Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti

Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti

Redakce | Pondělí, 01. duben 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Se stavbou domu je to stejné jako se životem – když víte, co chcete a systematicky si jdete za svým cílem, předem přesně pojmenujete svá přání a výběr spolupracovníků neponecháte náhodě, výsledek vás může jen příjemně překvapit.

Josef s manželkou jsou lidé praktičtí a zkušení, o životě už něco vědí a nemají ve zvyku se do důležitých životních rozhodnutí vrhat po hlavě a bez přípravy. V roce 2000 postavili větší zděný dům pro čtyřčlennou rodinu. Po odchodu dětí začali zvažovat stavbu nového domu, který by lépe vyhovoval potřebám náhle menší rodiny, prvním krokem bylo detailní studium různých možností.

K tomu využívali především nedávno proběhlé realizace svých přátel i známých. Tenhle proces v pohodě a klidu zrál téměř čtyři roky. Z jejich soukromého průzkumu nakonec vyplynulo několik základních faktů – nový dům bude bungalov, dřevostavba s plochou střechou, kvalitně postavená s malými tepelnými ztrátami a bezobslužným systémem vytápění.

Dům podle přání


Dalším z kroků k budoucí realizaci bylo sledování časopisů se stavební tématikou, respektive návštěv v nich publikovaných. Porovnáním různých realizací i uvědoměním vlastních zkušeností ze stávajícího bydlení si upřesnili požadavky, které chtějí, aby jejich nový dům splňoval. Nakonec se dopracovali k pětadvaceti zásadním bodům – například sauna, dvě koupelny, samostatný záchod, hodně světla, dřevo v interiéru, spíž u kuchyně, malá krbová kamna, dvě pracovní místa, krytá terasa bez podpěr, dvojgaráž a parkování pro návštěvy nebo malá dílna.

Zaujaly je návrhy domů od architekta Michala Rosy z Trutnova, kterého také oslovili. Předali mu seznam požadavků, vzali jej na pozemek i do jejich stávajícího domu, aby si o nich, jejich osobnostech i zvyklostech udělal lepší představu. Vyplatilo se, k jejich velkému překvapení architekt připravil studii technicky celkem komplikovaného domu o zastavěné ploše téměř 300 m2, kde se trefil do jejich představ takříkajíc na první dobrou. Se svojí rovnou střechou, konzolou i velkoryse krytým vstupem působil bungalov moderně a odlehčeně.

Zbývalo doladit už jen pár detailů a bylo hotovo. Vzhledem k dosavadní Josefově praxi, jenž ve své firmě již několik nebytových objektů postavil, si ostatní náležitosti včetně stavebního povolení zařizoval sám.

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalostiDrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonaosti

 

Slovo investora


V roce 2000 jsme dokončili větší zděný dům pro čtyřčlennou rodinu a z paneláku se do něj přestěhovali. Poté, co děti odešly, se dům pro dva lidi začal jevit nadbytečný. V domě bylo krásné ořechové točité schodiště do patra, to ale mohlo představovat riziko pro dva budoucí méně pohyblivé důchodce. Tím začalo uvažování o novém domě, dřevostavbě bungalovu. Vycházím z toho, že překotný technický pokrok se projevuje i ve stavebnictví a domy na 300 let jako dříve již nemá cenu stavět.

Nejdéle za 30+ let budou domy technologicky i materiálově naprosto zastaralé. Po nastěhování nás velmi mile překvapila úspornost domu. Při instalované fotovoltaice jsou náklady na provoz domu opravdu minimální. Ze zkušenosti vím, že vytopit zděný dům je náročnější, protože musíte prohřát i masu zdiva pro celkovou tepelnou pohodu. Ta je v dobře izolované dřevostavbě výrazně lepší a levnější. Už bych neměnil!

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti

 

Systematické hledání realizační firmy


Pečlivým výběrem architekta však systematická příprava rozhodně nebyla u konce. Ve stejnou dobu, kdy probíhalo výše zmíněné hledání, navštěvovali stavebníci také různé výstavy, kde se seznamovali s potenciálními dodavateli. Hledali firmu s historií, etablovanou na trhu, s množstvím uskutečněných realizací a dobrými recenzemi. Nechtěli riskovat neúspěch. Nakonec si vyhlédli dvě firmy, kterým předložili studii domu a požádali je o předběžnou nabídku. Odpověděla pouze jedna, která ale stejně byla jejich tajným favoritem. A tak nic nebránilo tomu, zadat jí k vypracování prováděcí dokumentaci.

Realizace pak proběhla přesně podle smlouvy v čase i ceně, vlastní montáž hrubé stavby z dovezených panelů s osazenými prvky byla prý „třídenním koncertem". Dům byl dodáván na klíč, přístup všech zaměstnanců firmy nelze nazvat jinak než příkladným. Když dnes Josef srovnává současnou dřevostavbu s předchozím domem, jednoznačně prohlašuje, že by se k cihle už nikdy nevrátil. A to doporučuje i všem svým známým.

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti

 

Slovo dodavatele


Majitelé se na nás obrátili se představou a jasnými cíli o tom, jak má dům vypadat a co by měl splňovat. Vše vycházelo z jejich předchozích stavebních zkušeností a bydlení v původním domě. Studii domu od architekta Michala Rosy jsme upravili jen minimálně. Navrhli jsme změnu charakteru střechy, která byla původně zamýšlena jako plochá. Navrhli jsme mírný sklon s přiznanými okapy. Je to technicky jednodušší, bezpečnější i levnější. Domu to vzhledově neublížilo, od ulice zůstal pohledově stejný, včetně dominanty domu – visuté střechy nad terasou, kterou projektanti i výroba zvládli výborně.

Jitka Novotná A T R I U M, s.r.o.
Jitka Novotná
A T R I U M, s.r.o.

Pasivní dům s výhodami


Stavba má díky špičkovému zateplení, oknům s trojsklem a dalším opatřením parametry téměř pasivního domu. O příjemné klima se stará centrálně ovládaná rekuperace. Manželé si systém nemůžou vynachválit, v zimě i v létě je v domě příjemný vzduch. Paní domu si také pochvaluje, že při běžném provozu se dům díky využití zbytkového tepla vytopí třeba jen sluncem, pečením v troubě nebo při žehlení. Tepelný komfort zajišťuje podlahové topení, o jehož cenově efektivní provoz se stará tepelné čerpadlo a FV panely. Malá krbová kamínka jsou tak spíš jen příjemnou dekorací a zajišťují večerní romantiku.

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalostiDrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti

 

Prosvětlený střed domu


Pomyslnou osu domu tvoří střešní okna, jež přivádí světlo do centrálního prostoru. Je to prvek bezesporu efektní i funkční, zároveň byl ale také zdrojem střetu názorů s prováděcí firmou. Architekt navrhl vizuálně atraktivní šikmé okno, které propojuje odlišné výšky stropu mezi hlavním obytným prostorem a ložnicemi. Prováděcí firma měla obavu o komplikovanost provedení a nakonec i funkčnost, například špatný přístup k čištění venkovní plochy okna. Nabízeli různé alternativy, včetně kopulí a světlíku.

Majitelé však trvali na svém, a tak nakonec k realizaci došlo tak, jak bylo určeno v původním plánu. A je to dobře, protože velké střešní okno uprostřed dispozice přímo nad kuchyní je skutečně dominantním prvkem prostoru. A s údržbou také není zásadní problém, stačí žebřík na střechu již při stavbě zabudovaný do fasády, kbelík s vodou a stěrka na dlouhé násadě.

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalostiDrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonaosti

 

Sauna jako splněný sen


Sauna byla jedním z hlavních požadavků, který manželé na svůj nový dům měli. A teď si ji nemůžou vynachválit, podle jejich vlastních slov je prý přímo božská. Přináší jim totiž nejen fyzickou pohodu, ale také duševní uvolnění. Jedná se o kombinaci klasické sauny a infrakabiny, to podle toho, jaké potřeby zrovna cítí. K ochlazení slouží sprcha, a když je v zimě venku dost sněhu, nic nebrání vyběhnout na zahradu a teplotu rozehřátého těla snížit v závěji.

K hýčkání duše jednou přispěje i zimní zahrada. Možná teď ještě slouží k zazimování venkovních kytek, ale v budoucnu se určitě stane místem, kde si spokojení obyvatelé domu budou v lenošce užívat, v klidu popíjet kávu a číst knížky, na které zatím stále není dost času.

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti

 

Zahrada praktická i krásná


Zahrada je vzhledem k nedávné kolaudaci domu ještě mladá, není úplně „zabydlená" vegetací, ale už teď je vidět záměr – maximální efekt s minimálním úsilím. Je praktická i krásná. Záměrem bylo mít kolem domu volný prostor. Proto největší plochu zabírá nový trávník, lemovaný kolem dokola ovocnými stromy – hrušky, broskve, jablíčka i třešeň a v rohu se vyjímá skleník, ve kterém od jara do podzimu dozrávají rajčata, okurky i křehký salát.

Zeď souseda, která částečně ohraničuje pozemek, postupně obrůstá psím vínem, jež si pro své barevné proměny pán domu doslova zamiloval. Okrasné traviny a pestře barevné letničky už jen dotvářejí pohodovou atmosféru a lemují výhled z terasy. O komfort se postará automatická závlaha, která o zeleň a záhony pečuje i v době delší nepřítomnosti majitelů. Bohužel, nikdo zatím nevymyslel systém robotického pletí, proto i přes veškeré vymoženosti, ani tahle zahrada není stoprocentně bezúdržbová.

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti 4DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonaosti

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2024

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2024 pod názvem "Vyladěný k dokonalosti". Hlasujte do 26.3. 2024 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 241 m2
  • Užitná plocha: 207 m2
  • Dispozice: 3+kk, garáž a dílna
  • Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce ATRIUM DIFUTECH CLIMA COMFORT
  • Teplo: teplovodní podlahové vytápění a chlazení, tepelné čerpadlo vzduch-voda
  • Větrání: decentrální řízené s rekuperací vzduchu
  • Součinitel prostupu tepla: 0,14 W/m2K
  • Autor návrhu: Ing. arch. Michal Rosa, ROSA – ARCHITEKT
  • Realizace: 2021, A T R I U M , s. r. o., www.atrium.cz

DrevoaStavby.cz Promyšlený bungalov vyladěný k dokonalosti půdorys

 

DaS 1 24

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

Autor článku: JANA ŠULCOVÁ pro časopis DŘEVO&stavby

DaS 1-2024
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop