Domácí pracovna podle feng shui

Domácí pracovna podle feng shui

Markéta Gajdošová | Čtvrtek, 10. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Ať už podnikáte nebo pracujete z domova, základem úspěchu a dostatečné pracovní produktivity je vhodně zvolený prostor, v němž se budete své činnosti věnovat. Pracovat v obklopení dřeva ve vlastní dřevostavbě představuje splnění mnoha snů. Přesto i v tom nejútulnějším prostředí musíme pracovně věnovat dostatek pozornosti a rozhodně její zařízení nepodceňovat a neodkládat. Protože pouze ve správně zařízené pracovně můžeme podávat naše nejlepší výkony.

Domácí pracovna a nábytek

Na zařízení domácí pracovny se rozhodně nevyplatí šetřit. Rozhodně ne na takových základech jako je stůl a židle. Pohodlné sezení a umístění má vliv nejen na produktivitu, ale především na vaše zdraví. Pokud si pořídíte levnější židli namísto kvalitní ergonomické, je také docela dobře možné, že vás z ní začnou za pár let bolet záda a skončíte na neschopence – a přijdete o víc, než jste na levnější židli ušetřili.

Dobře. Popsaný scénář se trochu blíží katastrofickému dramatu, na které spíše nedojde. Pro zdůraznění důležitosti nábytku, který denně používáte dlouhé hodiny, je však možná ještě nedostatečný. Místo strašení se však už radši pojďme podívat na to, jak by měl správný nábytek vypadat.

Ergonomická židle do domácí pracovny

Na židli v pracovně strávíme minimálně osm hodin denně – a co si budeme povídat, většina z nás se práci denně věnuje klidně více než dvanáct hodin, s pauzou sotva na splnění základních potřeb našeho těla. Proto je důležité vybrat židli s pevnou a stabilní konstrukcí a s nastavitelným opěrákem i područkami. Nepodceňujte ani bederní opěrku s možností nastavení a přizpůsobení vašemu tělu. Židli si nekupujte přes internet. Možnost ozkoušení toho, zda vám opravdu sedí, je u pracovní židle stejně důležité jako u matrace.

domaci-pracovna-podle-feng-shui-pracovni-zidle

 

Ergonomický stůl do domácí pracovny

Stůl je druhou nejdůležitější částí domácí pracovny. Při výběru ergonomického psacího stolu se především soustřeďte na jeho správnou velikost. Jak výška, tak samotná pracovní plocha. Správnou výšku pracovního stolu poznáte nejlépe tak, že u stolu můžete sedět rovně a vaše klouby v kolenu, kyčlích i loktech, při položení rukou na pracovní desku, svírají pravý úhel. Dnes si můžete zvolit také stůl s nastavitelnou výškou a střídat tak práci v sedě s prací ve stoje, což vašemu zdraví také rozhodně přispěje. Nadšení sportovci si dokonce mohou pořídit pracovní stůl s běžeckým pásem.


Zařízení pracovny podle feng shui

Feng shui (feng šuej) je starodávné čínské učení, které se zabývá umístěním jednotlivých prvků v prostoru. Na jednu stranu jde o trochu ezoterickou záležitost, avšak jeho doporučení dávají smysl i z pohledu moderního člověka. Jak se toto učení dívá na zařízení pracovny?

1. Umístění pracovního stolu

Podle feng shui bychom měli pracovní stůl umístit tak, abychom seděli zády ke zdi a přitom čelem ke dveřím. Zeď nám poskytuje pocit stability a pevné půdy pod nohami. Umístění proti vstupním dveřím nám dodává silnou pozici. Všimněte si, že toto uspořádání pracovny uvidíte téměř v každém filmu... Pokud nemůžete stůl umístit tak, abyste měli za zády zeď, můžete správnému pocitu pomoci například paravánem. V žádném případě bychom pak neměli sedět zády k oknu.

domaci-pracovna-podle-feng-shui-umisteni-pracovniho-stolu

 

2. Osvětlení

V pracovně bychom se vždy měli snažit o dostatečný přísun přirozeného světla. Umělé osvětlení bychom pak měli volit ze studeného spektra. Světlo by však nemělo být ani příliš ostré.

domaci-pracovna-podle-feng-shui-osvetleni

 

3. Dekorace a květiny

Do pracovny se hodí velké množství zelených květin, které mají příznivý vliv na produktivitu, a to nejen svou barvou. Mezi dekorace vhodné do pracovny patří samozřejmě fotografie rodiny, suvenýry z cest, ale také klidné obrazy přírody nebo motivační citáty. Určitě byste se měli vyhnout všem znepokojivým a agresivním obrazům i dekoracím, které příliš poutají vaši pozornost.

domaci-pracovna-podle-feng-shui-dekorace

 

Domácí pracovna - kde ji zřídit?

Umístění pracovny v rámci domu samozřejmě záleží na velikosti dřevostavby a jestli se jedná o vícepodlažní dům, nebo jednopodlažní bungalov. Z předchozího textu by nám již mělo být jasné, že v místnosti, kterou si zvolíme pro svou domácí pracovnu, bychom měli mít nerušený klid na práci, dostatek přirozeného světla a citit se pohodlně.

Pracovna v podkroví je útulná a nabídne dostatek soukromí

Pracovna v podkroví patří mezi skvělé možnosti, jak si na práci zajistit i v domácnosti plné dětí a dalších členů rodiny trochu klidu a soukromí. Většinou je dostatečně oddělená od ostatních místností, přístup na ni můžete v ideálním případě dětem snadno omezit a hlavně k vám tolik nedolehne hluk jejich her.

Barevné ladění podkrovní pracovny doporučujeme ladit do světlých barev. Obzvlášť v případech temnějších podkrovních prostor s nedostatkem přirozeného světla se považuje za nejlepší volbu klasická bílá či světle béžová. Tmavší barva v nedostatečně osvětleném prostoru bude působit depresivně a pohltí i tu trochu přirozeného světla, které se k vám dostane. Veselé a zářivé v pracovním prostoru působí nevhodně a rušivě – společně s dalším barevným vybavením pracovny (šanony, fotografie, obrazy, dekorace...) by mohly vaši pozornost odpoutávat od pracovních úkolů.

Mohlo by vás zajímat: Střešní okna v dřevostavbě

domaci-pracovna-v-podkrovi-1

 

Pracovna v obývacím pokoji

Pokud máte menší dřevostavbu a na pracovnu jste nemysleli, nebo jste ji museli nečekaně proměnit v dětský pokoj, budete se pravděpodobně muset omezit a najít jinou místnost, ve které si na pracovnu vyhradíte pouze její část. Volba jiného pokoje příliš těžká není. Ložnice nepřichází v úvahu. V té bychom měli pouze odpočívat a rozhodně do ní nepatří žádná elektronická zařízení.

O dětském pokoji a kuchyni v souvislosti s pracovnou snad nemusíme ani mluvit. Proto asi nezbývá nic jiného, než svůj pracovní kout umístit do obýváku.

Četli jste? Obývací pokoj včera a dnes

domaci-pracovna-v-obyvacim-pokoji-3

 

Základem pracovního koutu v obýváku je alespoň zdání soukromí

Pracovna v obýváku nebude nikdy pouze vaším klidným ostrůvkem, ale i tak si můžete zařídit alespoň zdání soukromí. Pracovní stůl ideálně umístěte do kouta pokoje. Ten pak od zbytku obýváku můžete oddělit sedačkou, knihovou, komodou či v krajním případě už zmíněným paravánem.

Pokud potřebujete v pokoji ušetřit trochu místa, zaměřte se místo ergonomických stolů na výklopný stůl, který prostor zabírá pouze když ho zrovna používáte.

Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop