Designový, pasivní rodinný dům za 4,5 milionu? I to je možné

Designový, pasivní rodinný dům za 4,5 milionu? I to je možné

Redakce | Čtvrtek, 06. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Uvažujete o stavbě pasivního domu? Inspirujte se příběhem mladé rodiny, která si svůj vysněný dům postavila v Dobříši. Do dřevostavby se přestěhovali z malého panelového bytu, protože jim po narození druhého dítěte přestal vyhovovat. Architekt Ondřej Kaluš jim navrhl moderní dům s čistým designem a dnes si užívají krásny výhled na brdské lesy.

Pasivní dům, který souzní s majiteli i s krajinou

Mladí manželé chtěli dětem dopřát zahradu i čerstvý vzduch a od samého počátku rodina uvažovala o pasivní stavbě. Rodinný přítel i architekt Ondřej Kaluš připravil citlivý návrh, který zrcadlil potřeby majitelů a zároveň krásně zapadl do dané lokality. Realizaci stavby pak svěřili společnosti Chytrý dům, která se postarala o její hladký průběh od A do Z. Pozemek se nachází na špičce terénní vlny s výhledem na rybník a Brdské lesy.

„Sladit výhledy s nízkoenergetickým konceptem byla opravdu radost. Neméně důležitý byl ale také dojem z obydlí při pohledu zvenku. Je skvělé, když se povede navrhnout dům, jenž odráží osobnost majitele a zároveň se nepere s okolím," říká Ing. arch. Ondřej Kaluš.

„Pro sedlovou střechu jsme se rozhodli právě proto, že se výborně hodí do okolní krajiny. Zároveň tím vznikl prostor pod štítem, odkud máme přes velké okno krásny výhled na louku," říká majitel Jan.

pasivni-dum-drevostavba-chytry-dum-exterier-plechova-strecha-drevena-fasada-stitova-strana

Důvody pro dřevostavbu

Jedním z důvodů pro dřevostavbu byla rychlost celkové realizace – zemní práce a základová deska byly hotové za dva měsíce, dalších šest trvala samotná stavba včetně technologií, řemesel a instalace nábytku vyrobeného na míru od místních truhlářů.

„Požadavek majitelů, aby dům spotřeboval malé množství energie a byl ekologický, vyústil v návrh pasívní dřevostavby. Zároveň splňoval požadavky dotačního programu Nová zelená úsporám. Jelikož bylo nutné skloubit mnoho požadavků jednotlivých profesí, od tepelné techniky přes vzduchotěsnost až po vytápění, bylo pro nás i investora výhodou, že jsme všechny projekční fáze zajištovali u nás ve firmě, kde máme potřebné „know how" z tohoto segmentu a také zkušenosti z realizací," vysvětluje Ing. Petr Filip, vedoucí zakázky pro Chytrý dům.

pasivni-dum-drevostavba-chytry-dum-interier-kuchyne-jidelni-stul

Dostatek místa i úložných prostor

Rodina se rozhodla pro fasádu z modřínu a tmavě šedou plechovou střechu. V interiéru byly použité smrkové palubky s jednou vrstvou bílé lazury a bílý sádrokarton. Podlahy jsou z dubových třívrstvých dřevěných lamel.

Dům poskytuje pohodlné bydlení pro čtyřčlennou rodinu – je zde obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou, pracovna, koupelna, dvě toalety, půda a dětský pokoj. Ten je řešený tak, aby ho později bylo možné rozdělit na dva.

„Protože dům stojí na skále, nebylo možné vykopat sklep. Proto jsme na úložné prostory vyhradili hodně místa a přistavěli i velkou půdu a přístřešek na auto," komentuje stavbu majitel Jan.

Pasivní dřevostavbarekuperační jednotku s malým tepelným čerpadlem, které využívá energii z odpadního vzduchu. Pro nejchladnější dny jsou v pokojích nástěnné infrapanely.

„Technologie nás mile překvapila, hlavně fotovoltaika s výkonem 3,7 kW. Pokud není úplně zataženo a nízká, hustá oblačnost, dodává dostatečný výkon na provoz lednice, vinotéky a myčky," pokračuje Jan.

pasivni-dum-drevostavba-chytry-dum-interier-jidelni-stul-drevena-podlaha-sklenene-dvere

Cena pasivní dřevostavby

Celá stavba vyšla majitele na 4,5 milionu korun. Za ně získali dům s obytnou plochou 130 metrů čtverečních, dalších 40 metrů terasy plus kůlnu a dílnu o rozloze 20 metrů čtverečních.

Rodina se do nového domu stěhovala na podzim 2016 a svého rozhodnutí rozhodně nelituje. Na domě by Jan s manželkou neměnili nic, získali totiž krásné výhledy a čistý interiérový i exteriérový design.


rocenka-pasivni-domy-2020-200x238

Zajímáte se o pasivní domy? Chcete mít přehled o současných trendech ve stavění pasivních či energeticky úsporných domů?

Pak je pro vás ročenka PASIVNÍ domy tou správnou volbou. Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

nizkoenergeticka-drevostavba-pasivni-dum-plechova-fasada-interier-kuchyne-2


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní; v létě aktivní
  • Konstrukční systém: dřevostavba
  • Obytná plocha: 130 m2 (k tomu dalších 40 m2 terasa plus 20 m2 kůlna a dílna)
  • Potřeba energie na vytápění: 11 kWh/m2
  • Domovní technika: větrání, ohřev TV – Nilan kompakt; vytápění – elektrické desky, fotovoltaika 3,7 kWp
  • Zajímavost: fotovoltaika pokryje 62 % celkové spotřeby domu, v letních měsících vyrobí více, než dům spotřebuje
  • Architektonický návrh: Ing. arch. Ondřej Kaluš
  • Projekt a realizace stavby: Chytrý dům s.r.o.

Náš tip:

Více informací, a další fotografie této pasivní dřevostavby, naleznete v redakční návštěvě

nizkoenergeticka-drevostavba-pasivni-dum-plechova-fasada-exterier-1
 

Foto: Jaroslav Hejzlar a Petr Filip

PD 2018
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop