředí a časem, až vyrostou stromy a okolní zeleň, se v ní ztratí a bude nenápadný."

Výběr domu začal prohlídkou katalogu typových řešení a představou, že vybraný typový projekt se podle potřeb poupraví. Postupnými konzultacemi s obchodní poradkyní dodavatele, která je profesí architektka, nakonec vzniklo rozhodnutí zvolit atypický projekt. „Výrazným omezením byla možnost zastavět pozemek pouze z 22 procent, protože jde o tzv. podhorský pás," říká Jarmila.

„Pokud jsme tam chtěli dostat všechno, co jsme chtěli, museli jsme zvolit jiné než typové řešení. S odstupem času musím konstatovat, že dispozice i celkové řešení domu nám vyhovuje a nic podstatného bychom nezměnili. Stejně spokojená jsem byla i s dodavatelem. Většina firem dodávajících na Slovensku dřevostavby v té době ještě nebyla příliš etablovaná ani neměli dostatečné reference, proto jsme zvolili obchodní zastoupení české firmy. Líbila se nám i nabízená možnost prohlédnout si právě probíhající realizaci na jiném místě."

DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavbyDrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby

 

Materiály v interiéru praktické a hezké zároveň


Ve fázi projektování vstoupil do příprav domu další jeho obyvatel – anglický pointer jménem Peris, kterému nikdo neřekne jinak než Pero (perro je španělsky pes). I on si obrazně řekl k návrhu domu svoje: materiály, nábytek a zejména podlahová krytina se vybírala tak, aby byly praktické a snadno se udržovaly. Jarmila se totiž nemínila stát otrokyní svého nového domu, přesto si chtěla Perovy přítomnosti užívat i v interiéru.

Podlahy jsou proto většinou dlážděné, což možná vyvolává pocit chladu, nicméně vhodně zvolený tmavý odstín a podlahové topení tuto domněnku okamžitě rozbíjí. Psí drápky navíc keramice neuškodí a v zimě je poležení na vyhřáté podlaze balzámem i pro psí duši. Či přesněji řečeno tělo... A když se ještě nebo už netopí a zapálí se oheň v krbu, lákají plameny podmanivým kouzlem i lidské obyvatele domu.

DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavbyDrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby

 

DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby

 

Slunce v dřevostavbě jen tehdy, když je potřeba


Jarmila si pro svůj další život zvolila jednoduchý kvádr o jednom nadzemním podlaží, jehož výhodou je kromě bezbariérového přístupu také orientace oken k jihu ze všech obytných místností. Spojovacím prvkem mezi nimi je dřevěná pobytová terasa, na níž časem přibude ještě zastínění. To naopak nechybí oknům – předokenní žaluzie brání přístupu slunce do interiéru v době, kdy ho je příliš, naopak na jaře a na podzim, když je každý záchvěv tepla srdečně vítán, jsou vytažené a dům tak slunce krásně vyhřeje.

Jakkoli se dům při pohledu zvenčí tváří stroze až nepřístupně, v interiéru má nádech moderního, ale příjemně zabydleného prostoru. Spojovacím prvkem v denní části je už zmíněná keramická podlaha, která dává vyniknout minimalisticky pojatému zařízení. V noční části domu najdeme ložnici a dceřin pokoj, doplněné jsou koupelnou a šatnou. Další ložnice sloužící jako pokoj pro hosty je prakticky umístěna hned při vstupu do domu. Tuto strategickou polohu si oblíbil Pero – velmi rád tu nocuje a dohlíží na to, aby spánek své paničky nerušil žádný nezvaný host.

DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavbyDrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby

 

DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby

 

Komentář architektky


Každý individuálny projekt je výsledkom spolupráce zadávateľa a architekta, ide o proces hľadania správneho riešenia, optimálneho z hľadiska úžitkového, energetického, ekologického a estetického. Spolupráca s pani Jarmilou na dome bola veľmi efektívna a rýchla, čistý minimalizmus s premyslenými detailami vyjadruje spôsob uvažovania majitelky.

Při hľadaní optimálního riešenia sme vychádzali z typového domu Jubileum Profi 87, ktorý sme prispôsobili možnostiam pozemku a požiadavkam budúcich obyvateľov. Z typového domu sme použili centrálny obývací priestor v strede dispozície a celkový vzhľad domu, ale zväčšili sme rozlohu objektu na maximálnu možnú plochu. Priestory sú radené logicky za sebou – od vstupu s pracovňou do centrálnej obytnej miestnosti s kuchyňou po nočnú časť – izby s kúpeľňou a šatníkom. Z každej obytnej miestnosti je možnosť výlezu na terasu, čo využíva prepojenie interiéru a exteriéru domu a celkovú atmosféru umocňuje krásny výhľad na Bratislavu.

Ing. arch. Eva Kutišová
Ing. arch. Eva Kutišová
foto se souhlasem architektky


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato atypická dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Dřevostavba podle psa". Hlasujte do 10.9. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 133 m2
  • Užitná plocha: 122 m2
  • Dispozice: 4 + kk
  • Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce DifuTech® Clima Comfort
  • Zdroj energie / teplo: elektrické podlahové vytápění
  • Větrání: řízené s rekuperací
  • Průměrný součinitel prostupu tepla: 0,14 W/m2K
  • Autor návrhu: Ing. arch. Eva Kutišová
  • Realizace: ATRIUM , s.r.o., www.atrium.cz

DrevoaStavby.cz Atypický projekt přízemní dřevostavby

 
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop