Na cestě k dobré dispozici – moderní dvoupodlažní dřevostavba okem architekta

Na cestě k dobré dispozici – moderní dvoupodlažní dřevostavba okem architekta

Lucie Němcová | Úterý, 20. srpen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dobrá dispozice domu je základním klíčem k budoucímu dobrému žití. Mohlo by se zdát, že vytvořit dobrou dispozici je hračka. Vždyť je tak snadné črtat svůj vysněný dům na čtverečkovaný papír. Tak jednoduché to ale není. Skutečně kvalitní dispozice potřebuje uzrát jako víno a stát na dobrých základech – zkušenostech projektanta a nás samých.

Dobrá dispozice

V dobré dispozici nenajdeme nic náhodného. Tvoří promyšlený celek, který ladí v každém směru. Nejen ve 2D, tedy na papíře, ale hlavně v prostoru. Prozradí ji detaily. Osobní, důvtipné, krásné i praktické.

V novém seriálu si představíme zdařilé individuální projekty, abychom lépe a hlouběji porozuměli tomu, jak živým a komplexním organismem dům je. Můžeme se inspirovat, tříbit své poznatky a vnášet je do diskuze se svým architektem při tvorbě nového domu.

Průvodce na cestě k dobré dispozici

ing-irena-truhlarova-architektka-archcon
Ing. Irena Truhlářová
architektka

Působí jako vedoucí sekce architektury, zakladatelka a majitelka ARCHCON atelier, s.r.o., který se specializuje na projektování moderních prémiových pasivních a nízkoenergetických dřevostaveb pro bydlení a občanskou vybavenost.

 

Snažili jsme se v domě využít každý metr čtvereční, proto jsem před navrhováním s majiteli nejprve prošla jejich stávající byt a společně jsme pozorovali, kolik prostoru rodina v jednotlivých částech bytu má a kolik by bylo třeba přidat," vysvětluje Irena Truhlářová, autorka projektu.

Dispozice dřevostavby - přízemí

drevostavba-pudorys-1np

1. Zádveří

Zajišťuje dostatečný prostor pro obouvání. Jelikož na něj přímo navazuje šatna, je zde z úložných prostor pouze botníkovo-věšáková stěna a velké zrcadlo, které prosvětluje a navozuje pocit vzdušnosti. Nejužší rozměr zádveří je doporučen 200 centimetrů. Botníková stěna by měla být alespoň 40 centimetrů hluboká, aby mohla navázat část na pohodlné obouvání.

interier-drevostavby-zadveri

Tip architektky

„Osobně mám ráda, když se do předsíně propíše barevnost vstupních dveří a alespoň boční světlík je prosklený (čirým či mléčným sklem podle návazností venku). Z pohledu feng-shui se jedná o takzvaný „ming-tang" – přechod mezi exteriérem interiérem. Mělo by zde být krásně, uklizeno, čisto, vzdušně, protože tudy vstupuje energie do domu."

2. Šatna

Úložné skříně mají potřebnou hloubku polic 60 centimetrů. Pokud by měly být zavřené, je zapotřebí alespoň v části počítat s 65 či 70 centimetry (objemné kabáty, bundy) a také myslet na prostor pro boty, tašky a zavazadla.

3. Kuchyně

Rozměry kuchyně jsou navrženy podle stávající kuchyně a doplněny o ty, co v ní chyběly. Část ostrůvku je využívaná ze strany obývacího pokoje jako barové sezení či snídaňový pult – deska zde však není vyvýšená. Majitelé si velmi pochvalují praktickou a poměrně prostornou spíž pod schody do horního patra. Výhodná je zde skutečná blízkost ke kuchyni - posuvné dveře jsou při vaření stále otevřené a rozšiřují prostor kuchyně.

Zvláštností je použití výsuvné digestoře z desky, aby na stropě nebyl v těsné blízkosti komín a zároveň zavěšená digestoř. Je však nutné myslet na umístění motoru digestoře, který zabírá část spodních skříněk.

interier-drevostavby-obyvaci-pokoj-kuchyne

Tip architektky

„Řešení kuchyní je vždy velmi individuální a záleží na konkrétních uživatelích. Jestli vaří jeden, dva lidé, jak často a také co vaří, jestli hodně pečou, zavařují a tak dále."

interier-drevostavby-obyvaci-pokoj-kuchyne-krbova-kamna

Tip Feng-shui

Pokud řešíme feng-shui rozbor, může promluvit i do uspořádání kuchyně, kde by bylo ideální, aby osoba, která nejvíce vaří, měla sporák ve svém osobním směru. Pokud to není možné, volíme různá nápravná opatření.

interier-drevostavby-kuchyne-barove-zidle

4. Obývací pokoj

Obývací pokoj je umístěný v koncové poloze – neprochází se přes něj a je v nejtěsnější návaznosti na zahradu. Od kuchyně je oddělen ostrůvkem. Obyvatelé domu požadovali umístění kvalitní reprosoustavy, jejíž technické parametry bylo zapotřebí brát v potaz při dimenzování prostoru. To samé platí pro televizi – podle zvolené velikosti navrhnout optimální vzdálenost sezení od televize. Podoba sedacího nábytku je také odvislá od životního stylu majitelů. Má sloužit k relaxaci u televize, jako místo setkávání s návštěvami nebo jako prostor pro čtení?

interier-drevostavby-obyvaci-pokoj


K dokonalému využití prostoru přispívá nábytek na míru. V obytném prostoru je dobré uvažovat nad částmi zavřenými, ale i otevřenými (knihy, dekorace, květiny).


interier-drevostavby-obyvaci-pokoj-rohova-sedacka

5. Hala

Hlavní komunikační uzel. Navazuje na schodiště, po kterém lze vyběhnout do horního patra, aniž by tím byl narušen klid či naopak ruch v obytné části. Pohled vstupujícího směřuje na niku s dekoracemi a dále do obytného prostoru.

interier-drevostavby-hala-schodiste

6. Pracovna / pokoj pro hosta

Tato místnost je navržena tak, aby do budoucna mohla sloužit jako pokoj pro člověka se sníženou pohyblivostí. Praktické je uvažovat s rozkládacím či sklopným lůžkem, dále zde mít prostor pro police či skříň, která nyní může sloužit jako knihovna a později i pro uložení oblečení.

interier-drevostavby-pracovna-pokoj-pro-hosty

Tip Feng-shui

Pokud by pracovna měla sloužit pro častější práci, dbali bychom na to, aby směr sezení byl v příznivém osobním směru osoby, která zde bude nejvíce pracovat.

7. Jídelna

Lehce oddělený jídelní kout s návazností na terasu. Architektka dopředu znala rozměr stolu a židlí, které sem putovaly ze starého bytu. Praktické je doplnit jídelní kout příborníkem – zde se tento nápad přetavil do knihovny a uzavřených skříní. Rodina ráda hraje společenské hry a toto je to pravé místo pro jejich uložení. Po dlouhých debatách je právě jídelna obdařena pohledem do ohně v krbových kamnech.

interier-drevostavby-jidelna

Tip architektky

„Obecně je zapotřebí v jídelně zohlednit počet členů domácnosti a životní styl klientů – pokud pořádají velké rodinné sešlosti, musí být stůl velký či rozkládací. Odstup mezi stolem a stěnou/nábytkem volím alespoň jeden metr. Pokud investor plánuje křesílka, či je více při těle, musíme to také zohlednit."

interier-drevostavby-jidelna-krbova-kamna

Dispozice dřevostavby - první patro


drevostavba-pudorys-2np

1. Hala

Centrálním prostorem v horním patře je hala se schodištěm. V hale je prostor pro umístění zvířecího miláčka, případně knihovny. Na tento prostor navazují místnosti přesně podle potřeb investora.

interier-drevostavby-hala-schodiste-2np

2. Prádelna / místnost na domácí práce

Možná nezvyklé umístění, ale pokud majitelé nesuší prádlo venku, je to v podstatě nejlogičtější poloha – prádlo se zbytečně nepřenáší. Nad pračkou a sušičkou je pracovní deska a nad ní sušák na prádlo. V této místnosti je také zařízení k fotovoltaickým panelům na střeše a potřeby pro úklid.

Tip architektky

„Prádelnu doporučuji vybavit také keramickým pracím dřezem a žebříkem na sušení prádla. Součástí může být také koš na prádlo, který je zde prakticky při ruce."

3. Toaleta

Klienti požadovali samostatné WC – vzhledem k tomu, že zde bydlí čtyři osoby a rána mohou být opravdu vytížená, to jistě dává smysl. Nad toaletou jsou v nice umístěny police, kam lze uložit i oblíbenou literaturu.

interier-drevostavby-toaleta

Tip architektky

„Obecně samostatnou toaletu považuji za čistější řešení. Ještě dokonalejší je, když lze samostatné WC doplnit bidetem."

4. Hlavní koupelna

S umístěním hlavní ložnice se pojí takzvaná hlavní koupelna, ve které bývá sprcha, vana a dvě umyvadla. Pokud je prádelna vzdálenější, bývá zde i koš na prádlo. I poměrně malou koupelnu mohou opticky zvětšit velká zrcadla. Úložné prostory jsou doplněny praktickými nikami – nad vanou i ve sprše.

interier-drevostavby-hlavni-koupelna-vana

5. Ložnice rodičů

Vzhledem k aktivnímu životnímu stylu majitelů je ložnice pojata opravdu velmi minimalisticky. Pouze vestavěná skříň a postel. Nad ní je netradičně praktická nika na dekorace a aktuální knížky.

interier-drevostavby-loznice-rodicu

Tip architektky

„Je dobré s klienty probrat, jak velkou skříň potřebují a jaká je jejich představa o posteli. Matrace bývají zpravidla 180 × 200 centimetrů, ale rám některých postelí je větší i o 20 centimetrů na každou stranu. Od postele by na každou stranu měl být prostor minimálně 60 centimetrů. V případě ložnic bývá někdy požadavek na zavěšení různých posilovacích náčiní pro cvičení – to je při návrhu také potřeba vzít v úvahu."

interier-drevostavby-loznice-rodicu-manzelska-postel-nika

Tip Feng-shui

Z pohledu feng shui by postel měla být orientovaná v příznivém osobním směru muže, žena muže energeticky následuje.


Pozemek, jeho tvar, orientace vůči světovým stranám nebo okolí – to jsou základní faktory, které začínají formovat budoucí dispozici.


6. Dětské pokoje

V patře jsou dvě ložnice pro děti. Lůžka pro děti jsou vymyšlena tak, aby zde v budoucnosti mohla být postel minimálně 140 × 200, nebo lépe 160 × 200 centimetrů a pokoj tak mohl dětem sloužit i v dospělosti. Pracovní stoly umísťujeme buď přímo pod okno, nebo bokem – v tom případě je však nutné pohlídat, jakou rukou děti píší, aby si nestínily.

interier-drevostavby-detsky-pokoj-pro-chlapce

Tip architektky

„Mezi pokoji dětí rádi používáme „zazubenou" stěnu, kde kombinujeme šatní skříň (60 centimetrů hloubka) a knihovnu (30 centimetrů hloubka) na střídačku v obou pokojích. Pokoj okolo 12 m2 je podle mého názoru dostatečný. V případě pokojů pro děti také bývá častý požadavek na zavěšení houpačky či křesílka."

interier-drevostavby-detsky-pokoj-pro-divku

Foto: Martin Zeman

Tato moderní dřevostavba se probojovala do finále ankety Dřevostavba roku 2018. Přečtěte si její příběh v článku s redakční návštěvou:


navsteva-drevostavby-navrzeno-pro-zivot-biskup-exterier-finalista-drevostavba-roku-2018
 

Další články věnované bydlení v dřevostavbě

DaS 1-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (7)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop