Časopis DŘEVO&stavby 4/2017
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2017
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 65 Kč
Objednat časopis
Tisk
Dům nezávislý na sítích bude brzy stát v ČR

Dům nezávislý na sítích bude brzy stát v ČR

Redakce | Pondělí, 17. červenec 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Je to teprve rok a půl co odstartoval projekt Český ostrovní dům. Díky svému širokému spektru aktivit za tu dobu ovšem stačil vzbudit obrovskou pozornost nejen odborníků, ale i široké veřejnosti. Od velké studentské soutěže, po veřejné workshopy a výstavy, se vše točí kolem tématu soběstačnosti budov a toho, jak nakládat hospodárněji s našimi zdroji. Nyní máme poprvé možnost vidět i návrhy dvou soběstačných staveb, které se v rámci projektu připravují k realizaci na rok 2018, a je to podívaná opravdu nádherná.

Jak to celé vzniklo?

V roce 2016 byla poprvé vyhlášena studentská architektonická soutěž Český ostrovní dům a to na Fakultě stavební ČVUT v Praze a VŠTE v Českých Budějovicích. Zadáním byly dvě malé apartmánové budovy fungující nezávisle na inženýrských sítích a zároveň zachovávající standard života, na který jsme v dnešní společnosti zvyklí. V soutěži se se svým společným návrhem na prvním místě umístila dvojice Vojtěch Lichý (architektura) a Petr Pávek (TZB, technologie). Jejich práce byla natolik výjimečná, že je následně tým projektu Český ostrovní dům oslovil k navazující spolupráci. Za úkol tentokrát dostali návrh dvou prototypových, nezávislých staveb v jižních Čechách, poblíž Vyššího Brodu, jejichž realizace je plánována na rok 2018.

„Po roce intenzivní práce Vojty Lichého, Petra Pávka a celého týmu máme nyní v ruce projekt, který můžeme konečně ukázat veřejnosti. Ani nevíte, jak moc jsme se na tento moment všichni těšili. Pod vedením architektky Jany Hořické z Fakulty stavební ČVUT vznikl skutečně komplexní návrh dvou malých, pokorných budov, nezávislých na inženýrských sítích, s racionální skladbou technologií," popsal své pocity Pavel Podruh, zakladatel projektu Český ostrovní dům. Následovat bude ještě přibližně rok dalších příprav, výpočtů, programování a testování tohoto konceptu. Již nyní ale v hale GWL Power/i4wifi u Prahy stojí testovací replika technické místnosti, která se poté objeví ve skutečných stavbách. Cílem je připravit vše maximálně realisticky a vychytat co možná nejvíce much před samotnou stavbou.

c01 07_f OKČeský ostrovní dům a použité technologie

Volba jednotlivých technologií v obou domech se řídila především podle spotřeby elektrické energie, která je u ostrovních systémů klíčová. Primárním zdrojem energie bude vlastní fotovoltaická elektrárna o instalovaném výkonu 10 kWp, doplněná bateriovým úložištěm LiFePO4 s kapacitou 20 kWh. Fotovoltaické panely budou zabudované v celé ploše jižní části sedlové střechy v klasické dvouplášťové skladbě s provětrávanou mezerou a nahrazují střešní krytinu. Energetický systém se v současné době optimalizuje ve spolupráci s hlavním partnerem celého projektu, firmou GWL Power/i4wifi, která řešení připravuje tak, aby byl záložní zdroj – plynová elektrocentrála – využit v provozu zcela výjimečně.

Prioritou návrhu vodního hospodářství bylo minimalizovat spotřebu pitné vody. Zdrojem pitné vody je vrtaná studna. Dešťová voda ze střech obou objektů bude zadržována ve společné podzemní nádrži o objemu osm kubíků a nahradí přibližně polovinu spotřeby pitné vody v běžném provozu domů. Odpadní vody budou čištěny aerobní bakteriální technologií české společnosti Envi-pur. Do procesu čištění je zapojeno okrasné jezírko před tím, než je voda vsakována přímo na pozemku, čímž se koloběh vody uzavírá.

Vytápění a ohřev teplé užitkové vody bude v zimních měsících zajišťovat kotel na pelety o výkonu 8 kW. V období, kdy bude dostatek slunečného svitu, bude využita k ohřevu vody elektrická energie. O přísun čerstvého vzduch a kvalitu vnitřního prostředí se postará systém větrání s rekuperací tepla mladé české společnosti WAFE.

Koordinace všech těchto technologií a jejich spotřeb není snadná a proto ji pomáhá zajistit systém inteligentního řízení Tecomat Foxtrot od české firmy Teco, která do realizace bude pracovat na speciálním softwaru, jenž bude celý organizmus domu řídit.

bedroom01 02_f OKTo není ekologie, to je selský rozum

Projekt Český ostrovní dům se soustředí na popularizaci šetrnějšího nakládání se zdroji a zkoumání dalších možností využívání obnovitelných zdrojů v naší zástavbě. Tým projektu si úmyslně vybral studium krajního případu, tedy budovy, která se bez připojení na městskou infrastrukturu dokáže hospodárně postarat sama o sebe. Tato činnost a poté i reálná zkušenost pomáhá určovat způsoby a řešení, které by v budoucnu mohly být užitečné v běžné výstavbě, což může mít nedozírné pozitivní důsledky.

Po půlroce testování postaveného domu se tento otevře pro veřejnost, respektive bude možné si zde rezervovat pobyt a fungování domu si ověřit. „Bylo by dobré, aby si dům vyzkoušelo co nejvíce lidí a vzrostl jejich zájem o obnovitelné zdroje, a také aby stavební firmy viděly potenciál tohoto projektu," dodává Pavel Podruh.

www.ceskyostrovnidum.cz
www.facebook.com/ceskyostrovnidum

Časopis DŘEVO&stavby je mediálním partnerem projektu Český ostrovní dům.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop