Tisk
Jedinečná nabídka! Srub, který postavili účastníci letního srubařského kurzu, je za výhodnou cenu na prodej

Jedinečná nabídka! Srub, který postavili účastníci letního srubařského kurzu, je za výhodnou cenu na prodej

Helena Petáková | Čtvrtek, 27. září 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Také v letošním roce uspořádalo sdružení Hoblina několik kurzů tradičního tesařského řemesla. Pod odborným vedením si zájemci osvojili mnohé praktické dovednosti, které jim umožní postavit si vlastní pergolu, altán, přístřešek pro auto nebo jinou, i větší dřevostavbu.

Do měsíčního kurzu se přihlásili zájemci, kteří už měli se dřevem zkušenostiVe čtyřdenních, dvoutýdenních nebo měsíčních kurzech se naučili tradiční tesařské spoje (dlaby a čepy zajištěné dubovými kolíky, rybiny, sedlové srubové spoje, pláty a průvlaky...), ručně hoblovat a otesávat trámy, poradit si s pořízem, dlátovkou a různými dláty, a také si nástroje brousit. Získali informace o stavbě a vlastnostech dřeva, o typech dřevěných konstrukcí, o tradičních nástrojích používaných dříve i dnes v tesařském řemeslu i o způsobech opracování a ochrany dřeva.

Srub na prodej„Do letního měsíčního kurzu se přihlásili zájemci, kteří měli se dřevem a motorovkou už vcelku dobré zkušenosti," hodnotí svou srubařskou partu vedoucí kurzu ing. Robert Malý. „Všichni byli hodně šikovní, vytvořili jsme parádní ´chlapskou tlupu´, dost jsme se nasmáli, ale zároveň zažili i hodně fyzicky náročné chvíle. Pracovali jsme osm a více hodin denně, abychom srub stihli dostavět do konce."

Kvalitou a tepelnými vlastnostmi může srub sloužit i pro trvalé bydlení

Půdorysná plocha roubení je cca 15m2 (rozměry 4,3 x 3,3m), stěny mají tloušťku 20cm. Srub je ručně ohoblovaný a odkorněný pořízem. Cena (materiál a režijní náklady) činí 160 000,- Kč. V ceně je zahrnuto také vyříznutí okenních a dveřních otvorů podle přání zákazníka.
Srub stojí v Nové Vsi u Brloha, asi 20km od Českých Budějovic. Je možné jej označit, rozložit na jednotlivé klády, kamkoliv převézt a opět poskládat.

Srub na prodejSrub na prodejSrub na prodej

Chcete to zkusit také? Nově vypsaný říjnový kurs má čtyři volná místa

Z říjnového kurzu si kromě znalostí odvezete jednoduchou laviciZ tohoto kurzu si odvezete jednoduchou lavici, na které si vyzkoušíte základní tesařské techniky spojů a opracování povrchu dřeva.
Termín čtyřdenního kurzu (38 výukových hodin) je 24. až 27. října 2012.

Kontakt: tel. číslo 777 982 638, E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop