Kvalitní dřevostavby - s kým stavět a kdo hlídá kvalitu dřevostaveb?

Kvalitní dřevostavby - s kým stavět a kdo hlídá kvalitu dřevostaveb?

Redakce | Pondělí, 21. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Máte pozemek, na kterém si chcete postavit dřevostavbu, a nyní vyvstává otázka, jakého zvolit dodavatele. Na trhu je mnoho stavebních firem, které se prezentují jako výrobci dřevostaveb. Pokud jste na začátku a začínáte se po možnostech teprve rozhlížet, pak pro vás může být těžké poznat spolehlivého dodavatele.

Jakmile se začnete zajímat o svět dřevostaveb, klást si otázku s kým stavět a hledat spolehlivého dodatavatele dřevostaveb, určitě narazíte na zkratky jako ADMD, VVÚD a DNK. Všechny tyto zkratky mají mnoho společného právě s dřevostavbami, s jejich výrobci a především s kvalitou.


ADMD

admd-logo-300x150Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) sdružuje více než 20 výrobců, kteří musí dodržovat Dokument národní kvality, neboli DNK. ADMD sídlí v Brně, pravidelně se ale účastní různých stavebních výstav a veletrhů po celé ČR.

Mimo jiného nabízí službu ombudsmana, jehož úkolem je v případě vzniklých sporů mezi stavební firmou a stavebníkem nebo v případě neúspěšně probíhající reklamace objektivně tento spor posoudit a navrhnout oběma stranám vyřešení jejich sporu smírčím způsobem.

Tip: V našem adresáři dodavatelů dřevostaveb naleznete kontakty na dodavatele, kteří jsou certifikovanými členy ADMD.

Více o ADMD


DNK

Dokument národní kvality logoDokument národní kvality (DNK) musí dodržovat všichni členové sdružení v ADMD. Je to směrnice, která velmi přísně sleduje kvalitu dřevostavby, od její výroby ve výrobním závodě (v případě panelové konstrukce) nebo od začátku výstavby na stavbě (v případě systému two by four).

To, zda výrobce směrnici DNK dodržuje, se kontroluje v několika oblastech – legislativní, technické a dokumentační. Směrnice upravuje tyto oblasti nad rámec povinných norem vyplývajících ze zákonů a jiných nařízení.

Průběžný a pravidelný dohled, nadstandardní měření a technický dozor při montáži provádí Výzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s.p. (VVÚD).

 
adresar-vyrobcu-a-dodavatelu-drevostaveb-2019-maly-300

Máte-li raději tištěnou publikaci, máme pro vás Adresář výrobců a dodavatelů dřevostaveb 2019, který můžete získat zdarma v rámci veletrhu FOR WOOD / FOR PASIV 2019 na stánku 2D03 našeho vydavatelství PRO VOBIS, a po jeho skončení v našem e-shopu.

Adresář výrobců a dodavatelů dřevostaveb obsahuje přehled renomovaných dodavatelů dřevostaveb na českém trhu, ukázky realizací a projektů jejich dřevostaveb na klíč, vzorové a referenční dřevostavby včetně popisu technologií. dodávaných dřevostaveb.

 

VVÚD

VVÚD logoVýzkumný a vývojový ústav dřevařský, Praha, s.p. se zabývá různými činnostmi v oboru zpracování dřeva. Je to nezávislá certifikační instituce, která vznikla již v roce 1951.

VVÚD kontroluje a dohlíží na kvalitu staveb a snaží se zvyšovat stavební úroveň domů ze dřeva. Nemusí se jednat pouze o dřevostavby, které staví výrobci sdružení pod ADMD, ale ústav může s žádostí o kontrolu a dohled oslovit i jiná firma.

Více o VVÚD

 

Zjistěte si, zda je dodavatel vaší nové dřevostavby členem ADMD, dodržuje směrnici DNK, jaké další certifikace obdržel, jaké normy nad rámec zákona dodržuje, a zda na kvalitu jeho staveb dohlíží VVÚD nebo jiná autorizační osoba.

Důležité jsou také ověřitelné reference a možnost prohlídky jím realizovaných dřevostaveb. Určitě nezvolíte špatně, když si vyberete prověřené dodavatele z našich dvou speciálních adresářů:

Každému výrobci nebo dodavateli dřevostaveb z našeho adresáře můžete také zaslat žádost o informace nebo nezávaznou poptávku. Stačí vyplnit a odeslat jednoduchý webový formulář na kartě firmy.

 

Text: Veronika Příplatová


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop