Časopis DŘEVO&stavby 5/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Školy z masivních dřevěných panelů

Školy z masivních dřevěných panelů

Dagmar Čechová | Středa, 19. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Komplex mateřské a základní školy ve francouzském Rillieux-la-Pape je unikátní hned ze dvou důvodů. Kromě základů, podzemních částí a některých schodišť je postaven kompletně z masivních dřevěných panelů, navíc se snaží se svým systémem lomených ozeleněných střech co nejvíce splynout s okolní přírodou.

Gpe Scolaire P.Chevallier-082
Mateřská a základní škola Paula Chavelliera
se rozkládá na ploše větší než 5000 m2 na severním předměstí Lyonu.

Autorem obou budov a parteru je Studio Tectoniques architects.

Mateřská a základní škola Paula Chavelliera, Studio Tectoniques architectsMateřská a základní škola Paula Chavelliera, Studio Tectoniques architects

Mateřská a základní škola Paula Chavelliera, Studio Tectoniques architects
Zástavba obklopující pozemek škol ilustruje historický vývoj oblasti. Centrum staré vesnice je doplněno o mix obytných budov a novou zástavbu rodinných domů.

K novému školskému komplexu také těsně přiléhá park, kulturní dům a hudební škola. Mateřská škola je umístěna v kryté části pozemku, od hlavního vstupu zaštítěna vyšší stavbou školy základní. Obě budovy jsou funkčně i administrativně autonomní.

Návrh vychází ze svažitosti terénu, obě budovy se snaží terénní křivku co nejvíce respektovat, aby byly minimalizované výkopové práce při výstavbě.

Architektonická forma obou budov spolu úzce koresponduje, obě zařízení mají půdorys členěný do dvou větví, které spolu svírají ostrý úhel. Prostor do písmene V využívá mateřská škola jako zahradu, základní škola jako dvůr.

Gpe Scolaire P.Chevalier-045Gpe Scolaire P.Chevallier-057Gpe Scolaire P.Chevallier-058

Gpe Scolaire P.Chevalier-007
Architektonická koncepce stavby se pomocí širokých ozeleněných střech snaží co nejvíce potlačit násilné přerušení svahu hmotou budovy. Šikmé střechy s velkými přesahy podporují ladnou siluetu stavby a umírňují masivní objem dřevěných bloků. Podporují tak hlavní charakteristiku objektu, která má děti poučit o harmonickém vztahu mezi architekturou a přírodou.

Přestože Tectoniques architects obvykle používají pro konstrukci svých návrhů dřevo, tento projekt byl ojedinělý v četnosti jeho použití. Najdeme ho totiž úplně všude, z křížem lepených masivních panelů je vybudována dokonce i výtahová šachta.

Materiál architektům učaroval právě proto, že stavby získají ojedinělý charakter použitím přírodního materiálu, který ale poskytuje budově „masivnost", jež není pro klasické konstrukce dřevostaveb typická.

Připravila Dagmar Šimonová, Tectoniques architects, www.tectoniques.com

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop