Designové husarské kousky roku 2019  pro interiér kuchyně

Designové husarské kousky roku 2019 pro interiér kuchyně

Dana Jakoubková | Úterý, 14. květen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Život je dost hektický, takže pro mě je docela úleva, že letošní kuchyňské trendy do něj vnášejí oduševnělost a klid. Ke sporáku přinášejí i větší špetku barev, textur, světlo a živost. Více než kdy jindy by kuchyně měla být stejně moderní jako osobitá. Funkci proto doplňuje organické kouzlo a jedinečnost, eklektická rovnováha i dynamická neomezenost. Představujeme vám designovou tour de force neboli husarské kousky roku 2019.

KOVOVÉ prvky

Železo, mosaz, měď, cín – to jsou trendové vzory pro kuchyňský hardware. Jde o nejjednodušší věc, kterou můžete v kuchyni změnit. Proto riskujte a vyzkoušejte něco krásného a jiného. I když půjde ve většině případů o imitaci, i tak letos přetrumfne nerez. Jde totiž především o texturu, kde vévodí drsné povrchy a patina. Teplé a odvážné variace kohoutků, dřezů, svítidel, držadel i skříňových úchytek přinesou do kuchyně kontrast a kouzlo.

interier-kuchyne-pracovni-ostruvek-sola-kitchens

Foto: SOLA KITCHENS


INTEGROVANÉ, skryté pracovní prostory a spíže

Multifunkční pracovní plochy a skrytá úložiště potravin jsou letos základním prvkem kompaktních kuchyňských sestav. Zapomeňte na klasické otevřené pracovní plochy na spodních skříňkách kuchyňské linky, a to včetně sporáku či varné desky. Nahrazují je niky, které je možné uzavřít posuvnými deskami, skládačkami nebo roletami, a s nimi případně, samozřejmě jen na onu nutnou chvíli, i veškerý nepořádek kolem vaření. To vše podpořené elektronickým ovládáním otevírání. Špajzky jsou vysoce sofistikované, opatřené výsuvy a organizéry.

interier-kuchyne-skryte-pracovni-prosotory-a-spize-sola-kitchens

interier-kuchyne-skryte-pracovni-prosotory-a-spize-2-sola-kitchens

Foto: SOLA KITCHENS


UTAJENÉ spotřebiče

Utajení klíčových technologických prvků, jakými jsou varné desky, kávovary, roboty a jiné spotřebiče, směřuje k rozšíření a flexibilitě pracovního prostoru a snížení vizuálního nepořádku v kuchyni. Do kurzu proto přicházejí sestavy nábytku osazené diskrétními skrýšemi, ale přitom tak, aby byly spotřebiče rychle po ruce – pohyblivé pracovní plochy, posuvná dvířka a panely.

Opravdu sofistikované kuchyně jsou doplněny softwarovými technologiemi, na jejichž pokyn se například kávovar zabudovaný přímo do linky spustí bez vašeho přičinění, vodovodní baterie či víko dřezu zajede / vyjede z pracovní desky nebo se bezdotykově otevře lednice, máte-li třeba ruce od těsta. To je nová tvář luxusu.

interier-kuchyne-utajene-spotrebice-schmidt-kuchyne

Foto: Schmidt kuchyně


SVÍTIDLA

Dobrý kuchyňský osvětlovací systém roku 2019 potřebuje minimálně dva prvky: jasné pracovní světlo pro bezpečné vaření a osvětlení pro atmosféru, které zdůrazní architektonické rysy a učiní místnost méně funkční.

Do kuchyňské módy jdou tedy opět „lustry" – závěsná designová svítidla, instalovaná zpravidla nad jídelní části ostrůvku. Trendy jsou již zmíněné kovové barvy a matná černá, naopak úplně mimo je chrom, nikl a lesk.

interier-kuchyne-svitidla-oresi

Foto: Oresi


POLICE

Odklon od minimalismu a více osobitosti přináší méně závěsných skříněk a včlenění otevřených polic. Ať už na nich budete mít sbírku kuchařek, dekorace nebo květináče s bylinkami, bude to trendy. Klasické oddělené horní skříňky nahradí sestavy kompaktní, často i na plnou výšku stěny až po strop.

interier-kuchyne-police-oresi

Foto: Oresi


"Absolutně out jsou povrchy lesklé tak, že byste potřebovali sluneční brýle."


ÚCHYTKY a DIGESTOŘE

Patrným trendem je absence úchytek na kuchyňském nábytku. Otevírání je buď dotykové, nebo elektronické. Klasické digestoře na šíři sporáku či tubusy už téměř vymizely a nahrazují je megaodtahy, často na šířku celého pracovního ostrůvku.

interier-kuchyne-uchytky-a-digestore-platform-5-architects

Foto: Alan Williams / Platform 5 architects


PŘIROZENÉ světlo

Přirozené světlo se aktuálně skloňuje ve všech pádech, protože je už nad slunce jasné, že bez něj člověk živoří. Okno v kuchyni je proto výhra, zvláště dopadá-li světlo na pracovní prostor. Toho je však u kuchyňského ostrůvku nesnadné dosáhnout, neboť je od stěny vzdálený. Trendy kuchyně to řeší světlíkem (střešní okno do ploché střechy) nebo světlovodem. V obou případech to hospodyňka vyhraje.

interier-kuchyne-prirozene-svetlo-velux

Foto: Velux


BARVY

Rok 2019 oficiálně zavírá dveře k čistě bílé kuchyni a významně se odklání i od trendové šedi posledních let. Ačkoliv barvou roku obecně je podle společnosti Pantone korálová (pánové prominou), návrháři kuchyní to vidí jinak.

Nyní jsou žádoucí především syté i pastelové odstíny, především námořnické modři a lesní, olivové či šalvějové zelené, s nimiž se krásně párují zmíněné kovové prvky do luxusní až dramatické kuchyně. Obě barvy jsou vidět jak celoplošně na modulárních sestavách, tak jen jako doplněk světlých kuchyní, a obě vypadají skvěle v kombinaci s podlahou v dekoru dřeva.

Zvláště zelená přináší živý, ambiciózní a elegantní prvek do jakéhokoli prostoru a ukazuje, že kuchyně může být nejvíce energizujícím místem vaší domácnosti. Zvláště koordinace zelené barvy s měkkými kovy, ořechovým dřevem a přírodní kůží podporuje tradiční vzhled při zachování moderních očekávání.

interier-kuchyne-vyuziti-barev-sola-kitchens

Foto: SOLA KITCHENS


Pohled designérky

lucie-koprivova-designerka
Lucie Kopřivová
LUCIANO DESIGN

Nebojte se použít v kuchyni tapety. Velmi krásně vypadají v prostoru, kdy je kuchyně spojená s obývákem. Tapetami je možné prostor velmi efektně propojit. Například na jednu stěnu v obývací části použít stejnou tapetu, jako máte v kuchyni. Interiér tak spolu krásně komunikuje a kuchyně je hned trochu živější.

V rámci (nejenom) praktičnosti doporučuji před tapetu, v místě pracovní plochy, umístit čiré kalené sklo. Je to hlavně kvůli údržbě a životnosti. Dále je to šikovné v tom, že oproti jiným povrchům lze tapetu častěji měnit, držet se trendů a není to tak finančně náročné.

 

interier-kuchyne-tapety-paper-partnership


Použití DŘEVA

Lidé stále více hledají spojení s přírodou. A designéři kuchyní jim vycházejí vstříc. Tendence k použití dřeva jako lehčího, přirozeně antibakteriálního a dotykově příjemnějšího materiálu je i tady patrná.

interier-kuchyne-pouziti-dreva-oresi

Foto: Oresi


"Hmatový – haptický komfort je trendy. Zkuste kombinovat řadu povrchů na dotyk příjemných a budete překvapeni, jak to s vámi zamává. Samozřejmě pozitivně."


DIGITÁLNÍ technologie

Digitální technologie budou i nadále řídit inovace a potěšení v kuchyni, což přinese majitelům domů více specifických domácích spotřebičů zaměřených na jejich chuť. Od časově nastavitelného kávovaru, přes dálkové spuštění trouby až k chytré vinotéce, která pozná, že už máte dost.

interier-kuchyne-digitalni-technologie-schmidt-kuchyne

Foto: Schmidt kuchyně


KLASIKA a MODERNA

Pokud nejste příznivci uhlazené „moderní" kuchyně, nevadí. I letos se bude nosit kombinace stylů, tedy si klidně přimíchejte do té nové nějaký retro kousek, byť s datem výroby 2019, jako třeba lednici inspirovanou legendárním VW »Bulli« Minibusem. Spojuje svobodného ducha 50. a 60. let s novou vyspělou technologií, a proto je perfektní spojením minulosti a budoucnosti.

interier-kuchyne-klasika-a-moderna-gorenje

Foto: Gorenje


PŘÍRODNÍ MATERIÁLY, řemeslné zpracování

Lidé chtějí moderní vybavení a integrovaný vzhled, ale nechtějí, aby jejich kuchyně vypadala jako z vesmírné stanice. Moderní kuchyňský design se proto vrací k základům.

Více než kdy jindy je důležitá myšlenka "elementárního" designu pomocí zemitých materiálů, jakým je beton, dřevo, kůže, přírodní kámen a dokonce i zeleň. Ultrakompaktní povrchy, bez pryskyřic nebo plnidel, jsou v podstatě nezničitelné a vyhrávají v srdci rušných rodin. Nejzajímavější kombinací se jeví kontrastní organická textura a elegantní povrch.

interier-kuchyne-prirodni-materialy-remeslne-zpracovani-sola-kitchens

Foto: SOLA KITCHENS


Pracovní DESKY a OBKLADY

Kdo si dává záležet na designu, nemůže přehlédnout obklady linky a pracovní desky z mramoru a leštěného kamene. Dvě největší plochy v kuchyni už nejsou degradovány na pouhý praktický prvek, ale vytvářejí skutečné ohnisko kuchyně. Jejich podhodnocená krása v kombinaci s výjimečnou pevností z nich činí ideální volbu pro kuchyňské pracovní desky. Elegantní, jednoduchá, jediná deska je nejen vizuálně ohromující, ale nabízí i praktické úklidové výhody.

interier-kuchyne-pracovni-desky-a-obklady-schmidt-kuchyne

Foto: Schmidt kuchyně


OSTROVY a poloostrovy

Kuchyňský ostrůvek roku 2019 je nebývale veliký, vylepšený vyhrazeným jídelním prostorem, který je opticky oddělený od pracovní plochy například rozdílnou výškou nebo materiálem. Je synonymem pro luxusní a společenskou kuchyni.

Od věci však není ani poloostrůvek, tedy ostrůvek napojený na stěnu. Jeho modely fungují obzvláště dobře v jednoduchých stěnách nebo v uspořádání ve tvaru písmene "L". Velké popularity dosahují poloostrůvky, jejichž dekor „proudí, přepadá, přechází" od stropu přes hranu až na konec desky, případně k podlaze.

interier-kuchyne-ostrovy-a-poloostrovy-sola-kitchens

Foto: SOLA KITCHENS


MATNÁ černá

Matná černá bude i nadále hlavní barvou kuchyňských svítidel a spotřebičů – tedy žádné „bílé zboží". Černý povrch je způsobem, jak přidat na dramatičnosti kuchyni, aniž byste ji museli ztmavit celou. Skvělá věc na matné černé je, že se nemusíte starat o otisky prstů.

interier-kuchyne-matna-cerna-schmidt-kuchyne

Foto: Schmidt kuchyně


Kuchyně pro 3. TISÍCILETÍ

Matný, matný a zase matný – takový povrch vévodí. Pokud jde navíc o materiál, kdy je podklad z HPL laminátu opatřený nanopovrchem, budete mít doma kuchyni pro 3. tisíciletí.

Nanopovrch slibuje užitné vlastnosti, které zatím nemají u žádného jiného materiálu obdoby. Bez problémů odolá vodě, silným nárazům do plochy, extrémním výkyvům teplot i otiskům prstů či působení chemikálií.

Nanočástice dodávají povrchu také jeden z nejhlubších matů a sametovou hebkost na dotek i možnost odstranění pomalování či opravy případných mikroškrábanců. Díky olepení hran technologií PUR vyniká povrch navíc vysokou odolností vůči pronikání vlhkosti i vysokým teplotám. Skvěle se tak hodí do náročného prostředí kuchyně.

interier-kuchyne-pro-treti-tisicileti-trachea

Foto: Trachea


Čalouněné ŽIDLE

Je čas sedět pohodlně i v kuchyni. Oblíbenou barovou stoličku vytlačily čalouněné židle jako výraz další vrstvy sofistikovanosti jídelních ostrůvků.

interier-kuchyne-calounene-zidle-schmidt-kuchyne

Foto: Schmidt kuchyně

DaS 2-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop