Příběhy dřevostaveb, které se vám v loňském roce nejvíce líbily, mají jedno společné. Spokojené majitele

Příběhy dřevostaveb, které se vám v loňském roce nejvíce líbily, mají jedno společné. Spokojené majitele

Redakce | Pátek, 17. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

V anketě Dřevostavba roku se v roce 2019 objevilo mnoho zajímavých a krásných dřevostaveb. Do finále se díky hlasujícím probojovaly ty nejzajímavější stavby. Volba absolutního vítěze je ale teprve před námi. Jste to právě vy, kteří o něm mohou do 26. ledna rozhodnout, a to hned ve dvou kategoriích. K tomu ještě získáte hodnotné ceny! Pojďme si společně představit finalisty ankety.

Na své si v anketě Dřevostavba roku přijdou fanoušci moderních i masivních dřevostaveb jako jsou sruby a roubenky. V každém čísle časopisu DŘEVO&stavby a sruby&roubenky se v podobě redakčních návštěv představily dřevostavby, jejichž příběhy se od sebe vždy výrazně lišily. Jedno měly ale společné:

Nejen, že jsou všechny ze dřeva ale to hlavní, co je spojuje je fakt, že jejich majitelé jsou s nimi nadmíru spokojeni, a kdyby měli stavět znovu, pak rozhodně dřevostavbu.

Domy, které získaly v daném kole, tedy od jednoho vydání časopisu DŘEVO&stavby a sruby&roubenky k druhému, nejvíce hlasů, se staly finalisty ankety a postoupily tak do závěrečného hlasování.

Velké finále běží do 26. ledna!

Ti, kteří se zúčastní hlasování v anketě Dřevostavba roku, mohou rovněž vyhrát velmi hodnotné ceny. Hlavní výhrou je set vestavných spotřebičů GORENJE v hodnotě 45 960 Kč. Dalšími lákavými výhrami jsou:

  • VIP pobyt pro dvě osoby v hodnotě 25 000 Kč.
  • Kompletní studie dřevostavby v hodnotě 68 740 Kč.
  • Vrata, žaluzie, rolety nebo dveře od společnosti LOMAX v hodnotě 20 000 Kč.
  • A řada dalších...

Prohlédnout všechny ceny pro hlasující

Drevostavba_roku/vyhry-2019/drevostavba-roku-2019-hlavni-vyhra-set-vestavenych-spotrebicu-gorenje

HLAVNÍ VÝHRA v anketě Dřevostavba roku 2019 - Set vestavných spotřebičů GORENJE v hodnotě 45 960 Kč

Finalisté v kategorii montovaná dřevostavba:

Takový moderní domeček z lega

Z čísla 1/2019 časopisu DŘEVO&stavby díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato moderní dřevostavba. Tento dům patří majitelům, kteří původně bydleli v bytě na okraji Prahy. Vždy si ale přáli bydlet v moderním domě podle vlastního návrhu.

Jiří vyrůstal v paneláku a život v domku někde na venkově podle vlastních slov považoval kvůli péči o dům a zahradu spíše za trest. Ale jak praví klasik, cesty osudu jsou nevyzpytatelné, a dnes si doslova lebedí v dřevostavbě, kterou si spolu s manželkou sami navrhli. A rozhodně nelitují.

Velké uznání patří realizační firmě LUCERN, která se majitelům domu snažila vyhovět nad rámec svých možností.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-DS-1-19-Lucern

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Panelová dřevostavba postavená ve svahu

Z čísla 2/2019 časopisu DŘEVO&stavby díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato na pohled velmi jednoduchá dřevostavba. Právě svou jednoduchostí působí velmi elegantně, vzdušně a pohodlně. Dřevostavbu si majitelé domu nechali postavit na klíč. Při jeho výběru absolvovali návštěvu vzorových domů, u kterých se jim nejvíce líbilo, jak jsou řešené a na základě dobré reference se nadobro rozhodli.

Majitelé se ve svém domě cítí opravdu skvěle a za nejzajímavější prvek považují velké okno, které jak sami říkají slouží místo televize. Pohled z okna přináší uklidňující pohled na venkovní přírodu a díky pronikajícím paprskům slunce se tak v létě vyhřeje celý dům.

Tento dvoupodlažní dům, který je umístěn do svahu zrealizovala firma ATRIUM, která má s montovanými dřevostavbami bohaté zkušenosti. Staví je více než 26 let.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-DS-2-19-Atrium

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Pasivní dřevostavba na pilotách postavena svépomocí

Z čísla 3/2019 časopisu DŘEVO&stavby díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato pasivní dřevostavba. Původní představa majitelů o nízkoenergetické dřevostavba vystřídal projekt pasivního domu. Tento dům si majitelé postavili svépomocí a své vysněné místo k bydlení si doslova poctivě vydřeli.

Než vznikl samotný dům, Radka s Jiřím už pozemek dobře znali. Trávili na něm čas ve své maringotce a poznávali do detailu, jak zde věci fungují. Vzhledem k tomu, že je dům posazený na svažitém terénu se majitelů rozhodli pro variantu posadit dům na piloty.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-DS-3-19

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Moderní dřevostavba s výhledem na Tatry plná světla a příjemné atmosféry

Z čísla 4/2019 časopisu DŘEVO&stavby díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila moderní dřevostavba z vrstveného masivního dřeva. Na mírném svažitém pozemku stojí dřevostavba s obdélníkovým půdorysem, která svým tvarem reaguje na bezprostřední okolí tradičních chalup. Do dřevostavby díky velkým oknům neustále proniká denní světlo, které vytváří nenahraditelnou a klidnou atmosféru. Interiér tohoto domu je přímo skvostný a vonící dřevem.

O návrh této netradiční dřevostavby se zasloužila Monika Moravcová z firmy Prodesi a o výslednou realizaci pak společnost Domesi s.r.o.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-DS-4-19-Prodesi-Domesi

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Dřevostavba proti zažitým zvyklostem

Z čísla 5/2019 časopisu DŘEVO&stavby díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato dřevostavba, které se podařilo odklonit od tradičních řešení stavby domu. Už od začátku paní Květa, majitelka této dřevostavby, odmítla jednoduché a tradiční řešení, podle kterých se staví většina dnešních domů. Jejím záměrem totiž nebylo postavit pouze dům. Chtěla především vytvořit skutečný domov.

Za svůj velmi produktivní život, ve kterém byla dva roky v Americe, dva roky ve Španělsku, čtyři v Japonsku a osm v Singapuru, mezitím stihla porodit dvě děti i napsat dvě knížky ji nikdy nenapadlo, že by mohla bydlet v dřevostavbě. V jejím vlastním návrhu byl požadavek žlutých oken, když do internetového vyhledávače zadala "dřevostavba se žlutými okny" tak na ni okamžitě vykoukla firma 3AE, se kterou svůj domov zrealizovala.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-DS-5-19-3AE

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Osm druhů dřeva v jedné dřevostavbě

Z čísla 6/2019 časopisu DŘEVO&stavby díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato velmi specifická dřevostavba. Dřevostavba byla pro majitele jednou z možností, jak řešit generační výměnu v jejich původním domě. Využili proto svou velkou zahradu a rozhodli se vybudovat „náhradní bydlení". Významnou roli hrála rychlost realizace, ale při plánování vždy snili a uvažovali o vzdušném a ekologickém bydlení s nízkými náklady. Výstavba domu trvala osm měsíců a na její stavbu bylo použito osm druhů dřeva.

Dřevěnou materialitu architektka Irena Truhlářová z ateliéru ARCHCON s.r.o. zkombinovala s kovovou konstrukcí a fasádu rozčlenila do jasně ohraničených polí z palubek a šindele, prolomených skleněnými plochami. Současně inspirovaná majitelem zakomponovala plastický prvek nosných sloupů ochozu a terasy výrazně před plochu fasády. O stavbu celého domu se postarala firma DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o. pro kterou byla dřevostavba skutečně zajímavou zkušeností.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-DS-6-19-Drevostavby-Biskup-Archcon

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu


Finalisté v kategorii masivní dřevostavba:

Bydlení v roubence s kouzelným výhledem

Z čísla 1/2019 časopisu sruby&roubenky díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato moderní roubenka, která stojí na místě velmi blízkém svým majitelům. Dlouhých 35 let jezdili majitelé na svou chatičku do zahrádkářské kolonie. Po tak dlouhé době a krásných vzpomínkách tedy není divu, že roubenku chtěli postavit právě na tomto místě. Přízemní roubenka je pro dva lidi pohodlná a velmi prostorná.

Nejkrásnější na celé stavbě je terasa, která dovoluje nahlédnout na krásy Českého ráje. Zajímavostí je také zahrada, na které je veškerá voda ze střechy svedená do 15kubíkové podzemní plastové nádrže. Když prší, sbírá se dešťová voda v ní, v suchém období doplňují nádrž vodou ze studny a zalévají s ní pak celou zahradu.

Splnit bydlení určené ke klidnému stáří se podařilo firmě WOOD-LIFE, která odvedla fantastickou práci.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-SR-1-19-Wood-Life

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Srub z jedlového dřeva v srdci Beskyd

Z čísla 2/2019 časopisu sruby&roubenky díky nejvyššímu počtu hlasů postoupil tento masivní srub z kulatiny. Majitel srubu Michal propadl dřevostavbám, konkrétně srubům, již dávno. V rámci studentského programu odjeli s bratrem do USA, kde sbírali zkušenosti, a po návratu začali masivní dřevostavby stavět. Když se s manželkou Petrou rozhodovali pro stavbu domu, bylo jasné, že to bude srub.

Ke stavbě srubu bylo použito dřevo z beskydské jedle, které je známé tím, že ho nenapadá kůrovec a je také odolné vůči vlhku. Izolace je z technického konopí, které se dřevem dobře spolupracuje. Michal ve své firmě SRUBY PACÁK sruby staví už mnoho let a věří masivnímu dřevu natolik, že o domě z jiného materiálu nikdy neuvažovali.

Celý příběh domu...

drevostavba-roku-SR-2-19-Sruby-Pacak

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Roubenka na klíč ve skandinávském stylu

Z čísla 3/2019 časopisu sruby&roubenky díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato velmi netradiční roubenka ve skandinávském stylu. Červenobílá kombinace je velmi neobvyklá, elegantní a působí velmi dobře. Majitelka Eva se do roubenky přestěhovala z předchozího domu, který pro ni byl příliš velký. Současně si také přála bydlení v klidnější lokalitě a alespoň malou zahradu.

Stavební firmu pro svou dřevostavbu vybírala Eva z více možných. Všechny měly dobrý přístup, ale nakonec si vybrala firmu OK PYRUS, která má se stavbami z masivního dřeva opravdu bohaté zkušenosti. Důvod proč se pro ni majitelka rozhodla bylo to, že ji firma byla schopna pomoci s výstavbou roubenky na klíč z vysušeného dřeva, které nepracuje a není nutné se o něho v průběhu bydlení starat.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-SR-3-19-OK-Pyrus

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Stylová poloroubenka na louce u lesa

Z čísla 4/2019 časopisu sruby&roubenky díky nejvyššímu počtu hlasů postoupila tato na první pohled tradiční poloroubenka, která splňuje požadavky na klidné a příjemné bydlení. Waldemarovým snem bylo postavit si vlastní dům. Přesněji roubenku na pěkném místě a v blízkosti lesa. Nakonec našli hezkou louku u lesa. Vedla k ní pouze polní cesta, bylo proto třeba vybudovat novou příjezdovou cestu se zpevněným povrchem, to nebylo úplně jednoduché, ale vše se nakonec podařilo.

Stavebních firem navštívili Waldemar s manželkou mnoho, nakonec objevili firmu Roubenky Střihavka, která byla podle nich schopna postavit roubenku na klíč a v souladu s jejich představami. Jedním z důvodů volby byla také dostupnost sídla firmy.

Celý příběh domu...

drevostavba roku-SR-4-19-Roubenky-Střihavka

HLASOVAT pro tuto dřevostavbu

Vyhlášení vítězných dřevostaveb proběhne na veletrhu FOR WOOD 2020 (6. - 8. 2.) na Výstavišti v Praze Letňanech. Odkaz na VSTUPENKU ZDARMA naleznete na našem webu...

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop