Správně navržená dispozice domu je základem funkčního interiéru. Podceňovat ji se nevyplácí

Správně navržená dispozice domu je základem funkčního interiéru. Podceňovat ji se nevyplácí

Lucie Němcová | Úterý, 02. červen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dokončujete dům, sledujete střídající se řemeslníky, vnitřní prostor se rýsuje a vy si říkáte, že přichází čas začít se věnovat interiéru? Tak to je přesně moment, kdy je na takové úvahy příliš pozdě. Interiér totiž zdaleka není jen finálním vizuálním doladěním stavby. Jsou to promyšlené koncepty, rozvody a detaily, které bez smysluplných návazností nikdy netvoří příjemný funkční celek. Dobrý interiér začíná už s prvními skicami domu a je výrazně určen jeho dispozicí.

Pod slovem interiér chápeme často pouze volbu a umístění nábytku, výběr materiálů a barevný koncept. Nicméně jeho funkční a praktický rámec sahá mnohem dál. Když tyto souvislosti nepromýšlíme, následné možnosti návrhu jsou velmi limitované a s trochou nadsázky se opravdu omezí na výběr vzoru tapety, potahu sedačky a barvy polštářků. Interiér úzce souvisí s tvorbou dispozice, která se odehrává na samém počátku návrhu domu. Dispozice udává základní rámec a ovlivní:

1. Velikosti místností...

a tím jejich charakter a možnosti umístění nábytku. Již zde musíme rozmýšlet, kde metry čtvereční přidat a kde ubrat. Kde budou ohniska setkávání a trávení času, kde jde naopak o zázemí a funkční prostory, které mohou být svou plochou minimalizované.

dispozice-a-interier-6

obr.: Jak spolu komunikují okna, hlavní zařizovací předměty, jak jsou do interiéru začleněny výhledy do okolí – to vše je záležitostí dispozice, ale úzce souvisí s interiérem. Foto: Emily Henderson


2. Přirozené světelné podmínky v interiéru...

primárně určeny velikostí a rozmístěním oken. Jejich velikost i orientace souvisí s množstvím denního světla a slunečních paprsků, které dovnitř proniknou. Ovlivní také, kolik plných stěn bude v místnosti k dispozici pro přisazení nábytku.

dispozice-a-interier-9

obr.: Osvětlení přesně nad středem stolu, podsvícený podhled nebo nábytek na míru, jsou všechno prvky povyšující bydlení na vyšší úroveň. Promyšlené ale musely být už na úplném začátku. Foto: Square Rooms


3. Komunikační návaznosti a řazení funkcí...

správně sdružené a navázané funkční zóny jsou pro pohodlné žití v domě naprosto zásadní. Dobře vyřešené řazení místností minimalizuje vzdálenosti mezi místy, které spolu prakticky souvisí (například kuchyně a spíž, šatna a ložnice a podobně). V praxi to znamená, že je nutné vynakládat minimální energii při běžných denních činnostech.

dispozice-a-interier-5

Foto: Emily Henderson


"Bohužel mnoho z nás nemá zkušenost s obýváním výborně navrženého a funkčního interiéru, proto ani nevíme, o co se připravujeme, když toto pole necháváme více méně ladem bez hlubších úvah a konzultací s odborníky."


4. Rozvody v domě...

kde bude jaká zásuvka, světlo či specifický spotřebič, umyvadlo či dřez, to vše jsou důležité informace určující, kudy povedou dané rozvody (zabudované ve stěnách). Ve chvíli, kdy se začíná budovat interiér, už musí být přesně připraveny, jinak nás čeká řada komplikací, předělávek anebo prostě polovičaté řešení.

dispozice-a-interier-8

Foto: Muuto


5. Přesné klíčové rozměry...

hrají velkou roli v tom, jak příjemně se nám bude v tomto interiéru žít. Jak dobře bude pasovat šatní skříň v chodbě, je-li kolem manželské postele dostatek prostoru, zda má šatna pohodlný manipulační prostor, jestli bude kolem jídelního stolu ze všech stran dostatek místa pro odsunutí židlí, zda nepřekáží něco vstupu na terasu, zda je sedačka v obývacím prostoru šikovně orientovaná a další a další detaily.

V čárovém půdorysu je snadné vytvořit dojem, že vše dobře funguje. Mnoho detailů však závisí na centimetrech a výsledkem je praktický znatelný rozdíl, ať už jde o hloubku skříně, odsazení dveří, rozestup pracovní desky kuchyně, velikost jídelního stolu nebo šířku šatny.

dispozice-a-interier-7

Foto: Homes to Love


6. Umístění zařizovacích předmětů a vestavného nábytku...

každý dům a interiér je jiný. Nápaditá řešení reagují na konkrétní specifický prostor a chytře jej využívají. Takové vychytávky pak poznáte v každodenním životě.

Mohou to být šikovně umístněné niky s úložnými policemi, na milimetry zarovnané vestavné skříně, důmyslně řešená a zaoblená rohová skříňka, promyšlený úložný prostor pod schodištěm, osvětlení ledkovými páskami přesně tam, kde jej potřebujete, systém otevírání skříněk, který je tichý a snadný, a tak bychom mohli pokračovat....

dispozice-a-interier-3

Foto: Bartend


drevoastavby-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Pomocné otázky během tvorby dispozice

  • Přeji si klidovou noční část domu oddělenou od obýváku s kuchyní, nebo mít obytnou zónu uprostřed domu a vědět, co se kde děje?
  • Chci mít samostatnou koupelnu v ložnici včetně šatny, nebo stačí jedna velká koupelna v celém domě?
  • Přeji si samostatnou šatnu, úložný prostor v chodbě, nebo si vystačím s chytrým uspořádáním pokojů včetně úložného prostoru?
  • Bude kuchyně součástí obýváku, nebo má být raději stranou?
  • Vyspí se host v pracovně, nebo potřebuje speciální místnost?
  • Musí být pracovna samostatný pokoj, nebo může být součástí ložnice/obýváku?
  • Budou mít děti u dětských pokojů také samostatné zázemí (koupelnu, případně i šatnu)?
  • Kolik strávníků bude sedět u jídelního stolu (pravidelně i příležitostně)?
  • Kde se budeme jako rodina nejčastěji setkávat?
  • Který prostor v domě bude největší a nejvzdušnější?
  • Kde budou umístěny největší zařizovací předměty a jakým způsobem?
  • Poskytne dispozice i dostatek flexibility pro změny v životním stylu (rostoucí děti, partneři dětí, odchod dětí z domu, nové koníčky a podobně)?

dispozice-a-interier-2

Foto: Lilla Home


"Nepodceňujte vzájemnou provázanost jednotlivých prvků v domě."


dispozice-a-interier-4

Foto: Bowerbird Interiors

Otázky pro odborníka

Iva-Bastlova-foto-detail
Ing. Iva Bastlová
interiérová designérka

Jak moc důležitá je dispozice při tvorbě interiéru?

Správná dispozice je základem funkčního interiéru. Nejde však jen o rozmístění nábytku jako takového, ale také o přípravu rozvodů elektřiny a dalších, jejichž umístění musí znát realizátor domu již při stavbě. Pak můžete mít přesně nad jídelním stolem velký lustr nebo tři až pět různě rozvěšených svítidel – víte totiž, kde bude stůl stát.

Dalším bodem jsou příčky. Při rozmístění nábytku v reálném měřítku zjistíte, zda bude celá místnost vůbec funkční. To znamená například, že šatna je příliš malá a nemůžete do ní projít, nebo že pracovna je příliš velká na úkor minimální předsíně. Nedokážu si představit stavět dům a nevědět, kde bude nábytek.

Jak dalece interiérový designér „zasahuje" do tvorby dispozice?

Profesionální interiérový designér by měl dispozici tvořit, nejen do ní zasahovat. Samozřejmě vždy s respektem vůči stavbě jako takové, pohledu na stavbu z exteriéru a podobně. Vše na sebe velmi úzce navazuje.

Jaké chyby v tomto procesu nejčastěji děláme?

Tou nejčastější chybou je „žádná" dispozice. Dům nebo byt se postaví, a pak se řeší, jak se zařídí. Nábytek se tam nevejde, komunikační zóny jsou minimální, rozvody se musí předělávat a tak dále. Další velmi častou chybou je nedodržení reálných rozměrů nábytku a zařizovacích předmětů ve výkresu dispozice.

Například koupelna bude vypadat honosně s velkou vanou, ale to jen do chvíle, než zjistíte, že rozměr vany v půdorysu je 120 × 40 centimetrů. Když pak vanu překreslím do reálných rozměrů, téměř se do koupelny nevejde.

Totéž platí o dvoulůžku, které má rozměry 180 × 200 centimetrů, někdy i více, nikoli 140 × 180 a méně, což často vidím. O rozměru židlí a pohovek to platí stejně a tak bychom mohli pokračovat.

Které chyby v dispozici, respektive v následném zařizování nezachrání ani designér?

Designér nezachrání nic, co už se špatně zrealizovalo. Prostě se to musí úplně předělat, aby to fungovalo, což stojí někdy méně, jindy více financí. Když si klient koupí velkou pohovku nebo jídelní stůl, který se do prostoru sotva vejde, designér místnost nenafoukne.

Stejně tak neumí přesunout příčku jinak než zbouráním a totéž platí i o změně rozvodů. Proto je nejvhodnější řešit dispozici a detaily interiéru hned při projektu domu nebo bytu a těmto vícepracím se vyhnout.

Co byste budoucím stavebníkům poradila na závěr?

Řešte dispozici důkladně, podrobně a se zkušeným poradcem. Řešte dispozici celého interiéru najednou, nejen kuchyně, protože je důležitá (i v ložnici a dětském pokoji jsou třeba svítidla a zásuvky). Řešte dispozici v reálných rozměrech. Dispozice je základ. Cena za studii interiéru není velká, cena za předělání příček a rozvodů ano.


Mohlo by vás zajímat...

Útulnost prostoru výrazně ovlivňuje naši psychiku.
 
Iva Bastlová: Co stojí na počátku skvělého interiéru
 
Chytrá dispozice je základem dobrého bydlení.
 
DaS 3-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop