Administrator | Úterý, 19. květen 2015 |

Každý, kdo si staví dům z jakéhokoliv materiálu, chce, aby nová stavba vydržela co nejdéle. Palírna javorového sirupu je v tomto směru jiná – nevydrží stát ve své původní podobě déle než pár dní, přesto to nikomu nevadí. Proč? „Jde o konzumní dřevostavbu s klasickou rámovou konstrukcí," říká architekt Keith Moskow z bostonského studia Moskow Linn Architects Inc. „Místo sendvičového souvrství jsme ale obvodové stěny vyplnili vyskládanými polínky, která se v průběhu pálení sirupu postupně odebírají."
Ve Vermontu, kde tato „cukrová bouda" stojí, má výroba javorového sirupu dlouholetou tradici. Se sběrem javorové mízy brzy na jaře, když se příroda probouzí a míza začíná proudit do nadzemní části stromů. Prospektoři pověření sběrem mízy pak procházejí javorové háje a do stromů dělají nad zemí zářezy. Z nich proudí míza do nádob připevněných na kmenech, z nichž se pak přelévá do větších džberů a odnáší do cukrových srubů – „shugar shack", kde se vaří ve velkých kovových nádobách, aby se z ní odpařila voda. Pokud nejde o velkovýrobu, bývá „pálení sirupu" do jisté míry i společenskou událostí, při němž se sejde více lidí, popíjejí, povídají si a zároveň kontrolují hustotu výsledné tekutiny. Když se odpaří asi 90 % vody a mistr kuchař uzná, že se tekutina vařila dost dlouho, přestane se pod kotlem topit, sirup se nechá zchladnout a plní se do nádobek. Na výrobu jednoho galonu (asi 4 litry) sirupu je třeba nasbírat 40 galonů (asi 160 litrů) javorové mízy.
Cukrový srub u nás asi nevyužijeme, ale může být zajímavou inspirací třeba pro stavbu zahradního domku určeného ke grilování nebo posezení v případě nepříznivého počasí.
Vaše komentáře (0)
Nejnovější články v kategorii “Zahrada”
-
Letní obyvák do každé zahrady
Vůně grilovaných dobrot, sklenka kvalitního vína či vychlazeného piva a západ slunce pozorovaný z pohodlné terasy – i tak může vypadatideální letní večer v pohodlí vlastní…
-
Zlato na pozemku: voda a jak o ni nepřijít
O tom, že je voda jedním z nejcennějších přírodních zdrojů, jistě není třeba nikoho přesvědčovat. Stejně jako o tom, že je její efektivní využívání klíčovým a aktuálním…
-
Jak správně sázet, aby to na zahradě rostlo
Bez rostlin není zahrada! Tak honem do... počkat, počkat, kampak? Do zahradnictví? Zastavte se, na to je přece ještě času dost. No dobře, pro radost a motivaci si pořiďte krásnou…
-
Zahradní wellness aneb vlastní cesta k regeneraci kdykoli a beze svědků
Wellness ve svém nejširším pojetí znamená cestu k souladu těla a mysli. Účinná relaxace je důležitou součástí našeho života, abychom veškeré jeho oblasti zvládali v psychické i…