Časopis DŘEVO&stavby 4/2013
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Solární čítárna vám dobije třeba mobilní telefon

Solární čítárna vám dobije třeba mobilní telefon

Helena Petáková | Pátek, 05. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Fyzický pohyb a slunce – v tomto spojení si určitě představíme aktivity související se zdravým životním stylem, při kterém si přeneseně řečeno dobíjíme baterky. Načerpat novou energii a při tom nabít skutečné baterie potřebné pro právě používanou elektroniku, to už je tak trochu science fiction z dílny studentů architektury Massachusettského technického institutu v Bostonu, USA.

 

Mezioborový tým mladých designérů, soustředěný do KVA studia (Kennedy & Violich Architecture), dostal při příležitosti oslav stopadesátého výročí své univerzity jednoduché zadání – za šest týdnů a jen s malým rozpočtem vytvořit veřejný interaktivní objekt. Mezi klasickými stavbami univerzitního kampusu se tak v den D objevila unikátní sada solárních houpacích lehátek Soft Rockers, která mohou sloužit uživatelům ke studiu nebo k aktivnímu odpočinku při četbě a poslechu hudby, zároveň však představují i malou důmyslnou elektrárnou. Na rozdíl od městské infrastruktury vyrábí „čistou“ energii zapojením lidské síly v podobě dynamického houpavého pohybu.

solární čítárna 2

 

Dosažení cíle – dobití vestavěné napájecí baterie – by však jen touto cestou bylo dost namáhavé. Hlavní práci proto obstarává slunce prostřednictvím flexibilních tenkovrstvých fotovoltaických systémů, které zvnějšku kopírují povrch lehátka a jsou spolu s osvětlením a inovativní výkonovou elektronikou integrovány do jeho designu.

proces výroby

 

solární čítárna 1Každý Soft Rocker umí naklánět své solární panely na přímé sluneční paprsky a dokonce se zároveň přizpůsobuje hmotnosti sedící osoby. Získaná energie může být použita k dobíjení všech elektronických pomůcek zapojením do tří USB-portů nebo k vnitřnímu osvětlení dřevěné houpací smyčky. Uživatelé si tak mohou i v noci vychutnat světlo z obnovitelných zdrojů při četbě, práci nebo relaxaci s přáteli, protože osvětlený objekt je také atraktivní ozdobou každé zahradní společenské akce. Interaktivní Soft Rocker má tak i sociální význam, je adaptabilní ve své formě pro různé místní podmínky, reaguje na aktuální potřeby člověka a celkově naplňuje moderní představy o zdravém životním stylu.

Sama konstrukce lehátka je součástí programu, který zkoumá výrobní technologie zpracování rychle rostoucích měkkých dřev, která se obvykle v architektuře nevyužívají. KVA studio nedávno získalo mezinárodní ocenění za nový způsob ohýbání dřeva, jenž je také součástí digitální výuky na místní univerzitě. K vytvoření souvislé klenuté konstrukce využívá moderní parametrické 3-D modelování a robotické výrobní rameno, aby každá část tenké tvarované překližky přesně zapadla do druhé. Tuto technologii zpracování dřeva ve spojení s flexibilními solárními panely studentské architektonické studio už úspěšně aplikovalo také v návrhu a při realizaci obytného sídliště.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop