Dýchat dřevo, neutírat prach

Dýchat dřevo, neutírat prach

Redakce | Sobota, 05. březen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Přestože Kamila vystudovala obor stavební materiály a na cihelný blok svého času nedala dopustit, dnes je již pátým rokem spokojenou obyvatelkou dřevěného domu. V průběhu času si vyzkoušela bydlení ve starší bytovce, v novém mezonetovém bytovém domě i ve zděném rodinném domě, ale zdá se, že zatím nejspokojenější je v dřevostavbě z panelů z křížem lepeného dřeva. Při redakční návštěvě z ní bezprostřední spokojenost přímo sálala.

V době, kdy svět ještě neměl o koronaviru ani tušení, připadalo leckomu z nás nemyslitelné, že by se tak zásadní jednání, jakým navrhování rodinného domu určitě je, odehrávalo jinak než osobně. Přesto Kamila takový proces na dálku zvládla – s architektem se viděla jen jednou, zbytek už probíhal přes telefony nebo po internetu. V té době totiž ještě bydlela na Moravě, její přítel kvůli práci v Praze.

Od cihly k dřevostavbě


O obvyklém procesu objíždění regionu a hledání vhodného stavebního pozemku jsme si tentokrát nic nevyslechli. Kamila totiž ve zdejší vesnici, pár kilometrů za Prahou, měla kamarádku, která ji čistě zištně pozvala na návštěvu: „Když jsme byli na procházce, ukázala mi dva stavební pozemky, které byly právě na prodej a navíc za poměrně dobrou cenu. Kousek odtud je dětské hřiště s krásným výhledem, do Prahy je to půl hodiny cesty a v sousedním městě je veškerá infrastruktura, takže bylo rozhodnuto."

Stejně jasné rozhodnutí bylo i o podobě domku, který se měl brzy stát domovem pro čtyřčlennou rodinu. Přízemní, protože Kamila i její partner Michal trochu trpí na kolena, a s oddělenou částí pro rodiče a pro děti. V průběhu své mateřské dovolené se Kamila zahloubala nejen do prohledávání internetu a pátrání po vhodném typovém domě s odpovídajícím půdorysem, ale i do výběru stavebního materiálu.

„Brzy mi bylo jasné, že takové dispozice, jaké jsme chtěli, asi nenajdu. Jak jsem ale začala stále hlouběji zabředávat do oboru stavby rodinných domů, začala jsem uvažovat o dřevostavbě. Zaujala mě nejen rychlost realizace, ale i to, že je to přírodní materiál, čistý, zdravý, což by mohlo ve spojení s rekuperací vyhovovat i partnerovi, protože je alergik." O tom, že tyto úvahy byly správné, se oba přesvědčí o několik let později, když se v létě 2017 poprvé nadechnou ve svém novém domě postaveném z masivních dřevěných panelů NOVATOP.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba

Foto: Petr Polák


"Pasivní dům funguje skvěle, pokud je dobře navržen a správně postaven. Rozhodli jsme se pro CLT panely, protože minimalizují možnost udělat něco špatně."


DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba

Mimikry: Dřevěná fasáda byla jedním z prvků, které se na dřevostavbách majitelům líbily. Během pěti let změnil modřín na severovýchodní straně barvu do očekávané stříbrné, zatímco na jižní straně a tam, kde je chráněn před deštěm, má ještě světle hnědý odstín. Foto: Petr Polák

Raději cestovat než vytápět


Že se jí v domě krásně dýchá a nemusí neustále hlídat větrání okny, zmíní Kamila hned několikrát v průběhu povídání: „Jsme za to vděčni automatické větrací jednotce, která zajišťuje i vytápění a ke které jsme si ještě nechali instalovat možnost chlazení. V létě ho využíváme, ale pokud se moc neotevírají okna, je v domě příjemně i bez dochlazování. Navíc filtry zachytí i pylové částice a prach, takže není třeba tak často utírat prach."

Od dřevostavby s nuceným větráním už byl jen krůček k pasivnímu domu. Argumentem, který nakonec definitivně rozhodl, byla úspora financí za jeho provoz. „Pochopila jsem, že mít jiný než pasivní dům je zbytečné, když vás tak úplně netlačí finance. Chtěli jsme stavět tak, abychom nejen zbytečně neutráceli za energie, ale abychom také trochu přispěli ke zlepšení životního prostředí. Do takového konceptu se pasivní dům skvěle hodí, až budeme v důchodu a budeme mít méně peněz, raději je utratíme za cestování než za vytápění." Příjemným bonusem byla i dotace z programu Nová zelená úsporám ve výši několika set tisíc korun, s jejímž vyřízením pomohla stavebníkům realizační firma.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba

Čas na úpravy: V průběhu času člověk přijde na pár detailů, které by změnil. Kamila například zjistila, že je v létě, kdy se žije prakticky jen na terase, nepraktické obíhat barový pult, takže časem ho nahradí jen ostrůvek. Při té příležitosti nahradí dřevěnou pracovní desku světlejší kamenná. Foto: Petr Polák

Komentář architekta


Navrhovat dům pro Kamču s Michalem byla moc fajn práce. Myslím, že jsme si lidsky sedli a vzájemně si porozuměli. Díky tomu byl proces navrhování opravdu velmi příjemný a pohodový. Nic na tom nezměnilo ani to, že jsme se nemohli scházet tak často osobně, protože Kamča v době návrhu bydlela na Moravě a museli jsme většinu schůzek řešit online, což se sice v dnešní době stává standardem, ale tehdy tomu tak ještě nebylo. Velice si vážím toho, že si mě Kamča s Michalem vybrali jako architekta svého nového domova, a moc bych jim přál, aby v něm byli šťastni.

Ing. arch. Lukáš Pejsar 3AE, s.r.o.
Ing. arch. Lukáš Pejsar
3AE, s.r.o.

Noční výlety za čokoládou


Kromě už zmíněného požadavku na oddělení rodičovské a dětské části v dispozici domu zaznělo v průběhu navrhování ještě několik více či méně obvyklých požadavků. Od stropu otevřeného až ke krovu radil architekt ustoupit, protože by větší vytápěný prostor znamenal i vyšší náklady na vytápění, ve všem ostatním vyhověl – například v širokém parapetu u okna v obývací části, který je dnes pro Kamilu nejoblíbenějším místem na čtení, ale třeba i v návaznosti ložnice na kuchyni, která má čistě pragmatický důvod: „Přítel miluje čokoládu, hlavně uprostřed noci. Tak má v kuchyňské lince kousek od dveří do ložnice svůj šuplík s čokoládou... a já pak ráno najdu jen prázdný obal a hrnek od mléka." Úsměvné? Určitě, ale i z takových drobností se skládá spokojený život...

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba

Sedací okno: Byl to Kamilin nápad, od té doby prý architekt ve svých domech široké parapety určené pro sezení nebo ležení navrhuje pravidelně. Díky trojitému prosklení a výplni od okna netáhne, takže i v zimě je tu pohodlný koutek na čtení. Tak pohodlný, že nezřídka se tu i usne. Nezanedbatelný podíl na tom má i masivní dřevo z panelů NOVATOP, které pocitově hřeje a krásně voní... Foto: Petr Polák

Komentář majitelů


S architektem i jeho kolegy z firmy 3AE jsme si lidsky sedli, byli jsme naladěni na stejné vlně, možná i díky podobnému věku. U Lukáše doma jsme se byli dokonce podívat, jak se bydlí v pasivní dřevostavbě z NOVATOPu, a přestože v té době třeba ještě neměl tolik zkušeností, nakonec jsme se pro firmu 3AE bez pochyb rozhodli. A bylo to správné rozhodnutí, komunikace byla bez problémů, přestože probíhala na dálku, a Lukáš nám vyšel ve všem vstříc. Jsme rádi, že jsme se pro firmu 3AE rozhodli, dům nám dobře slouží a žije se nám v něm krásně. Touto cestou bych Lukáši Pejsarovi a Jaroslavu Peroutkovi chtěla i po letech poděkovat za pro nás dokonalý dům.

Kamila a Michal s rodinou majitelé pasivní dřevostavby
Kamila a Michal s rodinou
majitelé pasivní dřevostavby

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba

Příště neodkládat: Koupelna u dětských pokojů je velmi jednoduchá, vybavená vanou a umyvadlem. Chybějící úložný prostor měla zajistit skříňka pod umyvadlem, jak se však ukázalo, dodavatel sanity mezitím změnil svůj výrobní program a přestal koupelnový nábytek vyrábět, takže časem dojde na výměnu umyvadla a tentokrát rovnou i nákup skříňky. Foto: Petr Polák

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 218 m2
  • Užitná plocha: 102 m2
  • Obestavěný prostor: 237 m3
  • Konstrukční systém: CLT panely Novatop, zateplení minerální izolací Isover UNI (36 cm fasáda, 42 cm střecha)
  • Měrná potřeba tepla: 24,55 kWh/m2a
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,11 W/m2K
  • Vytápění/větrání: cirkulační teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací (účinnost 92 %) tepla dvěma jednotkami Atrea DUPLEX RB4–EC, akumulační zásobník tepla 600 l ohřívaný tepelným čerpadlem
  • Projekt: Ing. arch. Lukáš Pejsar, 3AE s.r.o., www.3AE.cz
  • Realizace: 2017, 3AE s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba

Zdroj: 3AE s.r.o.


Pasivní domy 2022

ročenka PASIVNÍ domy 2022

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie pasivního domu
  • Projekty a realizace pasivních domů
  • Zkušenosti s bydlením v pasivním domě

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 200 stran informací pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

PD 2022
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop