Chytrá dispozice je základem dobrého bydlení. Příkladem jsou i tyto dvě varianty úprav jednoho typového domu

Chytrá dispozice je základem dobrého bydlení. Příkladem jsou i tyto dvě varianty úprav jednoho typového domu

Redakce | Úterý, 24. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Správné dispoziční uspořádání je základem dobrého bydlení. Jeho důsledné řešení nebo minimálně přehodnocení (v případě typového domu) předchází každému umístění objektu na pozemek. Ani předem připravený typový dům na něj totiž nelze umístit bez rozmyslu. Stavebník by tak přišel o správný přístup do objektu, vhodnou orientaci ke světovým stranám, výhledům a další důležité kvality bydlení. Proto je zapotřebí navrhovat individuální i typové domy od začátku velmi variabilně tak, aby se daly přizpůsobit konkrétním podmínkám bez zásadního vlivu na jejich cenu.

Průvodce na cestě k dobré dispozici

Umět flexibilně reagovat na specifické potřeby svých obyvatel a nepředvídatelnost života, to je mimo jiné znakem dobrého dispozičního návrhu. Jak to tak bývá, často a z různých důvodů udělujeme nejvyšší priority a děláme kompromisy. Předěláváme, zjednodušujeme, rušíme...

Mnohdy nemůžeme mít všechno, co jsme si vysnili – ať už kvůli prostoru, pozemku nebo financím. Rozhodně bychom ale měli od našeho domu dostávat podporu v klíčových potřebách, které je třeba si včas a do hloubky ujasnit.

lukas-cernik-lucern-stav
Lukáš Černík
společnost LUCERN

Příklad dvou variant úprav jednoho flexibilního typového domu


1. varianta úprav typového domu

První koncept domu vychází z požadavku pro čtyřčlennou rodinu (4kk) s tím, že rodiče chtějí mít u ložnice vlastní šatnu s koupelnou. Z pozemku je krásný výhled na okolní krajinu, která je situována na západ. Dům má být z důvodu solárních zisků a prosvětlení orientován na jih, proto mají všechny obytné místnosti přímý vstup na terasu. Tato dispozice umožňuje jako bonus v obývací části domu otevření stropu až do krovu.

chytra-dispozice-LUCERN-Varianta domu 1

Tip architekta

„Mnohdy děláme kompromisy dané rozpočtem stavby. Ne na vše jsou peníze a tak se udělují priority. Někdy je lepší obejít se bez terasy, krytého parkování nebo skladu a mít uvnitř vše správně navržené. Venkovní úpravy jsou možné i v budoucnu, zatímco doma už jsou později velmi obtížné."

chytra-dispozice-LUCERN-Varianta půdorysu 1

Klást si správné otázky

Klienti si rádi vybírají z několika možností dispozičního uspořádání. Výsledkem by měla být dispozice reflektující jejich přání a osobité potřeby. Pro správné a přesně uvědomění a pojmenování takových potřeb je na začátku dobré se hodně ptát a ujasnit si, jak chci v domě žít a fungovat.

  • Přeji si klidovou spací část oddělenou od obýváku s kuchyní, anebo mít „living" zónu uprostřed domu a vědět co se kde děje?
  • Chci mít samostatnou koupelnu v ložnici včetně šatny, anebo stačí jedna velká koupelna v celém domě?
  • Jaké budou technologie v domě, aby byla správně navržena velikost technické místnosti?
  • Budu chtít výstup na terasu ze všech obytných místností, nebo jen z hlavního obytného prostoru?
  • Upřednostním výhled na krajinu nebo raději správnou orientaci domu vůči světovým stranám?
  • Chci mít úložný prostor v chodbě, nebo si vystačím s chytrým uspořádáním pokojů včetně úložného prostoru?
  • Bude kuchyně součástí obýváku, anebo má být trochu stranou?
  • Vyspí se host v pracovně, nebo potřebuje speciální místnost?
  • Musí být pracovna samostatný pokoj, nebo může být součástí ložnice/obýváku?

Dotazů a požadavků na bydlení může být a bývá daleko více. Budoucí obyvatelé stavby by je měli co nejlépe popsat a komunikovat, aby vznikl dobrý a pro ně funkční návrh. Objekt má sloužit jim a ne naopak.


2. varianta úprav typového domu

Druhé řešení rodinného domu vychází z požadavku pro čtyřčlennou rodinu s pracovnou navíc (5kk). Jelikož nebyl požadavek na vlastní koupelnu, byla koupelna nahrazena pracovnou. Tím vznikl prostor pro samostatné WC (v domě vždy minimálně dvakrát). Dále byla přeskládána koupelna, aby byl splněn požadavek na vanu i sprchu současně.

Pozemek nenabízel žádný extra výhled, proto bylo zrušeno parapetní sezení s výhledem do krajiny. Místo toho byl ponechán vstup na terasu, jak ze západní, tak z jižní části.

chytra-dispozice-LUCERN-Varianta domu 2

Tip architekta

Obě varianty lze dále modifikovat. Vstup do domu může být přesunut prakticky kamkoliv. Hlavní roli v úpravách hrají subjektivní přání zákazníků a samozřejmě konkrétní pozemek se svými specifiky.

chytra-dispozice-LUCERN-Varianta půdorysu 2


Už jste četli?

Ideální dům s chytrou dispozicí je cílem každého stavebníka. Kde začít, aby fungoval podle našich představ
 
Na cestě k dobré dispozici – moderní dvoupodlažní dřevostavba okem architekta
 
Nad dispozicí domu přemýšlejte! Finančně nejnáročnější prostory jsou koupelny a WC - jak ušetřit, poradí architekt
 
DaS 6-2019
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop