Hravý a lehce přenosný osmistěn má na zahradě mnoho využití

Hravý a lehce přenosný osmistěn má na zahradě mnoho využití

Lucie Němcová | Středa, 07. září 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Pro milovníky trojrozměrných těles v architektuře bude tato originální zahradní dřevostavba jistě příjemným osvěžením. Pravidelný mnohostěn schovaný mezi stromy slouží členům rodiny jako skrýš, pracovna či herna. Stojí v zahradě domu na předměstí hlavního města Kolumbie.

Promyšlený originál


Úkolem architekta Manuela Villa bylo vytvořit prostor, který bude odlišný od stávajícího rodinného království, doplní zahradu o intimní příjemné místo, kde je možné si odpočinout, pracovat, číst si či jen relaxovat výhledem do zeleně. Nový prvek měl poskytnout dostatečné zázemí pro pobyt v zahradě a navíc podpořit vznik nových aktivit.

Mladý manželský pár s malým synkem žije v jihoamerické Kolumbii, na okraji města Bogota. Každý z nich si v novém zahradním objektu najde to své. Ať už místo, kde se dá ukrýt před vnějším světem, nebo netradiční prostor pro ubytování hostů. Navržený prostor může sloužit jako únik z každodenního rutinního koloběhu obvyklých aktivit v domě.

Autor při svých úvahách nezapomněl ani na nejmladšího člena rodiny. Tvar objektu pojal jako edukativní pomůcku, která umožní malému dítěti objevovat svět základních geometrických tvarů. Právě ve věku, kdy dítě poznává svět a učí se mluvit, bude mnohostěn plnit svůj účel velmi dobře. Později, až bude starší, se přirozeně promění způsob užívání přístřešku třeba na cenné zázemí skryté před okolním světem nebo studijní koutek.

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

Foto: Sergio Gomez


"Díky materiálovému řešení je možné mnohostěn odstranit a přesunout na jiné místo, kde se snadno funkčně přizpůsobí svému prostředí. Tato všestranná aplikovatelnost objektu byla jedním z architektonických záměrů autora."


DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

Foto: Sergio Gomez

Dřevěný domek jako útulné útočiště


Buňka ve tvaru ukrojeného pravidelného osmistěnu poskytuje užitnou plochu 7,5 m2. Materiál konstrukce měl být lehký, aby bylo možné jej přemístit. Zároveň bylo třeba, aby působil teple a útulně. Tato kritéria nakonec splnilo borovicové dřevo zlatavé barvy. Dřevěná konstrukce stojí na betonových základech, zvenku je pokryta černými šindelovými taškami a je tak po celém povrchu chráněna před povětrnostními vlivy.

Malá okna po stranách a jedno centrální ve střeše, společně s prosklenou stěnou, poskytují optimální přirozené osvětlení i provětrání prostoru. Na přístřešek navazuje dřevěná terasa, která rozšiřuje možnou oblast použití. Interiér je vybaven pouze nezbytným zařízením. Pracovní deska s kreslicí plochou, drobné úložné prostory, poličky a samozřejmě nesmí chybět pohovka k odpočinku a posezení. V případě potřeby lze využít solární energiiči přípojku pro umělé noční osvětlení.

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

obr.: Osmistěn není jen samotný domek ale také terasa, která je k němu připojena. Společně tak vytvářejí dokonalou souhru. Foto: Sergio Gomez

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

obr.: Centrální okno ve střeše poskytuje optimální přirozené osvětlení i provětrání prostoru. Foto: Sergio Gomez

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

obr.: Ve spojení s drobnými dekoracemi a otevřeným prostorem do zahrady se tento domek stává perfektním útočištěm pro lenošení a odpočinek. Foto: Sergio Gomez

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

obr.: V zahradním domku si každý z členů domácnosti najde to své. Foto: Sergio Gomez

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

obr.: Dřevěná konstrukce je zvenku pokryta černými šindelovými taškami a je tak po celém povrchu chráněna před povětrnostními vlivy. Foto: Sergio Gomez

Zahradní domek nevšedního tvaru si postavili na pár metrech čtverečních za účelem pohodlí při práci
 

DrevoaStavby.cz | Hravý osmistěn na zahradě

obr.: Nákres na obrázku detailně ukazuje rozložení celého osmistěnu a také kompletní konstrukci celé stavby. Foto: Sergio Gomez

DaS 1-2013

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop