Tisk
Klimatická hvězda padla na Hostětín

Klimatická hvězda padla na Hostětín

Petr Houška | Čtvrtek, 03. květen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Hostětín získal prestižní oceněn Climate Star 2012 za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu. Tím se zařadil po bok švýcarského Zurichu, německého Lipska či regionu Andalusie ve Španělsku, a to jako jediná obec v České republice. Ocenění Climate Star je udělováno Klimatickou Aliancí nejúspěšnějším evropským obcím a regionům za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu. Hostětín byl oceněn především za svůj přístup k využívání obnovitelných zdrojů energie.

Eko/logické zdroje energie

Hostětín (5)Obec Hostětín reprezentuje moderní přístup k získávání a využívání energie. Obec je vytápěna téměř ze sta procent obnovitelnými zdroji, a to biomasou a sluncem. Osmdesát procent domů v obci vytápí dřevní štěpka z obecní výtopny. Pro ohřev teplé vody využívá deset domácností (deset procent domů) energii slunce prostřednictvím solárních kolektorů. Slunce je využíváno i pro výrobu elektřiny pro provoz vyhlášené místní bio-moštárny i výtopny. Šetrné veřejné osvětlení pak šetří nejen energii a klima, ale také nemalé finanční prostředky.

Centrum Veronica je v pasivním standardu

Hostětín (4)Hostětín (3)Stavba centra byla dokončena v roce 2006 a byla první veřejnou stavbou v pasivním standardu v České republice. Od té doby patří k příkladným energeticky úsporným stavbám, věnuje se ekologickému vzdělávání dětí i dospělých včetně exkurzí do modelových projektů jako je výtopna, kořenová čistírna a mnoha dalších. Dům je provozován i jako certifikovaný ekologický penzion, ve kterém mohou návštěvníci strávit svoji dovolenou. Pro tepelnou izolaci je užito minerální vaty a balíků slámy, nepálená hlína je v podobě cihel a omítek. O správné vnitřní klima se stará rekuperačně větrací systém.

Climate Star je čestnou cenou

Climate Star Award je prestižní program, který demonstruje zkušenosti a úspěchy v komunální sféře. Ocenění poukazuje na nejrůznější místní strategie ochrany klimatu a poskytuje základnu příkladů dobré praxe, ze kterých se mohou obce inspirovat a následovat je. Slavnostní udílení cen Climate Star se konalo 26. dubna 2012 na zámku Schloss Hof v Rakousku. V letošním ročníku bylo oceněno 20 obcí, měst a regionů z 9 evropských zemí. Ocenění Climate Star rozšířilo řadu prestižních certifikátů, které Hostětín obdržel - například Energy Globe 2007, Česká solární cena 2009 a mnohé další.. Mezi nejvýznamnější návštěvníky obce patří britský následník trůnu, princ Charles, který do obce zavítal v roce 2010.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop