Zahradní domek nevšedního tvaru si postavili na pár metrech čtverečních za účelem pohodlí při práci

Zahradní domek nevšedního tvaru si postavili na pár metrech čtverečních za účelem pohodlí při práci

Redakce | Úterý, 25. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

„Zkroucený" dřevěný dům je funkční zahradní stavbou, která překvapí designem s neobvyklým elipsovitým tvarem a prosklením, dávající zvědavému návštěvníkovi možnost nahlédnout dovnitř. Nachází se v Londýně, kde je výstižně přezdívaná podle svého účelu „Shoffice", což v překladu znamená - kůlna a kancelář.

Koncept "shoffice" je zahradním přístřeškem a zároveň kanceláří. Je umístěn, a tak trochu ukryt uvnitř zděné zahrady v zadní části řadového domu z 50. let 20. století v Londýně.

Zahradní dřevostavba je vyrobena ze dvou velmi tenkých a zakřivených ocelových nosníků, dřevěných žeber a překližky. To vše sedí na minimálních základech. Při stavbě bylo sníženo celkové množství materiálu. Ta větší část stavby byla prefabrikována.

Na interiér bylo výhradně použito dubové dřevo, které je velmi často používáno na výrobu masivního nábytku a další ozdobné prvky do interiéru. Dubové dřevo se řadí mezi velmi kvalitní materiál. Vnitřek zahradního domku je vybaven úložnými prostory a konzolovým stolkem, který je zajišťuje pohodlí při práci.

Do místnosti přirozeně proniká denní světlo, a to díky proskleným dveřím a střešnímu otvoru. To vše zaručuje a vnáší do objektu velmi pozitivní a příjemnou atmosféru.

shoffice-pohled-z-domu-na-pristresek

obr.: Pohled z řadového domku na originální zahradní domek, který stojí na malé zahradě u domu. Foto: Alan Williams

Small-Office-Design-By-Platform-5-Architects

obr.: Vybavení zahradního domku je dostačující k vytváření kreativní práce či relaxaci. Foto: Alan Williams

shoffice-pohled-zeshora

obr.: Pohled na zahradní dřevostavbu shora dovoluje nahlédnout na malý prostor u zdi, kde je domek postaven. Foto: Alan Williams

shoffice-interier-z-dubu

obr.: Nad konzolovým stolkem je v konstrukci malý obdélníkový průzor, kterým prochází denní světlo. Foto: Alan Williams


Konstrukce zahrnuje i terasu

Skulpturální konstrukce je zahradním prvkem, a tak se stala nádherným ústředním bodem krajiny, kterou doplňuje svými přírodními materiály a organickou siluetou. Dřevěné obložení je svedeno směrem k terénu, aby vytvořilo z trávníku přístupovou cestu k prosklenému vstupu.

Zahradní dřevostavba může sloužit k dalším činnostem, jako je třeba čtení a relaxace, domácí práce, koníčky.... Domek může také sloužit jako noclehárna pro hosty, a nebo k přirozenému rozšíření obytného prostoru hlavního domu.

shoffice-pohled-na-dum

obr: Zakřivené stěny uvnitř domku splynuly se stropem a podlahou. Zcela nečekaným prvkem zahradního přístřešku je také travní "podlaha", která do něj ze zahrady plynule vstupuje. Foto: Alan Williams

shoffice-domek-na-zahrade-radoveho-zdeneho-domu

obr.: Prostor je rozdělen na kancelář a zahradní kůlnu s množstvím přirozeného světla, které podtrhuje teplo dřeva a jeho medovou barvu. Foto: Alan Williams

shoffice-prirozene-zapustena-terasa

obr.: Přirozené zakřivení vnější stěny konstrukce dřevostavby přirozeně vytváří malou terasu, která je v rovině s trávníkem na zahradě. Foto: Alan Williams

shoffice-nakres-konstrukce

obr.: Nákres zahradního domku, který se skládá z vrchního opláštění, oválné konstrukce, která vytváří danou strukturu domku, vnitřního vybavení a celkového dojmu.

  • Architekti: Platform 5 Architects
  • Místo: Londýn
  • Foto: Alan Williams

Nahlédněte na další zajímavosti ze světa dřevostaveb

Vaše komentáře (5)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop