Povedený mobilní dům pro ty, kteří nechtějí trvalou adresu. Přespí v něm i 8 lidí

Povedený mobilní dům pro ty, kteří nechtějí trvalou adresu. Přespí v něm i 8 lidí

Redakce | Čtvrtek, 05. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jeden z povedených tak zvaných mobilních domů pochází z dílny severoamerické firmy ESCAPE Homes. Její majitel Dan Dobrowolski se nechal inspirovat obrazem pojízdného vozu navrženého Frankem Lloyd Wrightem v padesátých letech, v době rozmachu obytných vozidel.

Funkční mobilní domy propojené s okolím

Ve svých projektech zastával Wright zjednodušenou architekturu založenou na užitečnosti a harmonii s okolím. Jeho domy integrovaly různé funkce do jedné místnosti – kuchyň, jídelnu a obývací část – a byly vybaveny velkými okny pro dokonalé proslunění místností a výhledy do okolí.

Opálené dřevo vydrží až 80 let

Na modelu Escape One XL zaujme jeho exteriér upravený japonskou technikou Shou Sugi Ban, která je založena na opalování dřeva. Dřevo se nejprve opálí plynovým hořákem a následně vykartáčuje a opláchne vodou, případně napustí přírodním olejem. Trvanlivost takto ošetřeného dřeva je až 80 let.

dum-na-koleckach-exterier

obr.: Filozofií celé firmy je možnost měnit bydliště podle toho, kde se majiteli právě líbí, případně kde má trvalou práci. Foto: Steven Niedorf


Interiér mini domu má rozhodně co nabídnout

Interiér domku o rozloze pouhých 26 čtverečních metrů má záměrně syrový charakter založený především na vnímání okolí. Dřevěný dům na kolečkách ve svém interiéru ukrývá kuchyň, dvě ložnice, záchod a koupelnu s vanou i se sprchovým koutem.

K dispozici je i centrální elektrické vytápění, resp. klimatizace, vestavěné postele, francouzské dveře, a dokonce i venkovní sprcha.

Zatímco přízemí je určeno pro denní obývání, v patře je prostor pro kancelář, ložnici nebo knihovnu. Vestavěné skříně a zásuvky jsou zabudovány do schodiště, není jich však mnoho, nepředpokládá se, že by člověk žijící kočovným životem shromažďoval věci. A cena? V případě modelu ESCAPE One XL začíná na částce lehce přes padesát tisíc dolarů.

dum-na-koleckach-prizemni-obytny-prostor-s-patrem

obr.: Některé typy těchto domů mohou být navíc doplněny o malou kabinu s lezeckou stěnou nebo systémy řízenými smartphony. Foto: Steven Niedorf

dum-na-koleckach-kuchyne

obr.: Přízemí je denní obytnou částí domku na kolečkách a kuchyně v ní je dostatečně vybavena pro běžné potřeby. Foto: Steven Niedorf

dum-na-koleckach-vrchni-patro

obr.: Vrchní patro je prostorné a díky velkým proskleným oknům zajišťují dostatek denního světla a zároveň i unikátní výhled do okolní přírody. Foto: Steven Niedorf

dum-na-koleckach-pokoj

obr.: Celkově se zde vyspí až osm osob. Foto: Steven Niedorf

dum-na-koleckach-prizemni-prostor

obr.: Obě části v horním patře jsou vzájemně propojeny a zároveň rozděleny na pravé a levé křídlo. Foto: Steven Niedorf

Připravil: Martin Klíma
Foto: Steve Niedorf
Redakčně upraveno pro web


Mohlo by vás zajímat...

Wohlwagen: Maringotka de Luxe
 
Mini dřevostavba jako maringotka na kolech
SaR 4-2019
Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop