Tisk
Unikátní kniha zasvětí malé děti do moderního bydlení

Unikátní kniha zasvětí malé děti do moderního bydlení

DAS | Středa, 19. říjen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Další obrázková kniha o tom, jak se staví dům? Při listování novou publikací Centra pasivního domu „Týna a kocour Mikeš staví zdravý a krásný dům" zapomenete na známé obrázky rozrytého staveniště plného bagrů a jeřábů. Tato kniha totiž ještě před tím, než se kopne do země, věnuje velký prostor napínavému světu přípravy a rozhodování před samotnou stavbou. A nejen tím je tato kniha neobyčejná.

Tvůrkyně knihy – Iva Černá a Kateřina Jebavá – se rozhodly vysvětlit dětem moderní stavění jinak, než jak to dělá většina publikací na toto téma. Zaměřily se více na projektování domu a kontrolu při stavbě. Knihu doplnila ilustracemi Sylva Marková.

„V naší knížce ukazujeme, že stavba domu není v první řadě o velkých strojích a práci na staveništi, tak jak je toto téma dětem – a zdaleka nejen jim – tradičně předkládáno. Naopak se snažíme prostřednictvím našeho příběhu ukázat, že vůbec nejdůležitější pro dobrý dům je samotná přípravná fáze – spojení se s odborníky, hledání vhodného místa, vyladěný projekt. Zkrátka, že první musí nastoupit software v podobě vědomostí a zkušeností a až potom přichází ke slovu hardware, kdy se začne míchat, bouchat a stavět. Chceme, aby malí i velcí čtenáři při listování naší knihou poznali, že když se sejdou skutečně moudří a zkušení odborníci, zvládne postavit skvělý dům vlastně každý. Klidně i malá holčička a její mlsný kocour," říká Iva Černá.

img 20160922_165923Dětská kniha se vedle projekční fáze věnuje také volbě kvalitních materiálů na stavbu, roli stavebního dozoru či závěrečnému testování domu. Nezapomíná ani na problematiku moderního větrání a trendy v technologickém vybavení. Děti tak třeba zjistí, že dobré okno má alespoň tři skla, jaké jsou nejznámější izolační materiály nebo jak funguje řízené větrání.

Přidanou hodnotou dětské knihy „Týna a kocour Mikeš staví zdravý a krásný dům" jsou velkorysé ilustrace a také interaktivní prvky (otvíravá okénka, prostřihy, otočné a hmatové prvky). Díky nim listování zabaví i ty nejmenší děti, zatímco příběh jim mohou předčítat rodiče. Pro samostatnou práci je kniha vhodná pro malé čtenáře od 6 do 8 let. Interaktivní kniha je výjimečná i tím, že byla vyrobena v České republice a významný je i podíl ruční práce.

Zatím se s knihou mohou setkat děti 1. – 3. tříd základních škol a předškolní děti, které absolvují krátký vzdělávací program o tom, jak se staví zdravý a dobrý dům. Na jeho konci obdrží knihu jako učebnici zdarma pro další vzdělávání a využití ve škole.

Knihu vydalo Centrum pasivního domu díky projektu „Pasivní a nulové domy – cesta k úspoře a ke zdraví" v rámci Programu švýcarsko – české spolupráce. Během pár týdnů vyjde příběh Týny a jejího kocoura také v podobě napínavé audiopohádky, která bude ke stažení na webových stránkách www.pasivnidomy.cz.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop