Teorie skeletových konstrukcí dřevostaveb

Teorie skeletových konstrukcí dřevostaveb

Dana Jakoubková | Pondělí, 25. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Lehký a těžký dřevěný skelet, CLT panely, sendvičový panel s rámem i bez rámu. Pojďme se v tom zorientovat.

„Pokud voláte, abyste naplánovali schůzku s vybraným dodavatelem stavby, stiskněte hvězdičku. Pro výběr lehkého skeletu zvolte jedna, pro těžký dvojku. Zajímá-li vás panelová konstrukce, zmáčkněte trojku ...." Jak anonymní hlas organizoval nabídku podle logiky stavebního inženýra, začal Jindřich propadat panice. Kdyby tak byl výběr konstrukce domu stejně jednoznačný jako stisknutí tlačítka! Pro něj jsou stavění a informace kolem zatím chaotické. Zákony, technologie i materiály se neustále mění. Jak má vědět, co je pro něj to pravé? A vy to snad víte? V případě pochybností zůstaňte na lince.

Lehký dřevěný skelet – two by four


  • BENEFIT – JEDNODUCHOST A CENA

Víte, proč se lehkému skeletu říká dva na čtyři? Protože to z jazyka sklouzne mnohem lépe než jeden a půl krát tři a půl, což je rozměr dřevěné fošny uvedený v palcích ještě před opracováním. Fráze Two by Four se začala používat v USA před více než sto padesáti lety. Svého času šlo o revoluční systém výstavby domu, který dokázal zručný člověk postavit docela dobře sám. Šlo o nejobyčejnější způsob zajištění bydlení, i když leckdy chatrného. „Ztráta části palce" byla uvedena do obchodní praxe až v roce 1964, ve snaze cenově konkurovat betonu.

Označení Two by Four jako terminus technicus pro lehkou skeletovou konstrukci ovšem zůstal a používá se napříč světem dodnes, bez ohledu na to, že pro moderní dřevostavby se volí profily i jiných rozměrů než 5 × 10 centimetrů a že si v některých zemích pro něj zavedli vlastní slangový výraz (Spojené království – ForByTwo; Austrálie – 2B4; Nový Zéland – HundredByFifty).

Dnes nemusí být dům z lehkého skeletu obyčejný ani chatrný. Jeho přednosti přetrvaly století, a i když je s ním spousta práce na staveništi, jednoduchost systému, přehlednost a flexibilita využití především na menších a těžko dostupných parcelách může být s trochou nadsázky odpovědí na otázku: Co proboha mohu postavit za pár babek.

TIP NA ČLÁNEK: Jak se staví dřevostavba systémem two by four

DrevoaStavby.cz | Lehký dřevěný skelet

Foto: Elena Elliseva

Sendvičový panel s dřevěným rámem


  • BENEFIT – RYCHLOST A VARIABILITA

Preciznost zpracování prefabrikovaného panelu a výrazně jednodušší a rychlejší montáž domu nezávislá na počasí řadí tento typ konstrukce v současnosti k nejvyhledávanějším. Její rodokmen sahá víc než sto let zpátky, aby nabídl modernímu světu prověřenou kvalitu. Za pomoci sofistikovaných technologií a materiálů skládá vrstvy sendviče, přičemž na jejich souhře závisí perfektní funkce obvodové stěny.

Ač jde o prefabrikaci, dům nemusí působit unifikovaně, a že jde o dřevostavbu není na první pohled poznat. Za pomoci vnitřních a vnějších obkladů si ale dřevo můžete dopřát. Rychle, snadno a relativně levně lze s touto konstrukcí postavit jak dům typový, tak podle individuálního projektu, v nulovém i pasivní standardu.

TIP NA ČLÁNEK: Montovaná dřevostavba aneb dům jako skládačka

DrevoaStavby.cz | sendvičový panel s rámem

Foto a ilustrace: LUCERN dřevostavby z redakční návštěvy pro časopis DŘEVO&stavby

Sendvičový panel bez rámu ( SIPs)


  • BENEFIT – ÚSPORA A LEHKOST

Ačkoliv je historie sendvičového konstrukčně izolovaného panelu bez výztužných žeber také téměř sto let stará, ani zdaleka nedosahuje popularity sendviče s rámem. Jeho konstrukce je přitom velmi jednoduchá a dá se říct, že i praktická. Je výrazně tenčí a lehčí a dobře se s ním manipuluje i bez těžké techniky. Šikovný člověk si z něj za pomoci kamarádů dokáže postavit dům sám a dosáhnout i parametrů pasivu.

DrevoaStavby.cz | Sendvičový panel bez rámu SIPs

Foto: EUROPANEL

CLT panel


  • BENEFIT – NOSNOST A ESTETIKA

Konstrukce domu z CLT panelu je oproti ostatním ještě „zelenáč", ovšem s dravostí mládí si úspěšně razí cestu k srdcím stavebníků. Stejně jako těžký skelet dokáže zabít tři mouchy jednou ranou – plní nosnou funkci, má vysokou odolnost vůči ohni a současně funguje jako estetický prvek interiéru.

DrevoaStavby.cz | CLT panel NOVATOP

Foto: NOVATOP

Ovšem v rychlosti výstavby má navrch a k tomu naplňuje představy stavebníka, kterému při slově rustik skřípou zuby. Technologie vrstvení dřevěných lamel křížem k sobě a jejich slepení dává panelu hvězdné parametry, nad kterými zaplesá srdce každého statika. Estét pak může ocenit pohledovou kvalitu přiznané konstrukce jako finálního řešení stěn interiéru a okořeněnou vůní masivního dřeva.

TIP NA ČLÁNEK: Technologie dřevostaveb: CLT panel je 5krát lepším izolantem než beton

DrevoaStavby.cz| CLT panel NOVATOP pohledové dřevo v interiéru

Foto: Martin Zeman z redakční návštěvy pro časopis DŘEVO&stavby, návrh a realizace 3AE / NOVAHOME

Těžký dřevěný skelet


  • BENEFIT – OTEVŘENOST A STYL

Kdopak by se ohně bál... Masivní trámoví o rozměru patnáct na patnáct a více jistě ne. Při požáru na tom bude mnohem lépe nežli ocel. Na povrchu dřeva se totiž vytvoří uhlíkový plášť (dřevo zuhelnatí), který blokuje přístup kyslíku a zabrání tak plamenům proniknout do hlubších vrstev. Zatímco na povrchu může být 1000 °C, uvnitř bude třeba jen 40 °C.

Dřevo také hoří hůře a pomaleji, čím vyšší je jeho měrná hmotnost. I kdyby celý dům vyhořel, těžká dřevěná konstrukce s největší pravděpodobností zůstane stát. Strukturální výhody ale nejsou tím, co stavebníky na těžkém skeletu láká nejvíce. Tím je jeho nepopiratelná estetická přitažlivost.

Rustikální vzhled přiznané konstrukce dává vyniknout architektonickému řešení, velká nosnost a rozpon uvolňuje prostor pro variabilitu dispozice i velké prosklení, a atmosféru, kterou vytváří, nelze nazvat jinak než příjemnou. Důkaz o síle, odolnosti a kráse této konstrukce najdeme v naší i světové historii a na pozemcích mnoha osvícených současných stavebníků.

DrevoaStavby.cz | Interiér dřevostavby s konstrukcí těžkého dřevěného skeletu

Foto: Martin Zeman z redakční návštěvy pro časopis DŘEVO&stavby, realizace TFH

DrevoaStavby.cz | Teorie skeletových dřevostaveb

 

Autor: Dana Jakoubková

DaS 1-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop