Tisk
Bungalovy frčí. Proč?

Bungalovy frčí. Proč?

Jitka Příhodová | Úterý, 16. květen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Bungalovem je myšlen přízemní dům, který nemá další patra. V dnešní době o této variantě uvažuje (a nakonec ji zvolí) stále větší počet lidí. Důvodů je spousta, ale tím hlavním je nejspíše osobní sympatie k nízkému bungalovu a příjemný pocit. Mohlo by se zdát, že bungalov bude levnější než patrová dřevostavba, ale ve výsledku jsou ceny podobné. Vybrali jsme několik hlavních důvodů, proč si lidé nechávají postavit nebo si i sami postaví právě bungalov.

Z domu hned na zahradu

Máte-li příjemný pozemek se zahradou a rádi trávíte čas venku, pak je bungalov ideálním místem pro bydlení. Můžete totiž propojit interiér s venkovním prostředím. Hned z několika pokojů můžete jít rovnou na terasu či přímo na trávník. Není to nádhera, když můžete přímo z kuchyně vyjít ven a najíst se na zahradě? I když si to můžete dopřát i u patrového domu, bungalovy jsou pro toto propojení se zahradou a životem venku jednoznačně lepší než patrové domy.

Nemáte v domě schodiště

Málokdo chodí rád po schodech. Schodiště jednak zabírá místo v domě, ale také bývá hlavně v očích rodičů nebezpečným místem pro děti. Dům bez schodiště je snem většiny bojácných matek. Je to pochopitelné. Další výhodou absence schodiště a vyšších pater je fakt, že se nemusíte do schodů trmácet. To oceníte spíše až ve stáří, ale plánujete-li žít v nové dřevostavbě už napořád nebo s vámi bydlí (pra)rodiče, pak je tento argument určitě na místě.

Výstavba bungalovu je rychlejší

Celkově se bungalov staví jednodušeji. Není potřeba stavět složitou stropní konstrukci, na druhou stranu musíte postavit větší základovou desku (základy nemusí být tak objemné) a budete mít i větší střechu. Z dlouholetých zkušeností je však zřejmé, že i když bungalovy vyjdou finančně podobně jako patrové dřevostavby, tak je jejich výstavba rychlejší. To platí pro situaci, kdy si bungalov necháváte postavit na klíč i tehdy, když si budete alespoň část bungalovu stavět svépomocí.

Další přednosti bungalovů a důvody, proč jsou tak v oblibě jsou už spíše pocitové a subjektivní. Obecně platí, že lidem se jednoduše nižší stavby líbí. Například v místech, kde hrozí občasné zemětřesení, staví lidé pouze bungalovy. Bungalov je jednoduchá stavba, která je s patrovou stavbou srovnatelná. Vybrat si tedy musíte sami.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop