Tisk
Obří dřevostavba: <small>v největším srubu v Evropě</small>

Obří dřevostavba: v největším srubu v Evropě

Redakce | Úterý, 20. září 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Ve sportovním areálu kousek za Prahou stojí největší evropský srub. Tato dřevostavba v Mnichovicích nedaleko Prahy je opravdu výjimečná a nepřehlédnutelná. Co se v ní všechno skrývá?

Multifunkční hala na volejbal, fotbal, aerobic a další sporty. Bar s bowlingem, restaurace a nově také hotelové pokoje velmi netradičního střihu – jejich stěny i terasy jsou totiž z masivního dřeva.

Přenocování ve výjimečném srubu

72pokoj-sibenicni-vrchAreál Šibeniční vrch funguje už sedmou sezónu. Na sjezdovku (v nadmořské výšce 453 metrů n. m.) na severním svahu si lidé chodí zalyžovat, do obřího srubu v sousedství pak na oběd či na kávu a samozřejmě také za sportem do haly. Letos byl dokončen Sport hotel s výjimečnými srubovými pokoji dýchajícími pohodou a přírodními materiály, mezi kterými samozřejmě dominuje masivní dřevo.Každý host tady obdrží osobní certifikát o přenocování v největším evropském srubu. Příjemná dřevěná terasa s grilem zve k posezení a Mnichovický Oktoberfest, který se tady koná 24. -25. září, je přímo za dveřmi.

 

Srub úctyhodných rozměrů

72bar-sibenicni-vrchSrub, který se může pochlubit rekordními čísly, postavila v roce 2003 společnost OK Pyrus. Největší evropský srub o délce 50 metrů má půdorys 50 x 23 metrů. Na jeho stavbu stavitelé spotřebovali 500 m3 dřeva, přičemž na střední rodinný dům z masivního dřeva (srub) je zapotřebí asi 70 až 90 m3 dřeva. Během návštěvy areálu Šibeniční vrchsi největší evropský srub můžeme prohlédnout zvenku i uvnitř a do nejmenších detailů. Už když se posadíme dole v baru a podíváme se ke stropu, nebo naopak když vystoupáme do patra a z galerie (samozřejmě roubené) přes roubené zábradlí nahlédnete dolů do sportovní haly, uvědomíme si, v jak obří roubené stavbě jsme se vlastně ocitli.

Srub u vleku a stádo na sjezdovce

72sibenicni-vrch_s_kozamiPřes louku u dolního konce sjezdovky neujde pozornosti další dřevostavba, tentokrát mnohem střídmější velikosti; je to malý srub, v němž je umístěno zázemí a pokladna lyžařského vleku. Za ním je malý rybník (v příští sezóně si tady každý bude moci vyzkoušet rybolov). Jen o kousek dále stojí kozí chlívek; kozy opanují v létě sjezdovku, kde se pasou. V zimě už potom svah patří lyžařům.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop