Tisk
 Co jste možná nevěděli o pasivních domech (3)

Co jste možná nevěděli o pasivních domech (3)

DAS | Středa, 22. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Výstavba v pasivním standardu je ideální pro využívání obnovitelných zdrojů energie. Při nízké celkové spotřebě energie se již vyplatí využívat alternativní zdroje jako solární energie, biomasu, nízkovýkonová tepelná čerpadla a jiné, kterými je možné pokrýt celou potřebu tepelné energie nebo alespoň většinu. Otázkou je, jaký zdroj tepla je nejlepší či nejlevnější.

Celková potřeba energie na vytápění ve srovnání s obvyklými domy je u pasivních domů snížena natolik, že na volbě základního zdroje tepla záleží o dost méně než u běžné výstavby. Složitá řešení v pasivním domě nemají šanci, protože jejich vysoká pořizovací hodnota znamená dlouhou návratnost Investice. Z celé řady řada otopných soustav nabízených na trhu vybírejme zdroje o vysoké účinnosti vhodné i pro ohřev teplé vody, s dobrou regulovatelností výkonu a jednoduchou obsluhou.

Potřeba tepla v řádu jednotek kilowatt

2pas3Nejdůležitější je správné dimenzování systému na daný objekt a jeho navrhované využití. Podmínky se v mnoha případech liší – záleží na počtu uživatelů a kolik času tráví v objektu. Celkovou spotřebu energie mohou do značné míry ovlivnit i samotní uživatelé. Zdroje tepla na vytápění se dimenzují na malé tepelné ztráty, případně společný ohřev teplé vody. Pro menší objekty do 150 m2 obytné plochy se jedná o výkony 2 až 5 kW. Protože se jedná o velmi malou potřebu energie, mohou být i zdroje o nejmenším výkonu pro daný účel příliš velké na to, aby pracovaly po celý rok v optimálním režimu. Často se proto používá spojení zdroje na ohřev teplé vody s akumulačním zásobníkem tepla.

Častý je požadavek investorů na záložní zdroj tepla, nejlépe s hořícím ohněm. Lze použít například malá teplovodní kamínka na dřevo nebo pelety, které poskytují pohled na oheň, a přebytek tepla je akumulován do vody. Velký otevřený krb se do pasivních domů nehodí kvůli předimenzovanému tepelnému výkonu. Prostor, kde je krb umístěn, se velmi rychle přehřeje, protože zdroj má nedostatečnou regulovatelnost a velkou tepelnou setrvačnost. Problémem je i přívod vzduchu, ale hlavně řešení komínu (jeho vzduchotěsnost, tepelné mosty).

Vytápění, ohřev vody a chlazení v jednom

4pas3Nejvýhodnější je spojení jednotek pro vytápění, ohřev teplé vody a chlazení do jednoho systému. Využívají se tím zdroje s větší efektivitou, doplňují se ve špičce a je možné použít víc doplňkových zdrojů tepla.

Jedním ze základních prvků pasivních domů je větrací jednotka s rekuperací tepla z odpadního vzduchu. Bez využití tepla z ohřátého vnitřního vzduchu v rekuperačním výměníku tepla prakticky nelze dosáhnout pasivního standardu a stěží i standardu nízkoenergetického.

Energeticky efektivní, i když finančně náročnější je spojení rekuperační větrací jednotky s tepelným čerpadlem o malém výkonu. Tepelné čerpadlo dokonale využívá zbytkové teplo odpadního vzduchu a ohřívá jím teplou vodu, kterou lze použít pro teplovzdušné vytápění (teplovodní ohřívač) nebo uložit do akumulačního zásobníku tepla.

Země může vzduch ohřívat i chladit

3pas3Samostatnou částí, kterou je možné doplnit do systému nuceného větrání, je zemní výměník tepla. Jedná se o potrubí uložené v zemi, přes které větrací jednotka nasává čerstvý vzduch a tím ho v letním období předchlazuje nebo v zimě předehřívá. Vzduch se tak při venkovní teplotě 32 stupňů ochlazuje na teplotu 18 až 22 stupňů. V zimním období naopak zemní výměník slouží jako protimrazová ochrana rekuperačního výměníku: z teploty - 15 stupňů se přiváděný vzduch předehřívá na teplotu kolem nuly. Výsledné teploty předhřevu a předchlazení jsou ovšem závislé na délce potrubí a jeho výkon zase na množství přiváděného vzduchu. Výkon zemního výměníku tepla však nelze přeceňovat. Při 300 m3 přiváděného vzduchu je chladicí výkon takového systému asi 900 W a jedno nezastíněné jižní okno nám jeho účinek eliminuje.

Obdobou vzduchového zemního výměníku je kapalinový (tzv. solankový) zemní výměník, který pro přenos tepla využívá místo vzduchu nemrznoucí kapalinu.

Zdroj: Centrum pasivního domu

Seriál:
Co jste možná nevěděli o pasivních domech (1)
Co jste možná nevěděli o pasivních domech (2)

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop