Tisk
Patří hlína do moderní dřevostavby?

Patří hlína do moderní dřevostavby?

Dagmar Šimonová | Pátek, 18. květen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Přes neustálý vývoj nových materiálů se mnoho lidí v dnešní době otáčí zpět a hledá inspiraci v minulosti. Je to dobře, nebo bychom se neměli bránit pokroku? Řeč je tentokrát o přírodních hliněných omítkách a o jejich „znovuobjevení". Jedná se jen o další výkřik snahy o co nejekologičtější stavitelství na úkor komfortu, nebo nám hliněné omítky mohou skutečně nabídnout něco speciálního?

Různé druhy hlíny, Tierrafino.czHliněné omítky jsou bezesporu ekologické – téměř vůbec nezatěžují životní prostředí, jsou 100 recyklovatelné a zbylou zatvrdlou omítkovou směs můžeme kdykoliv použít znovu – stačí jen přidat trochu vody. Jejich zastánci také často uvádějí, že svým uživatelům zajišťují zdravé a příjemné pobytové prostředí. Jak toho dosahují?


Hliněné omítky regulují vlhkost a akumulují teplo

Aplikace hliněné omítky, ClaygarOmítky z hlíny neobsahují žádné hydraulické pojivo a žádné škodlivé přísady, jejich zpracování je poměrně jednoduché a vyznačuje se takřka neomezenými možnostmi tvarování povrchu. Mezi jejich nejdůležitější vlastnosti patří schopnost regulace relativní vlhkosti vzduchu v místnosti - díky své difuzní otevřenosti a akumulační schopnosti zvlhčují vzduch v místnosti, nebo naopak odebírají vzdušnou vlhkost. Tuto vlastnost oceníme především v koupelně, kde, například i v kombinaci s marockým štukem, výrazně pomohou redukovat náhlý nárůst vlhkosti při sprchování a zabrání tak vzniku plísní. Marocký štuk používáme na stěny, které přicházejí do přímého kontaktu s vodou.

Z čeho hliněná omítka vzniká?

Aplikace hliněné omítky, ClaygarHliněná omítka je tvořena pískem a jílem - jíl zde má funkci pojiva, písek plniva. Jedním z nejdůležitějších faktorů nejen pro vlastnosti hliněných omítek, ale i pro jejich vhodnou aplikaci je poměr jílu v jejich složení. Do hliněných omítek se často přidává stopové množství vápna nebo cementu, který má desinfekční účinky. Množství této přísady však musí být skutečně malé, protože vzhledem k faktu, že cement tvrdne rychleji než jíl, omítka při vysychání popraská. Hliněné omítky si můžete snadno vyrobit sami z místních materiálů, nebo si nechat dovézt ty průmyslově vyrobené.

Vzorník barevných hliněných omítek, ClaygarNízký obsah jílu může způsobit špatnou přídržnost a pojivost omítky, naopak vyšší poměr způsobuje tvorbu smršťovacích trhlin při vysychání. Dalším důležitým elementem, ovlivňujícím kvalitu směsi, je zrnitost použitého písku, druh jílu, způsob zpracování a druh příměsi. Mezi nejčastěji používané organické příměsi omítek z hlíny patří konopná nebo slaměná řezanka, různé druhy vláken, zvířecí srst nebo piliny. Tyto doplňky výrazně eliminují vznik smršťovacích trhlin, ale při vyšším, než potřebném podílu, snižují přilnavost omítky.

Oproti tvrdým vápenným a cementovým omítkám se v hlíně cítíme příjemněji

Marocký štuk Tadelakt, Tierrafino.czHliněné omítky výrazně prospívají alergikům, protože mají schopnost pohlcovat škodlivé látky jako jsou cigaretový kouř nebo pachy z kuchyně. Jedním z nejcitelnějších rozdílů při použití hliněných omítek je vnímání tepelné pohody, protože „tvrdé" a studené vápenné a cementové omítky zbytečně odčerpávají teplo, které vyzařuje lidské tělo a v jejich blízkosti se tak cítíme nepříjemně. Další výhodou hliněných omítek jsou opět jejich tepelně akumulační schopnosti, které mají při jejich tloušťkách výrazný podíl na tepelné stabilitě interiéru.

Dekorativní svítidlo, Tierrafino.czPráce s hliněnými omítkami je velice příjemná (na rozdíl od jiných omítkových směsí, které vysušují a dráždí lidské tkáně), proto často vedou i k tvořivosti samotných obyvatel, jež vytváří na zdech různé ornamenty nebo strukturální motivy. Hliněné omítky můžeme nanášet buď přímo na OSB desky nebo na rákosové a jiné rošty. V exteriéru je nutné chránit hliněné omítky dostatečným přesahem střechy, jinak je nutné je často opravovat.

Kde můžeme hliněné omítky sehnat?

Průmyslově vyráběná směs jílu a písku, ClaygarNyní si můžete sami utvořit názor na to, zda jsou hliněné omítky krokem zpět, a nebo naopak dopředu. Jako je tomu dnes se všemi přírodními stavebními materiály, rozhodně se nedá říci, že bychom jejich použitím ušetřili. Spíše naopak. Možná ale, že trochu investice navíc za pocitově příjemný interiér zkrátka stojí. Hotové omítkové směsi si můžeme objednat od firem Claygar, Rigi, Hliněný dům a také od firmy CONCEPT building, která v květnu tohoto roku vstoupila na český trh s produkty značky Tierrafino.

Vaše komentáře (6)

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop