Tisk
Malá dřevostavba z Nového Zélandu jako mustr pro českého kutila. Proč ne.

Malá dřevostavba z Nového Zélandu jako mustr pro českého kutila. Proč ne.

Jindřiška Kleknerová | Pátek, 03. listopad 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Je totiž plná funkčních a zároveň i designu lahodících nápadů. Tak proč bychom některý z nich nemohli použít. Když už tedy ne všechny.

Menší stavbu ze severní části Nového Zélandu můžeme nazývat pracovně chatou, i když to autorce textu příliš nevyhovuje. Pod tímto pojmenováním má totiž spojené hlavně prkenné chatky z Posázaví nebo Vlašimska, ve kterých se snoubí kumšt českého kutila a střídmost, se kterou muselo být k těmto typickým českým dřevostavbám přistupováno.

titulka 2 chata nový zéland

Tato novozélandská patrová stavba s terasou a venkovním krbem pak s touto vzpomínkou ne příliš dobře koresponduje, se střídmostí už vůbec ne.

titulka 3 terasa

Na stavbu chaty, která má sloužit jako rekreační objekt pro čtyřčlennou rodinu, bylo (tak jako často v české kotlině) použito výhradně místních materiálů.

titulka 4 terasa

Využití přírody je tak cítit i na dálku, stavba ze zevního pohledu zapadá to zeleného okolí, z pohledu vnitřního pak už uklidňuje docela, a to především nevýraznými, ryze přírodními barevnými tóny i materiály.

titulka 6 interiér dětský pokoj

Proskleno je všude, směr vyhlídky z hlavní strany obývací zóny je na dvě strany, skleněné plochy lze snadno otevřít. Tolik používaný výraz propojení vnitřku domu s okolím se zde opět zdá být nedostatečný.

titulka 8 pohled z ložnice

Po bližším prohlédnutí fotografií najde pozorný čtenář příhodné detaily – například řešení pracovní plochy pro přenosné počítače u všude přítomného okna v ložnici, se jeví jako velmi příhodné.

titulka 9 pohled z ložnice 2

Místa a světla je tu dost, radost z práce a dostatek inspirace se už jistě dostaví.

 

titulka 11 zadní pohled

Najděte si i vy svůj detail nebo dobře řešený kout a zkuste ho vetknout do vaší chatky – ať už se nachází kdekoliv.


půdorysProjekt: LTD Architectural Design Studio

Místo a rok realizace: Puhoi, Nový Zéland, 2016

Obytná plocha: 164m²

Fotografie: Jo Smith


www.ltdarch.co.nz

 

Jindřiška Kleknerová

 

Těžce zařaditelná publicistka s lehce technickými předpoklady. Zajímám se o texty začínající básněmi a končící optimalizovanými články s příslušným počtem klíčových slov… S pokorou bydlím v nové dřevostavbě a spravuji tento web. Obojí mi dělá radost.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop