Nová tvář chátrající stodoly - proměnila se na moderní chatičku pro nocování až čtyřech cestovatelů

Nová tvář chátrající stodoly - proměnila se na moderní chatičku pro nocování až čtyřech cestovatelů

Dana D. Daňková | Sobota, 16. listopad 2019 |

Že tohle stavení bývalo stodolou, nelze přehlédnout. Někdejší zemědělská budova na západním pobřeží Norska nebyla využívána mnoho let a opuštěná a neudržovaná postupně chátrala. Její předností jsou krásné výhledy do okolí a umístění přímo pod moderním lyžařským vlekem, bonusem pak prodloužení života zdánlivě zbytečného objektu.

Nevyužívaných starých stodol je na norském západním pobřeží velké množství. Jsou rekonstruovány v rámci programu Proměna stodol. Malá, ale moderní chatička v údolí Myrkdalen je jednou z těch, které již modernizací prošly. Poskytne jednoduché, ale pohodlné a zcela nezapomenutelné přenocování až čtyřem lidem. Využívají ji většinou lyžaři, ale může být také zajímavou zastávkou na svatební cestě, střechu nad hlavou zde najde i tulák po horách.

chata-zima

Hlavně nenápadně

Nová tvář objektu je dílem architektů z ateliéru OPAFORM, Mariny Bauer a Espena Folgerø. Do tradiční stodoly vestavěli obytný modul, dostatečně komfortní pro krátkodobý pobyt a odpočinek náhodných návštěvníků. Skicy 1:1, realizace modulu v sídle ateliéru i samotná instalace ve staré stodole, vše bylo vytvořeno v rámci ateliéru bez přispění jiného subjektu. Zvenku jsou známky proměny stavby na první pohled spíše kosmetické, například velké okno v čelní stěně působí více jako jednorázový estetický prvek a i při vstupu do stodoly není změna přímo patrná. Tento prostor ponechali totiž autoři rekonstrukce v původní podobně – i nyní je to prostě nezaizolovaná stáj z hrubě tesaných fošen, klasické hospodářské stavení.

clovek-okno

okno-prurez

panorama

Symbióza starého s novým

Zcela novým elementem v interiéru je vestavěná stěna ze světlého dřeva s prostupem kruhového tvaru, uzavřeným posuvnými dveřmi. Místnost za ní není sice příliš velká, nepůsobí však ani stísněně, neboť použitý materiál, kruhové výřezy ve vnitřních stěnách a okno v obvodovém plášti jsou nositeli denního světla a vzdušnosti.

detail-interier

Do původní konstrukce je modul vsazen s až hodinářskou přesností a autoři pracovali i s perspektivou a geometrií. Část podlahy je vložena mezi spodní trámy a opticky tak zdůrazňuje vertikální rozměr nové místnosti. Výška chatky ve střední části je dostačující pro vzpřímený postoj osob, prostor pro pohodlné posezení i spaní je soustředěn kolem centrálního topeniště pod oknem.

foto-interier

(Ne)nároční a (ne)zhýčkaní cestovatelé podobné stodoly na norském pobřeží rádi využívají.

par

Foto: Espen Folgerø, Marina Bauer, Rune Sævig, Virre Dahl, Finn Borrows

Redakčně upraveno pro web

SaR 1-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

  • FOR PASIV 2020
    6. 2. 2020 - 8. 2. 2020
    / PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 – Letňany /
  • FOR THERM 2020
    6. 2. 2020 - 8. 2. 2020
    / PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 – Letňany /
  • FOR WOOD 2020
    6. 2. 2020 - 8. 2. 2020
    / PVA EXPO PRAHA, Beranových 667, Praha 9 – Letňany /

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop