Konstrukční sádrokartonová deska si s dřevostavbou skvěle rozumí

Konstrukční sádrokartonová deska si s dřevostavbou skvěle rozumí

Komerční sdělení | Pondělí, 13. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Zvažujete stavbu nebo koupi dřevostavby a řešíte výběr skladby konstrukce? Vsaďte na konstrukční sádrokarton RigiStabil. Vyznačuje se vysokou pevností v ohybu i tvrdostí povrchu. Snadno na něj zavěsíte i celou kuchyňskou linku.

Dnes je synonymem dřevostavby budova, která má základní nosnou konstrukci ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva. Nejčastěji používanou konstrukcí jsou tzv. sendvičové dřevostavby. Jedná se o skeletovou konstrukci z dřevěných sloupků, mezi které je vložena tepelná izolace. Při opláštění přichází na řadu právě konstrukční sádrokartonové desky RigiStabil.

Konstrukční sádrokarton RigiStabil vás možná překvapí


Sádrokartonová deska RigiStabil má opravdu všestranné využití v dřevostavbách, vyřeší požadavky konstrukce na zvýšenou mechanickou, protipožární odolnost a také si poradí s vyšší vzdušnou vlhkostí. Skladby konstrukcí je možné navrhnout tak, aby splnily nejvyšší nároky na tepelnou izolaci i pro nízkoenergetické, či dokonce pasivní domy.

Obavy mohou opadnout i z pohledu nízké únosnosti sádrokartonu, RigiStabil má totiž sádrové jádro vyztužené skelnými vlákny a je obalen silným papírovým kartonem. „V zavěšování těžších předmětů se RigiStabil zcela vyrovná sádrovláknitým deskám, neboť spolehlivě unese konzolově až 80 kg. Bez problémů tak zavěsíte například kuchyňskou linku bez dodatečných výztuh," vysvětluje Ing. Zdeněk Černošek, produktový manažer Rigips.

DrevoaStavby.cz | Využití sádrokartonové desky RigiStabil ve stěně dřevostavby

obr.: Využití sádrokartonové desky RigiStabil ve stěně dřevostavby.


Pevnost v ohybu a tvrdost povrchu jsou výrazně vyšší než u standardního sádrokartonu. Navíc jsou desky RigiStabil ohnivzdorné a impregnované.


DrevoaStavby.cz | Interiér dřevostavby za použití sádrokartonových desek RigiStabil

obr.: Základní výhodou sádrokartonu RigiStabil v interiéru dřevostaveb je snadnost jeho montáže. S tímto materiálem lze jednoduše docílit dokonalého výsledku i při stavbě dřevostavby svépomocí – dobře se spojuje a poměrně lehce se dají vycizelovat detaily, které se při montáži samotné úplně nepodařily. Foto: Martin Zeman, Realizace: LUCERN dřevostavby s.r.o.

Proč zvolit sádrokartonové desky RigiStabil?


  • Jsou vhodné pro nosné i nenosné konstrukce.
  • Snadno na ně zavěsíte třeba i celou kuchyňskou linku.
  • Odolávají požáru i vzdušné vlhkosti.
  • Kromě příček se hodí i pro suché podlahy a bezpečnostní konstrukce.
  • Najdou využití i v pasivních a nízkoenergetických domech.
  • Mohou obsahovat technologii Activ'Air®, která trvale odstraňuje formaldehyd z vnitřního prostředí.

DrevoaStavby.cz | Konstrukční deska RigiStabil (DFRIEH2)

obr.: Konstrukční deska RigiStabil (DFRIEH2) je sádrokartonová deska typu DFRIEH2 v souladu s EN 520. Skládá se ze speciálního sádrového jádra vyztuženého skleněnými vlákny a obaleného silným papírovým kartonem. Lícový papír je přírodní barvy – světle šedo-béžové. Pevnost v ohybu a tvrdost povrchu jsou výrazně vyšší než u standardního sádrokartonu. Desky RigiStabil jsou ohnivzdorné a impregnované. Zdroj: Rigips

Sádrokartonové desky zajišťují akustický komfort


Dřevo je obstojným akustickým prvkem, který dokáže pohltit zvukové vlny. Jde ale pouze o materiál a záleží na architektovi, jakou roli a funkci využitelnému materiálu přiřadí. Je nezbytné se zaměřit na správná opatření a vsadit na zkušené odborníky, kteří konstrukci dřevostavby přesně definují.

„Zajistit si zvukovou izolaci je snadné, ale je potřeba na to myslet už při návrhu a stavbě domu. Základem je zvolit správnou skladbu konstrukce. Dřevěný základ je dobré opláštit sádrokartonovými deskami, které napomáhají ke zlepšení akustiky a používají se např. i ve zděných domech, nejčastěji ve formě podhledů a předstěn," doplňuje Ing. Zdeněk Černošek.

DrevoaStavby.cz | Interiér dřevostavby za použití sádrokartonových desek RigiStabil

obr.: Interiér v dřevostavbě je vkusnou kombinací dřeva a hladkých ploch ze sádrokartonu Rigips. Foto: Martin Cozl

Technologie Activ'Air® odbourá formaldehyd v interiéru


Konstrukční desky RigiStabil mohou obsahovat technologii Activ'Air®, která účinně pohlcuje až 70 % formaldehydu v ovzduší a mění ho na neškodné inertní látky. Výsledkem je čistý vzduch v interiéru po dobu minimálně 50 let. Technologie nemění ostatní vlastnosti desky. Pro optimální účinnost je potřeba použít 1 m² desky Activ'Air® na 1 m³ vzduchu v místnosti.

Schopnost technologie Activ'Air® redukovat formaldehyd byla experimentálně prokázána nezávislými laboratořemi Eurofins dle normy ISO 16000-23. Activ'Air® neztrácí účinnost ani po úpravě povrchu malováním nebo tapetováním běžnými prodyšnými materiály, nevylučuje žádné škodlivé látky a přispívá tak k čistějšímu ovzduší v interiéru.

DrevoaStavby.cz | Technologie Activ'Air®

obr.: V pozadí technologie Activ'Air se skrývá specifická složka, která se přidává do sádrokartonových desek RigiStabil. Tato složka přitom nemá žádný negativní vliv na životní prostředí. Účinná látka v deskách Activ'Air odbourává škodlivý formaldehyd tak, že jej přemění na neškodné inertní látky, které zajišťují zdravé ovzduší v interiéru. Zdroj: Rigips

Realizované dřevostavby s použitím konstrukčních desek RigiStabil


Na první pohled bychom řekli, že se nejedná o dřevostavby, nicméně je tomu právě naopak. U všech těchto domů bylo využito konstrukčního řešení, které spadá do kategorie dřevostaveb, včetně použití konstrukčních desek RigiStabil.

DrevoaStavby.cz | Rodinná dřevostavba HerinkDrevoaStavby.cz | Moderní dřevostavba podle principů feng-shui

 

DrevoaStavby.cz | Modulová dřevostavba v Klentnici na PálavěDrevoaStavby.cz | Rodinná dřevostavba Čelákovice

 

Poraďte se s odborníky


Pokud uvažujete o stavbě dřevostavby, můžete si pomocí lokátoru Rigips najít prověřenou realizační firmu ve vašem okolí. V případě jakýkoliv technických dotazů se neváhejte obrátit na technickou podporu Rigips, tel.: 226 292 224.

Více informací o konstrukčních sádrokartonových deskách RigiStabil→

Rigips-Saint-Gobain-logo

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop