Dřevostavby jako veřejné stavby jsou stále oblíbenější. Jaká je čeká budoucnost v Česku?

Dřevostavby jako veřejné stavby jsou stále oblíbenější. Jaká je čeká budoucnost v Česku?

Redakce | Pondělí, 19. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Počet dřevostaveb obecně v České republice dlouhodobě roste. Investory přitahují nejen nezaměnitelným vnitřním prostředím, ale také rychlostí výstavby, její čistotou a udržitelností. Jejich ceny se přitom nevymykají běžnému průměru. „Vždy jde o poměr ceny a hodnoty, kterou získáte, a v tomto případě jsou dřevostavby bezkonkurenční. Platí to pro rodinné bydlení i veřejné budovy, " říká jednatel architektonické a realizační firmy Prodesi/Domesi Pavel Horák.


Otázky pro odborníka

  • Vystudoval střední průmyslovou školu stavební a Fakultu architektury na ČVUT v Praze. Již v té době mu učarovala architektura ze dřeva, které se intenzivně věnuje dosud.
  • Od roku 2002 spolupracuje s architektem Václavem Zahradníčkem, se kterým založili architektonický ateliér Prodesi, který projektuje výhradně dřevostavby. Z potřeby dotahovat vše do zdárného konce spolu založili v roce 2005 společnost Domesi, která jejich projekty realizuje. Do této chvíle má Domesi na svém kontě přes stovku realizovaných staveb ze dřeva.
  • Pravidelně publikuje články o dřevostavbách a novinkách v tomto oboru v odborné literatuře.
  • Je také zakladatelem a ředitelem Salonu dřevostaveb, unikátní přehlídky moderní architektury ze dřeva, která představuje ty nejlepší stavby, které za poslední rok v Čechách a na Slovensku vznikly.

Ing-arch-Pavel-Horak-Prodesi-Domesi
Ing. arch. Pavel Horák

Dřevo jako stavební materiál se objevuje stále častěji, znamená to, že Češi přišli dřevostavbám na chuť?

Dřevostavby jsou asi jeden z nejvíce rostoucích oborů, který se za posledních patnáct let více než zdesetinásobil. A rozhodně nejde o krátkodobý trend. Za touto změnou je množství práce všech lidí v oboru. Pozitivních příkladů přibývá a ty pak přivádějí další klienty.

K popularitě dřevostaveb přispívá i fakt, že mají v průměru nižší náklady na spotřebu energií, a také určitý příklon lidí k ekologii, jelikož dřevo je obnovitelný materiál. To platí jak pro rodinné domy, tak pro veřejné budovy.

Dá se říci, že je dřevo svou trvanlivostí srovnatelné například s betonem?

Moderní materiály ze dřeva tu byly, jsou a budou zabudované v konstrukcích ještě stovky let. Za příklad rád dávám gotické a barokní krovy nebo celé kostely. Technologicky jsme nyní navíc rozhodně dále. Porovnání s betonem tak možná ani není nutné.

Ať už je stavba z betonu, nebo ze dřeva, pokud bude dobře spravována, bude i dlouho sloužit svým uživatelům – klidně po několik generací. Naopak špatně postavená, navržená, nebo neudržovaná stavba bude po pár desítkách let na zbourání. Na materiálu zde tedy příliš nezáleží.


Proč je dobré kombinovat konstrukční systém ze dřeva i s dalšími materiály
 

Má se zájemce o dřevostavbu bát vlhkosti, plísní a brouků?

Rozhodně tato obava není na místě. Při stavbách využíváme výhody konstrukční ochrany, kdy dřevo není zvlášť chemicky ošetřené, ale je dobře vybrané, opracované a správně zabudované do konstrukce. V tomto směru se učíme od našich předků.

V čem tkví výhoda veřejných staveb ze dřeva?

Výhodná je určitě rychlost výstavby, která se podle zvolené technologie a míry prefabrikace může pohybovat už v rámci několika dní. Díky tomu jsou zde logicky také menší nároky na dopravu a logistiku. Což je obzvlášť výhodné právě ve městech, kde je obecně málo místa a kde je zpravidla nežádoucí velký pohyb nákladních aut se stavebním materiálem.

Montáž samotná je také velmi „čistá", méně hlučná a bezprašná. Dřevostavby jsou navíc flexibilní na možné přestavby. Zatímco zděný dům se musí zbourat a materiál odvézt na skládku, dřevo se rozebere, obrousí a může se použít znovu.

V neposlední řadě je třeba zmínit pozitivní vliv dřeva na snižování uhlíkové stopy, dřevo na sebe totiž váže CO2. Navíc má pozitivní vliv na lidské zdraví i psychiku. Například v námi postavené dřevěné mateřské školce ve Všetatech, která stojí hned vedle té původní – zděné, se zjistilo, že v nové školce je nemocnost dětí mnohem nižší než v té původní.

Wooden Island Prague

obr.: Wooden Island – Prague: případová studie Nadace dřevo pro život, která ukazuje limity a budoucí možnosti velkoobjemových dřevostaveb. Pavel Horák byl členem autorského týmu. Vizualizace: Nadace pro život

Jaké konstrukční principy se při výstavbě veřejných budov uplatňují nejčastěji a proč (výhody konstrukcí)

Pro větší projekty ze dřeva se nejvíce skloňují zkratky jako BSH, nebo CLT. Jsou to v principu trámové, nebo plošné prvky na bázi dřeva, které vznikají jejich velmi sofistikovaným opracováním na CNC linkách. Dalším důležitým elementem jsou změny ve spojování těchto prvků v podobě nově dostupných hightech spojovacích prostředků.


Plány na výstavbu nejudržitelnějšího bytového domu z CLT panelů jsou na světě
 

Ovlivnila náklady dřevostaveb kůrovcová kalamita, která v posledních letech způsobila propad cen dřeva?

Cena dřeva jako suroviny je jen jednou částí z celého balíku nákladů na stavbu dřevostavby, takže ve výsledku o nijak zásadní snížení nejde. Nicméně my vidíme jako zásadní, abychom se naučili využívat maximálně u nás vytěžené dřevo pro lokální projekty, namísto jeho dovozu. A to nejen v tomto období, kdy je dřeva dost kvůli kůrovci. Větší stavební projekty třeba v rámci veřejného sektoru mají v tomto velký potenciál.

Wooden Island Prague interier

obr.: Veřejná budova Wooden Island  Prague. Vizualizace: Nadace pro život

Říkáte, že dřevostavby mají nižší náklady na spotřebu energií. Jaké lze tedy očekávat roční provozní výdaje?

Stavby s použitím dřeva jsou už ze své podstaty předurčeny pro segment energeticky úsporných domů a s úspěchem tyto výhody využívají. U běžné produkce dřevostaveb se bavíme o zlomcích provozních nákladů, jaké známe z méně úsporných domů.

Pokud se pak přiblížíme nebo překročíme hranici pasivních domů, bude to za vytápění jen pár tisíc za rok u rodinného domu, a analogicky k tomu se budou pohybovat náklady u větších projektů. Navíc dobře navrženou dřevostavbu není potřeba nikterak chladit, protože s výhodou využívá nízkou akumulaci, což je v letních měsících stále zásadnější.


Ľubica Fábri: Potenciál stavění ze dřeva sahá daleko za rodinné bydlení
 

Jaká jsou právní či legislativní omezení pro výstavbu dřevostavby? Na co nejčastěji narážíte u rodinných domů a u veřejných staveb?

Pro menší stavby, jako jsou rodinné domy, prakticky žádná omezení nejsou. U vícepodlažních staveb dnes lze v ČR stavět do čtyř podlaží, ve světě je povoleno šest až sedm podlaží. Počítám, že i u nás tedy dojde k navýšení technologicky tomu nic nebrání a vzhledem k řadě benefitů, které mohou dřevěné stavby přinést, je to logický vývoj. Pro celý obor stavebnictví bude důležité, aby se mohly stavět vícepodlažní stavby čistě ze dřeva nebo v nějaké vhodné kombinaci, například s betonem.

Wooden Island Prague čtyři patra

obr.: Veřejná budova Wooden Island  Prague. Vizualizace: Nadace pro život

Je dřevo vhodné pro všechny typy veřejných budov?

Ano. Je vhodné pro jakýkoliv typ budovy. Bazény, koncertní haly, radnice, kanceláře, školy... Všechny veřejné stavby můžou profitovat z pozitivních vlastností dřeva. Třeba právě pro koncertní halu, nebo kanceláře, je dřevo naprosto ideální, protože je to skvělý akustický materiál. V našich projektech používáme klasické dřevěné nebo drážkované panely, které v kombinaci s dřevovláknitou izolací nebo vhodnou textilií akustickou pohodu vytváří – stručně řečeno slyšíte jen to, co slyšet máte.

Jaký vývoj předpokládáte v České republice v nejbližších letech? Bude se stavět více veřejných budov ze dřeva?

Dřevo je rozhodně budoucností stavebnictví. Stojíme neodvratně na prahu revoluce v tomto oboru a dřevo jako obnovitelná surovina v kombinaci s hightech technologiemi na její opracování a spojování bude hrát klíčovou roli. Rozhodně věřím, že i naše malá země bude u toho.


drevoastavby-a-zelena-reseni-pro-mesta-a-obce-2020-2021-200x238

Tento článek vyšel ve speciálu DŘEVO&stavby a zelená pro města a obce 2021

Speciál slouží jako inspirace a pobídka měst a obcí k realizaci dřevostaveb, městského mobiliáře a vůbec úsporných řešení ve veřejném prostoru. Obsahuje rovněž informace o aktuálních dotacích na modernizaci a úspory energií ve veřejných budovách, příklady využití dotací, řadu inspirativních realizací pro vzdělání a sport, dřevostavby v městském prostoru, v přírodě a krajině. Nechybí ani návody na energetické úspory ve městech a obcích a samozřejmě zkušenosti s výstavbou a využíváním dřevostaveb ústy jejich uživatelů.

 

sTÁHNOUT ZDARMA

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop