Příběh o ohromném úspěchu!

Příběh o ohromném úspěchu!

Komerční sdělení | Čtvrtek, 25. duben 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Jsou to jednoduché počty: Už padesát let rýmařovský dřevozpracující podnik vyrábí a montuje špičkové rodinné domy. A v letošním roce společnost RD Rýmařov předá jednomu ze svých zákazníků jubilejní stavbu s pořadovým číslem 25 000! Znamená to v průměru každý rok pět stovek realizací. Když odečteme víkendy a svátky, tedy dva domy denně. Den za dnem, už plné půlstoletí!


Dřevo jako klíčový materiál lidé používají k výstavbě svých obydlí od nepaměti. Ovšem éra moderní dřevostavby se v českých zemích datuje teprve od roku 1969. To začala v tehdejším národním podniku RD Jeseník licenční výroba montovaných rodinných domů firmy Okal-Werk z Hannoveru. Ona zkratka RD v názvu podniku, jehož je dnešní společnost RD Rýmařov přímým pokračovatelem, tenkrát ještě neznamenala "rodinné domky", nýbrž "rudné doly".


Podpultové zboží!

Státem řízené hospodářství socialistického Československa se tehdejším zakoupením licence od renomovaného evropského výrobce montovaných dřevostaveb vyrovnávalo hned se dvěma palčivými problémy. Jednak na Jesenicku přestávala být rentabilní těžba rudy, bylo nutné tedy řešit další poslání tamního velkého národního podniku. Ale hlavně v nedlouhém období obrodného procesu osmašedesátého roku vyvstala potřeba nabídnout nějakou alternativu k tomu, co se u nás za účelem rodinného bydlení v oněch dobách masově stavělo. Svépomocně realizovaná těžká monstra neměla s moderním rodinným domem, tak jak byl chápán ve vyspělém světě, příliš společného.

Před půlstoletím se tedy u nás objevil licenční Okal. Ale nejen to, vůbec poprvé také zazněl dnes tolik frekventovaný termín nízkoenergetický dům. To už v kontextu s rýmařovským dřevozpracujícím podnikem a jím užívanými technologiemi. Nově montované licenční stavby s pomyslnou visačkou Okal představovaly svého času skoro jediný možný kontakt zdejšího stavebníka rodinného domu s evropskou úrovní progresívních konstrukčních technologií.

O produkt s vůní Západu a nesporným puncem výjimečnosti byl tehdy u nás ohromný zájem. Tyto domy se staly okamžitě podpultovým zbožím. Výrobce musel vytvářet složité pořadníky, na dodávku se běžně čekalo dlouhé měsíce. Systém realizace byl obdobný jako dnes; na klasicky připravený suterén zakupoval stavebník takzvanou vrchní stavbu.

Zájemci mohli vybírat ze tří typů, lišících se vlastně jen tvarem střechy. Alternativou se pak časem ještě stala řadovka. Pilotní projekt – Okal 117 se zastavěnou plochou 117 čtverečních metrů a sklonem sedlové střechy 38 stupňů, dispozičně 6+1 se dvěma koupelnami – představoval i z dnešního hlediska rozhodně vysoký obytný komfort!

01 SOLO 117_rok 1977

obr.: Katalogový projekt domu SOLO 117 v provedení z roku 1977 se stal pilotní realizací budovanou ještě v licenci německé značky Okal


Čtyřikrát žádané éčko

Ani po pěti desetiletích nedá mnoho práce nalézt v českých městech a na venkově realizace, které stále svým majitelům bezchybně slouží a pořád dělají parádu širokému okolí. V Rýmařově vyráběné domy Okal nesporně pomáhaly kultivovat celé zdejší prostředí oboru rodinný dům. A to velmi dlouhodobě, zcela generálně a napříč všemi konstrukčními systémy.

Platnost licenční smlouvy s firmou Okal-Werk končila v roce 1981. Ale rovněž v dalších letech, už s vlastními projekty, společnost RD Rýmařov zásadně pomáhala formovat technické provedení i architekturu moderního rodinného domu. Prioritně šlo pochopitelně o pohodlné bydlení. To ovšem muselo splňovat náročná hlediska ekonomická, ekologická, estetická a především energetická. Ona čtyři éčka se v Rýmařově stávala oficiální firemní filozofií už dávno předtím, než se právě o těchto kvalitách začalo na českých staveništích mluvit zcela prioritně.

Na klasickou řadu 117 navazovaly další typy rodinných domů, domy řadové, bytové domy a občanská i stavební vybavenost. Předností společnosti RD Rýmařov se proti jiným domácím dodavatelům montovaných staveb na bázi dřeva stalo především už vzpomínané know-how ze strany věhlasného dodavatele. Technologie pak v rámci tehdejších možností procházela dalším rozvojem. To všechno pak, po změně politických, společenských a ekonomických podmínek v roce 1989, umožnilo rýmařovské firmě okamžitý vstup na exportní trhy.

Hned na začátku devadesátých let bylo tedy možné schůdně plnit požadavky západoevropských klientů. Tak pokračovala cesta firmy k vyspělému evropskému systému stavění na bázi dřeva. Od velkých sérií jednoho typu přes hledání cest k uspokojení individuálního náročného zákazníka až k univerzálnímu stavebnímu systému, určenému dnes velmi širokému stavebnímu trhu.


Přesvědčovací osvěta

V případě společnosti RD Rýmařov máme aktuálně tu čest s ryze českou firmou, která loni předala nové rodinné domy hned 438 zákazníkům a na další dva roky má prakticky vyprodáno! Současně potvrzuje dobrý potenciál operovat na evropských trzích. Individuální stavby, ale také projekty pro významné developery, se stávají důkazem, že permanentní zlepšování technických parametrů konečného produktu, důraz na kvalitu prováděných prací a propracovaná logistika umožňují udělat v rámci dnů totéž, co jiní realizují třeba i celé měsíce.

Bez nadsázky lze mluvit o skvělém stavebním systému třetího tisíciletí. Systému, v jehož rámci spojení tradičního obnovitelného materiálu se současnými špičkovými technologiemi vytváří dokonalý způsob suché výstavby, splňující všechny parametry aktuálních požadavků na realizaci moderního rodinného domu. Onen systém je důsledně ekologický a zůstává v souladu s trvale udržitelným životem.

Když konstatujeme, že o přednostech montovaných domů stavěných na bázi dřeva rýmařovské produkty přesvědčují nepříliš důvěřivou českou veřejnost už padesát roků, musíme také říci, že zejména v devadesátých letech minulého století musely být tyto přesvědčovací procesy velmi razantní. Rýmařovská osvěta se odehrávala obrazně řečeno na německé frontě a teprve po tamním vítězném tažení se do Čech vrátil sebevědomý dodavatel, kterého nemohly nároky zdejších zákazníků už nijak zaskočit. Kvalitativní standard stovek realizací z prvních let nového tisíciletí pak definitivně zajistil rýmařovským dřevostavbám spontánní uznání rovněž doma. A odstartoval boom, jehož jsme svědky vlastně dosud.


Sám klient je projektantem

V novodobé historii podniku RD Rýmařov dominuje jeden fakt. Stavebník, investor či chceme-li klient bývá rovněž projektantem. Samozřejmě řečeno jen obrazně a s cílem zdůraznit, že tady se nestavějí vzdušné zámky. Svého času to velmi výstižně řekl spolumajitel a obchodní ředitel společnosti Jiří Pohloudek:

„Naše nejžádanější domy vznikají projektovány finančními možnostmi lidí, kteří v těch domech budou bydlet! Už před lety jsme ve shodě se spolupracujícími bankami došli k závěru, že maximální částka, jakou budou naši potenciální zákazníci schopni za svůj domov vynaložit, leží někde na úrovni 2,5 až 3 milionů korun. A samozřejmě, že k tomuto obnosu je ještě nutné přidat peníze na pořízení pozemku. Do takových limitů jsme se tedy museli s cenami našich domů dostat."

Aktuální katalog nabízených rodinných domů RD Rýmařov obsahuje hned deset typů, které požadavek stanovený maximální cenou tři miliony korun splňují. Některé dokonce se značnou rezervou. Už legendární je typ Nova 101, bez nadsázky fenomén českých stavenišť, ve své éře nejprodávanější rodinný dům v Česku. V jistém období naplňoval zásluhou mimořádně výhodného poměru mezi cenou a výslednou užitnou hodnotou výrobní kapacitu RD Rýmařov zhruba ze sedmdesáti procent.

05 NOVA 101

obr.: Legendární dřevostavba Nova 101byla ve své éře nejprodávanějším rodinným domem v Česku. RD Rýmařov postavil do dnešního dne více než xxxx těchto domů v různých variacích.


Podobné ambice dnes mají domy typových řad Kubis či Largo. I tyto domy splňují základní obecně platnou strategií firmy RD Rýmařov, totiž produkovat stavby, které svými parametry předčí současnou standardní nabídku. Takže v ceně domu dodávaného formou na klíč bývají běžně obsaženy i položky, které jiní dodavatelé zpravidla účtují samostatně.

KUBIS 631

obr.: Revoluční typový dům Kubis v energeticky efektivním standardu je vybaven systémem automatizace domácnosti zahrnujícím uživatelsky přizpůsobitelnou regulaci teploty v každé místnosti nebo řízení výkonu ventilační jednotky podle týdenního programu.


LARGO 98

obr.: Largo 98 má ambice stát se populárním domem pro starší manželský pár takzvaně na důchod. S podlahovou plochou 83 m2 a dispozicí 3+kk stojí aktuálně 2,7 mil. Kč včetně DPH.


Zájemce o rodinný dům může ve spolupráci s RD Rýmařov bydlet do jednoho měsíce od započetí stavby. Za pevnou cenu, protože konečná částka je vždy garantována bez jakýchkoliv víceprací. I tyto skutečnosti zákazníci velmi oceňují.


Objem a kvalita

Pro své typové domy společnost RD Rýmařov standardně nabízí ucelené energetické pakety, které snižují energetickou spotřebu ročně až o šedesát procent měrné jednotky. Další potenciál v tomto směru spočívá v aplikaci alternativních technologií při větrání a ohřevu vody. Firma RD Rýmařov na tomto poli spolupracuje s renomovanými partnery a aplikuje jejich vývojové studie v rámci praxe na svých stavbách. A co je zvlášť důležité – snaží se přitom nezapomínat na investiční schopnosti zákazníků, jimž jsou tyto nabídky určeny.

Společnost RD Rýmařov je dnes v segmentu vývoje a staveb montovaných domů na bázi dřeva nepochybně firmou evropského významu. Má špičkové evropské výsledky ve smyslu dosahovaných objemů výroby a plní přísná evropská měřítka, pokud jde o kvalitu dodávaných produktů. A pyšní se ve svých bilancích zajímavými projekty, které rozhodně stojí za připomenutí.

Vzpomeňme třeba obytný soubor v Brně-Heršpicích. Od vydání stavebního povolení až do kolaudace uplynulo pouhých osm měsíců. V polovině ledna tehdy začala firma RD Rýmařov montáž prvního třípodlažního domu s dvanácti byty. A v polovině června předala desátý dům investorovi hotový, formou dodávky na klíč.

Ve spolupráci s významnou českou stavební firmou postavila, opět na klíč a během pěti týdnů, soubor dvanácti řadových domů v Obříství nedaleko Mělníka. Domy mimořádně zajímavé ceny splňují, ostatně jako všechny rýmařovské objekty, všechny parametry kategorie energeticky úsporných staveb.


Zahraniční úspěchy

Před lety například své přednosti firma osvědčila během pouhých šesti měsíců při realizaci 180 rodinných domů pro významného holandského developera v Německu. V Rakousku zase vystavěla v příjemném prostředí rozlehlého přírodního parku, třičtvrtěhodinky jízdy z vídeňského letiště, moderní kongresové centrum. Šlo tehdy o největší stavbu, jakou kdy firma RD Rýmařov realizovala. A rakouskou expanzi zakončila výstavba tří bytových domů a 31 rodinných domů ve Vídni.

Rakousko - Stollhof_GreenWell

obr.: Moderní komplex konferenčního centra v rakouském Stollhofu vybudovaný podle návrhu architekta Christiana Prassera respektuje principy udržitelného stavění. RD Rýmařov byl v tomto případě generálním dodavatelem horní stavby.


03 Rakousko - Seefeldergasse, Vídeň (1)

obr.: Při výstavbě ve vídeňské ulici Seefeldergasse s celkem 31 rodinnými domy a čtyřmi čtyřpatrovými bytovými domy včetně podzemních garáží byl RD Rýmařov hlavním subdodavatelem dřevěných částí bytových domů, betonových lodžií a kompletních rodinných domů.


Zajímavé aktivity rýmařovský podnik momentálně vyvíjí pro změnu v Polsku. V Lodži postavil bytové domy s celkem 160 jednotkami. S tím souvisí snaha o další zdokonalování technologie stavby vícepodlažních budov jako dřevostaveb. Zatím společnost RD Rýmařov běžně staví třípodlažní bytové domy. Ve svých inovačních strategiích se však zaměřuje na budoucí realizace objektů ještě vyšších. Nejde při tom ani tak o otázky spojené se statikou a technologickými postupy jako o administrativní omezení. Firma se tedy angažuje ve snaze inovovat zdejší požární normy, přičemž cílem je vyrovnat se špičkovým stavbám tohoto druhu v Evropě. Pět podlaží dřevostavby se už postavilo v Berlíně a dokonce šest v Londýně!

02 Polsko - Lodž_(3)

obr.: Komplex bytových domů v polské Lodži s celkem 160 jednotkami je důkazem, že RD Rýmařov se snaží zdokonalovat také technologii stavby vícepodlažních dřevostaveb.


Tak obrazně: Vzhůru k těm rýmařovským sedmi!

DaS 2-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop