Jaké chyby se často dějí v souvislosti s projektem stavby domu?

Jaké chyby se často dějí v souvislosti s projektem stavby domu?

Lucie Němcová | Středa, 14. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Skvělý odborník rozpozná úroveň projektu na první pohled, ovšem pro laika mohou být základní chyby rafinovaně skryté. Není nutné studovat hned vysokou školu pro to, abychom si mohli postavit dobrý dům, je ale praktické znát alespoň základy této problematiky. Být poučenými laiky, kteří nejsou v procesu úplně ztraceni, mají základní rozlišovací schopnosti během dialogu s dodavatelem i při stavbě domu a dělají zdravější rozhodnutí. Podíváme se nyní, jaké chyby se často dějí v souvislosti s projektem stavby.

3. Stavebníkova přípravka na stavbu domu: Chyby ve třetí fázi procesu a jak jim předcházet


Úvodní dvě fáze přípravy na stavbu domu nám přinesly prověřený pozemek, podrobnou mapu našich potřeb a zkušené partnery na cestu. Právě ti nám nyní pomohou připravit další důležitý pilíř úspěchu – výbornou projektovou dokumentaci. Jak se vůbec takový kvalitní projekt pozná?

CHYBA:

Nekvalitní dispozice plná nefunkčních řešení jako například špatné komunikační návaznosti a zónování funkcí, nedostatek úložného prostoru a místa pro zařizovací předměty, kolizní detaily, nevhodné umístění okenních otvorů a jejich velikosti a další.

DŮSLEDEK:

Nepohodlí, které pocítíte každý den během života v domě. Může mít mnoho odstínů. Více se nachodíte, budete častěji řešit, kam věci uklidíte, případně je nebudete moci najít, protože špatně řešené úložné prostory jsou nepřehledné. Někde vás mohou rušit nevhodně umístěné dveře otvíravé špatným směrem, ostré hrany, úzký profil chodby, málo světla v místnosti a celá řada dalších variant nefunkčních situací.

  • Jaké trasy v domě budete v každém dni chodit nejčastěji, jsou tyto vzdálenosti minimalizovány (například mezi kuchyní a spíží, ložnicí a šatnou a podobně)?
  • Je dispozice rozdělena na noční (klidovou) a denní (aktivní) část?
  • Aplikuje návrh dostatek úložného prostoru (i pro jednotlivé druhy věcí k ukládání)? Kolik je pro vás dostatek úložného prostoru, máte představu o objemu svých věcí?
  • Konzultovali jste dispozici také s interiérovým designérem?

pouceny-stavebnik-dobry-projekt-domu-dispozice-domu

Foto: Francesco Scatena, Zdroj: Dreamstime

Komentář odborníka


Mohli bychom namítnout, že zvyknout se dá na vše, ale s tímto záměrem nestavíme nové bydlení, kde budeme trávit mnoho let života. Nepraktická řešení zhoršují pocitový komfort, a přestože se naučíme je nevnímat a fungovat na autopilota, mozek všechny tyto drobnosti registruje, a takový životní prostor pro nás nebude podporou, jakou by mohl být. Radost z užívání a hlubokou relaxaci přináší ergonomicky, funkčně a esteticky krásně řešené místo.


Ing-Radek-Zacal-paty-rozmer
Ing. Radek Začal

CHYBA:

Nekoncepční studie bez zohlednění individuálních potřeb a specifik pozemku.

DŮSLEDEK:

Vliv takového řešení může být znát v mnoha rovinách, od větších tepelných ztrát přes nedostatek světla až po nevyužití krásných pohledů z pozemku. Skvělé bydlení dělá pocit a ten je komplexní záležitostí.

  • Bere návrh v potaz sluneční zisky (jižní fasáda), a naopak místa s největší tepelnou ztrátou (severní fasáda)?
  • Počítá návrh se specifickými větrnými podmínkami v daném místě?
  • Jaké výhledy z parcely jsou klíčové? Jsou zakomponovány do návrhu?
  • Zajišťuje projekt domu dostatek soukromí i propojení s okolím?
  • Je dům na pozemku umístěn tak, že vytváří smysluplně využitelnou plochu zahrady, a zároveň respektuje své okolí?

pouceny-stavebnik-dobry-projekt-domu-navrh-domu

Foto: David Izquierdo, Zdroj: Dreamstime

Komentář odborníka


Laik se může spolehnout na svou intuici a zkušenosti. Zmíněná dispozice může být pro jednoho perfektní a pro druhého nepoužitelná. Jde přesně o požadavky a přání, které na dům máme, způsob života i etapu, ve které se nalézáme. Obecná pravidla je dobré respektovat, například zónování dispozice – rozdělení na soukromou a společenskou (noční a denní) zónu. Je dobré si prohlédnout a zmapovat dispozici z hlediska možného zařízení nábytkem, polohy a směry otevírání dveří, přístupy k oknům, zda je dostatek místa kolem zařizovacích předmětů v koupelnách... Existuje řada ergonomických zásad a doporučení, na které je potřeba nezapomenout. Dům je prostor pro život – jak dobrý si jej zrealizujeme, tak dobře se nám v něm bude žít.

Ing-Radek-Zacal-paty-rozmer
Ing. Radek Začal

CHYBA:

Krátkozraké úspory na projektu a podrobnosti jeho zpracování.

DŮSLEDEK:

Důležité detaily nemají adekvátní rozpracování, aby byly srozumitelné pro všechny podílející se profese. Výsledkem může být zdržování a vícenáklady během realizace.

  • Z jakých variant zpracování projekt vybíráte? V čem se liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?
  • Jaké jsou důležité detaily projektu? Jsou v projektu zpracovány? Poraďte se o nich se svým architektem či projektantem.
  • Máte zpracovaný podrobný položkový rozpočet v návaznosti na projekt? Jsou dané prvky v základním standardu, nebo opravdu v kvalitě, kterou požadujete? Tady hrozí riziko vícenákladů, věnujte pozornost kvalitě jednotlivých prvků včas.

pouceny-stavebnik-dobry-projekt-domu-vizualizace

Foto: Mrtwister, Zdroj: Dreamstime

Komentář odborníka


Šetřit na projektové dokumentaci je špatně vždy a všude. Dobrý projekt, který stavebníkovi a dodavateli stavby řekne co nejpřesněji, co a jak provést, znamená minimalizaci problému při stavbě. Asi nikdo z nás nechce v průběhu stavby zjistit, že tímto způsobem to nejde a alternativní řešení je dražší. Dobrý projekt je dobrý bič na vícepráce nebo případné neshody na stavbě. Troufám si tvrdit, že každý by chtěl mít ten nejlepší projekt svého domu, ale ne každý za něj chce / může adekvátně zaplatit.


Ing-Radek-Zacal-paty-rozmer
Ing. Radek Začal

CHYBA:

Nezpracovaný koncept interiéru v rámci projektu stavby.

DŮSLEDEK:

Chybí místo pro některé zařizovací předměty, protože s nimi nebylo počítáno, v některých místnostech je prostoru více, v některých se ho nedostává. Rozvody elektřiny a vody nesedí přesně se zařízením interiéru. Řešení je nekoncepční, neladí jako celek a nezohledňuje plně potřeby obyvatel ani specifika domu.

  • Přemýšleli jste nad charakterem interiéru? Jak se chcete doma a v jednotlivých místnostech cítit?
  • Víte, jaké předměty z původního bydlení s vámi poputují do nového? Jsou v nové dispozici zohledněny?
  • Znáte základní zařizovací prvky a jejich umístění v každé místnosti?
  • Počítáte s přípravou rozvodů podle přesného návrhu zařizovacích prvků?

pouceny-stavebnik-dobry-projekt-domu-planovani

Foto: Nyul, Zdroj: Dreamstime

Komentář odborníka


Koncept interiéru by měl vznikat již v průběhu práce na studii domu. Interiér není jen prostor určený stěnami, stropem, podlahou a okny. Není to pouze mozaika povrchů, materiálů, nábytku, dekorací, barev a světla. Interiér je nálada, je to pocit, kter ý chceme navodit. Pokud jej cíleně tvoříme již v této fázi studie domu, sám určí požadavky, jak bude vypadat a fungovat třeba dispozice. Je potřeba začít u emocí a nálad a pro ně pak vytvořit odpovídající prostor. V opačném případě se může stát, že se nám do prostoru naše emoce a nálady "nevejdou" a nevzniknou v něm.


Ing-Radek-Zacal-paty-rozmer
Ing. Radek Začal

Autor fotografie pana Ing. Radka Začala: Martin Zeman


casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-228x272

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


Předchozí související články

Jak zvládnout proces návrhu i stavby domu jako profík?
 
Komu svěřit do rukou celý proces stavby domu?
 

Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop