V hlavní roli v zahradě hraje okrasný kámen

V hlavní roli v zahradě hraje okrasný kámen

Komerční sdělení | Pondělí, 26. září 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Vůči přírodním podmínkám je odolný, nikdy na něm neuklouznete a je dekorativní, kdekoliv si vzpomenete. O čem je řeč? Tajemno je odhaleno, je to okrasný kámen. Přečtěte si, jak využít jedinečné vlastnosti okrasných kamenů.

Stálost v podobě okrasných kamenů


Příroda je vlastně nekonečný proces změn. Mění se roční období a závisle na tom i vzhled všech rostlin. Jedinou prakticky stálou veličinou v zahradě jsou okrasné kameny. Pořád leží na svém místě. Dokud se nerozhodnete změnit jejich osud. Poradíme vám, jak si pořídit okrasné kameny do zahrady na klasický i trochu exotický způsob.

Variabilní okrasné kameny


Jednou z hlavních otázek je, jaké dekorační kameny zvolíte. Každý druh má své jedinečné vlastnosti, které vychází z jeho složení. Vliv má samozřejmě i velikost jednotlivých kamenů a stupeň zaoblení. A samozřejmě tu je ještě barva, důležitý faktor při výběru okrasných kamenů. Takže základem je vědět, co chcete ve své zahradě vybudovat a jaké zvolíte rostliny. Protože i ty mají své oblíbené prostředí. A podle toho nakoupíte okrasné kamenivo z rozsáhlé nabídky.

Královna okrasných kamenů


Klasickým a tradičním českým způsobem, jak využít okrasné kameny, je na skalku. Pro tyto účely se nejlépe hodí ostrohranný materiál. Potřebujete vzít v úvahu, jaká je zamýšlená rozloha a kolik času chcete věnovat údržbě. Velká skalka potřebuje různě velké okrasné kameny. V každém případě použijete značný objem drtě na drenáž zeminy i obsypání rostlin a na nášlapné plochy. První zasaďte ty největší kameny, do jedné třetiny je zahrňte zeminou. Pak postupujte k nejmenším při současném sázení skalniček.

Květináče plné okrasného kameniva


Když máte jen malou terasu nebo balkón a chcete i přesto mít okrasné kameny u sebe, můžete jimi posypat povrch květináčů. Přítomnost kamene, kterým pokryjete svrchní části hlíny, ovlivní i rostlinu. Důvodem je přítomnost podmisky a částečně uzavřený koloběh živin. Některé květiny milují vápník, proto použijte mramor. Jiné si libují v neutrálním nebo kyselém prostředí, pro ně je nejvhodnější láva.

DrevoaStavby.cz | Okrasné kameny v zahradě

Zdroj: Freepik

Okrasné kameny v japonských zahradách


Poměrně prostorově i časově náročným projektem jsou japonské zahrady. Mají svá daná pravidla a charakteristický výběr rostlin a stromů se svou symbolikou. Samozřejmě i tady mají okrasné kameny své místo. Kromě velkých solitérních kamenů se tu drobná drť či valounky využijí. Oblázky nebo drcené okrasné kamenivo naleznete u jezírek, ale i v cestičkách. Jsou jimi obsypané tvarované stromy a také tvoří celé pravidelně udržované plochy.

Okrasné kameny nakupujte pytlované


Bohatý je výběr ostrohranných či zaoblených kamínků. Můžete si v klidu domova vybrat ten pravý druh pro vaši zahradu a nechat si jej dovézt až domů. Okrasné kameny podle vašich představ zakoupíte balené v pytlích a umístěných na paletách v e-shopu Stonex.cz.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop