Jak se rodí chytrá dispozice: <small>Každý metr čtverečný má svou cenu</small>

Jak se rodí chytrá dispozice: Každý metr čtverečný má svou cenu

Lucie Němcová | Úterý, 26. listopad 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Správně řešená dispozice působí na první pohled jednoduše. Snadno navodí pocit, že na tom vlastně není nic těžkého a zvládl by ji vytvořit každý. Jenže právě její čisté řešení je výsledkem mravenčí práce odborníka. Dispozice je mapou místností v domě, ale hlavně rámcem pro každodenní život. I nejmenší detaily hrají svoji roli. Po stránce ergonomické, funkční i estetické musí ladit, neboť jakékoli rušivé prvky budou brnkat o naši pozornost bez přehánění každý den.

Řešení správné dispozice v praxi

„Ideální situace nastává, když má stavebník již vybranou parcelu, ví, co chce, a zbytek nechá na architektovi. Když porovnávám první skici a konečnou podobu domu v Hodoníně, rozdíly jsou minimální," vzpomíná architekt a stavitel dřevostaveb v jedné osobě, Pavel Horák z architektonicko-realizační kanceláře Prodesi/Domesi.

„O co jednodušší bylo jednání s majitelem, o to náročnější byla práce s parcelou. „Pozemek nejenže neměl ideální tvar – byl úzký a dlouhý, ale také jsme museli vyřešit problém s nestabilním a vlhkým podložím," vysvětluje Pavel Horák.

Místo čtvercové dřevostavby, která je kompaktními tvary ideální pro pasivní domy, vytvořil obdélník s rozměry 13 × 6 metrů a jižní část západní fasády maximálně prosklil, aby dosáhl maximálních pasivních solárních zisků.

Průvodci na cestě k dobré dispozici

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Ing. arch. Pavel Horák

ing-arch-vaclav-zahradnicek-prodesi-domesi
Ing. arch. Václav Zahradníček

 

Vícepodlažní dřevostavba - energeticky pasivní dům, Hodonín


Hodonin-dum

Komunikace integrované do dispozice dřevostavby

Jednotlivé místnosti a funkční zóny domu jsou přiřazeny k podélné komunikační ose, která se v zadní části přízemí, sousedícím s terasou a zahradou, stává součástí otevřeného obytného prostoru s posezením, kuchyní a jídelní částí. V této komunikační ose je umístěno i schodiště do horního podlaží. Schodiště je vzdušné a umožnilo zabudovat úložný nábytek do prostoru pod ním.

Hodonin-schodiste

Tip architekta

„Úložné prostory rádi řešíme jako vestavěné součásti interiéru jednotlivých místností, nejlépe v barvách okolních stěn. Takové řešení opticky zvětšuje místnosti, dává jim soudobý architektonický ráz a v neposlední řadě eliminuje plochy k usazování prachu. Máme za to, že vestavěné úložné prostory by měly být samozřejmostí moderního konceptu domu a součástí komfortního bydlení."

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Pavel Horák

Část horní chodby směrem k zahradě je zároveň hernou pro potomka s velkorysým oknem a posezením pod ním. Zábradlí schodiště v horním patře je využito jako úložný prostor – otevřená police na knihy. Chodba, ze které se vchází do jednotlivých místností, tedy není jen jednoúčelovou spojovací plochou.

Hodonin-chodba-patro

Tip architekta

„Když to jde, neoddělujeme komunikační plochy v domě od přilehlých prostor pevnou stěnou, naopak – integrujeme je. Vytváříme tím vzdušnější a velkorysejší dojem z interiéru i dostatek plochy pro uvolněný pohyb mezi funkčními zónami domu."

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Pavel Horák

Hodonin-detsky-pokoj

Obr.: Herna a dětský pokoj jsou společně propojeny a tím vytváří velký prostor nejen na hraní. Foto: Prodesi/Domesi

Hodonin-koupelna

Obr.: Díky dobrému navržení místnosti se do koupelny vešla vana i sprchový kout. Foto: Prodesi/Domesi


Mohlo by vás zajímat:

Na cestě k dobré dispozici – moderní dvoupodlažní dřevostavba okem architekta
 

Vliv světových stran na řešení dispozice

Dispozičně je vícepodlažní dům rozdělen na společenskou zónu v přízemí a noční část v patře. Architekt kladl důraz na logické uspořádání místností s ohledem na světové strany.

Hodonin-obyvak.kamna

„Velká prosklená plocha přízemí prochází z části východní fasády přes celou jižní a velkou část západní fasády, čímž jsme maximálně umožnili celodenní proslunění společenského prostoru, kde rodina tráví společně nejvíc času. Druhé podlaží je koncipováno jako část s ložnicemi na západě stavby a dětskou hernou nad obývacím prostorem. Vstupní, technické a hygienické zázemí je umístěno u severní fasády," popisuje Pavel Horák.

vicepodlazni-drevostavba-dispozice-pudorys-1np

Obr.: Půdorys 1. nadzemního podlaží. K severní části fasády umístil architekt i garáž se skladem a jedno kryté parkovací stání.

vicepodlazni-drevostavba-dispozice-pudorys-2np

Obr.: Půdorys 2. nadzemního podlaží

Tip architekta

„V návrhu domu vždycky usilujeme především o vytvoření a uspořádání prostor, které zohledňuje složení rodiny, její zvyklosti a každodenní funkční procesy. Každý metr čtverečný má svou cenu, proto nakládáme s dispozicí a plochou co nejracionálněji.

Nejde jen o to, abychom navrhli odpovídající velikosti funkčních ploch, ale zároveň chceme pokaždé docílit optimálního proslunění jednotlivých prostor, propojení společenské části domu s vnějšími prostory terasy či zahrady a v neposlední řadě vytvořit i s pomocí stavebních prvků osobitou, jedinečnou atmosféru vnitřku domu."

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Pavel Horák


Přízemní dřevostavba - typový dům Futura Level


Futura-Level-dum

Flexibilita řešení

„Kvalitu dispozice typového domu určuje, podle našeho názoru, zásadním způsobem uživatelsky „přátelské" funkční členění, variabilita a modulární přístup. Za důležité považujeme uspořádat v půdorysu přízemního domu místnosti na jedné úrovni tak, aby vznikly dvě základní části – denní, pobytová, a noční, klidová. Modulárním řešením umožňujeme měnit plochu a velikost prostor," dodává architekt.

Síla tohoto konceptu spočívá v tom, že klient si navolí moduly jakkoliv podle jeho potřeb a vznikne tak jeho individuální mix. Všechny mají stejný rozměrový princip, takže dispozice je stále čistá, jasná a přehledná.

Futura-Level-pudorys-1-NP

Obr.: Půdorys 1. nadzemního podlaží

„Hlavní funkční prostory – obývací pokoj, ložnice rodičů, pokoje pro děti a hosty – jsou soustředěny u jižní fasády. Naopak komunikace s úložnými prostory a kuchyňskou linkou vede podél severní stěny domu. Docílili jsme tak maximálního proslunění nejdůležitějších částí domu a současně vytvořili možnost rozšířit je směrem na jih o pobytovou terasu," vysvětluje architekt Václav Zahradníček.

Spojení funkcí pro velkorysý prostor v domě

Dispozice dřevostavby Futura Level je navržena kolem hlavní komunikační osy procházející celým domem. Na jedné ze stěn tohoto komunikačního jádra jsou skříně, pracovní stůl, kuchyňská linka a šatna, na druhé stěně potom dveře do jednotlivých místností.

„Navrhli jsme spojení obývací odpočinkové zóny, jídelny a kuchyně do jednoho prostoru. Navíc využíváme zvětšení této místnosti o plochu komunikace vedoucí do klidové části domu. V případě takového řešení je největší přidanou hodnotou dostatek místa pro společný a společenský život rodiny. Je ale možné i klasické řešení kuchyňské linky s ostrůvkem orientované bokem ke komunikačnímu jádru."

Tip architekta

„Hlavní fasáda je prosklena okny sahajícími od podlahy až ke stropu, takže se interiér a zahrada za okny mnohem lépe opticky propojují. Filozofií řešení je komfortně a bez překážek "žít na jedné úrovni", od ní se odvíjí taky název domu."

ing-arch-vaclav-zahradnicek-prodesi-domesi
Václav Zahradníček


Četli jste?

images/stories/web-clanky/jak-se-rodi-dobra-dispozice/thumbnails/thumb_interier-kuchyne-dreveny-jidelni-stul-bile-zidle-osvetleni-vstup-do-zahrady-velkoformatove-okno.jpg
 

Foto: PRODESI/DOMESI
Redakčně upraveno pro web

DaS 4-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop