Tiny House - mini dřevostavby a malé dřevěné domky

Tiny House - mini dřevostavby a malé dřevěné domky

Markéta Gajdošová | Pátek, 13. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud bychom se chtěli na historii miniaturních staveb podívat na zoubek opravdu zevrubně, museli bychom cestovat do dávné historie. Však v něčem podobném – a rozhodně malinkém – lidstvo žilo po většinu své existence. Dneska se však podíváme spíše na moderní trend miniaturních domků a na hnutí Tiny House, které se touto zajímavou architekturou zabývá.

Co si pod Tiny House představit?

Tento druh mini domku svou vlastní definici ještě nemá. Můžeme za něj však označit samostatný domeček s obytnou plochou přibližně mezi 20 až 50 metry čtverečními. Miniaturní domek musí být plně funkční a sloužit jako trvalé obydlí. S tradiční českou chatičkou si ho tak nespletete. Většina majitelů si takovéto mini domky k trvalému bydlení pořizuje pro maximální snížení nákladů na pořízení a provoz bydlení, a v případě mini domů na kolech, ještě pro svobodu a nezávislost na místě. Proto se většinou staví svépomocí z dostupných materiálů, kterým je především dřevo. Tiny House jsou pak vlastně takové mini dřevostavby - malé dřevěné domky.

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum-mini-domek-k-trvalemu-bydleni-1

Foto: Unsplash

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum-mini-domek-k-trvalemu-bydleni-2

Foto: Pexels

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum-mini-domek-k-trvalemu-bydleni-3

Foto: Unsplash

Z historie hnutí Tiny House

Ještě před pár lety by asi nikoho nenapadlo, že se malé bydlení stane jednoho dne fenoménem. Z dnešního pohledu se však není moc co divit. Většina mladých lidí se nechce nechat svazovat hypotékou a nomádský styl života je čím dál tím oblíbenější napříč celou populací. Moderní trend Tiny House můžeme datovat přibližně do roku 2007, kdy o tomto výstřelku na poli architektury vznikl první blog s jednoduchým názvem Tiny House Blog (tinyhouseblog.com).

Web Tiny House Blog přináší nejnovější informace ze světa bydlení v mini domcích, včetně realizací, videí a dalších odkazů.

Pokud byste chtěli cestovat ještě dále do historie počátku malého bydlení, první kniha na toto téma s názvem Shelter vyšla už v roce 1973. Věnovala se nejen tomu, jak si toto obydlí postavit, ale mohli jste v ní najít také fotografie miniaturních domků z celého světa.

shelter-kahn-lloyd-kniha

První kniha o mini domcích

Pokud byste chtěli cestovat ještě dále do historie počátku malého bydlení, první kniha na toto téma s názvem Shelter vyšla už v roce 1973. Věnovala se nejen tomu, jak si toto obydlí postavit, ale mohli jste v ní najít také fotografie miniaturních domků z celého světa.

 

Rok poté (nejen) v USA nastala velká finanční krize. Během té ztratila spousta lidí střechu nad hlavou a doposud velmi snadno dostupné hypoteční úvěry se v podstatě ze dne na den staly pro většinu populace nedostupnými a společně s nimi i bydlení. Rok 2008 tak můžeme považovat pro hnutí Tiny House za přelomový.

Od té doby už popularita maličkých domků po celém světě stále stoupá, stejně jako počet těchto domečků. Svým obyvatelům nabízejí minimalistické pojetí života a především svobodu.

Mini domy na kolech - absolutní svoboda

Ptáte se, co motivuje majitele Tiny House krčit se, občas s celou rodinou, v obydlí menším než průměrná garsonka? Jednoznačně svoboda. V mnoha zemích je právě tato stavba spojená s minimem administrativy a s trochou šikovnosti a pár našetřených peněz, lze domek postavit svépomocí bez zatěžování se jakoukoliv půjčkou.

Kromě toho dnešní Tiny House umožňují svým obyvatelům cestovat po světě – často mají totiž vlastní kolečka. Tiny House tak může připomínat moderní pojetí maringotky a vlastně jím často i je.

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum-mini-dum-na-kolech-1

Foto: Dreamstime

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum-mini-dum-na-kolech-2

Foto: Dreamstime

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum-mini-dum-na-kolech-3

Foto: Dreamstime

Miniaturní domky a malé bydlení v ČR

Malé dřevěné chatky v České republice zažily svůj vzestup už za minulého režimu. Jen málokterá česká chatička by však splňovala nároky Tiny House z dnešního pohledu. Není se však co divit, že právě v ČR jsou malé dřevěné domy velmi populární a Češi dřevěné minidomky tak milují.

Malé dřevostavby můžete koupit už za pár set tisíc korun – stejně jako u všech ostatních domů záleží na velikosti, typu, matriálu atd. Klasickou maringotku k renovaci můžete sehnat dokonce za pár tisíc korun, musíte však počítat s tím, že k tomu, abyste z ní udělali plnohodnotný Tiny House, vás bude stát spoustu času, peněz i nervů.


Úvodní promo video YouTube kanálu, který se věnuje světu Tiny House a mini domkům


Mohlo by vás zajímat:

Mini dřevostavba, malý dřevěný dům
 
Pohyblivá dřevostavba, mini dům
 
Mini dřevostavba jako maringotka
 
Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop