Prastarý dům se po sto letech dočkal zcela zásadní rekonstrukce. Jeho interiér vás překvapí

Prastarý dům se po sto letech dočkal zcela zásadní rekonstrukce. Jeho interiér vás překvapí

Dagmar Šimonová | Neděle, 12. září 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Na náměstí v Limburku nedaleko německého Koblenzu stojí prastarý dům. Postavili ho někdy ve 14. století tehdy obvyklou technikou hrázděného zdiva – dřevěná nosná konstrukce, dnes bychom řekli těžký dřevěný skelet, s výplní volných vnitřních prostor nenosným materiálem, nejčastěji hlínou nebo vepřovicemi. dnes dům vypadá, jako by ho postavili loni a ne před polovinou milénia. Ještě zajímavější je ale jeho interiér.


Zcela zásadní rekonstrukce

Při dendrochronologickém průzkumu byly objeveny nejstarší části z roku 1536, dá se ale předpokládat, že dům je starší. Zásadní rekonstrukce se dočkal o sto let později – přibylo mimo jiné vřetenové schodiště, které se zachovalo dodnes.

V 19. století byla zvětšena okna, dům byl kompletně omítnut a změněna byla také podoba horní části štítu. Poválečné období nepřineslo domu nic dobrého – modernizace a renovace byly nahodilé, prvky nosné konstrukce propisující se do interiéru byly zakryty deskami a omítnuty.

Obchod s hodinkami a šperky v přízemí byl v provozu až do roku 2012, kdy dům koupili noví majitelé a pustili se do rekonstrukce. Spolupracovali při tom nejen s odborníky–praktiky, ale i s památkáři, a tak není divu, že dům získal v roce 2014 spolkovou cenu Řemeslo v památkové péči.

Dnes dům v přízemí a prvním podlaží obývají majitelé, další dvě patra jsou upravena jako apartmány ke krátkodobému pronájmu. Apartmá ve druhém podlaží je menší, vybavené prvky v retro stylu. Otevřený prostor zahrnuje obytnou a jídelní část s kuchyní, odpočinkový kout a ložnici dostupnou průchodem přes koupelnu.

Řada malých okének v jídelně působí jako soubor obrázků, zvláště pronikají-li jimi sluneční paprsky. Okna jsou dvojitá, venkovní vitrážové okno je replikou původní výplně. Moderní apartmá v podkroví je dvoupodlažní – ve špičce přímo pod střechou je ložnice, spodní patro je obytné s kuchyní a koupelnou.

rekonstrukce-německého-domu

obr.: Řada malých okének v jídelně působí jako soubor obrázků, zvláště pronikají-li jimi sluneční paprsky.  Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

rekonstrukce-německého-domu-schodiste

obr.: Hlavní obytný prostor většího apartmánu. Schodišti vedoucímu do ložnicového patra dodává vzdušnost prosklené zábradlí, prostor pod ním je šikovně využit jako zapuštěná knihovna. Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

rekonstrukce-německého-domu-jidelna

obr.: Kuchyně s jídelním stolem ve výklenku je malá, stylově čistá. Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

rekonstrukce-německého-domu-uvodni

obr.: Hrázděná konstrukce se na mnoha místech propisuje do interiéru a stává se významným výtvarným prvkem. Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

rekonstrukce-německého-domu-kuchyn

obr.: Menší apartmá ve druhém podlaží má i sníženou výšku stropů, proto byly trámy zakryty a zabíleny, aby se výška ještě více opticky nesnižovala. Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

rekonstrukce-německého-domu-loznice

obr.: Do miniaturní ložnice se vchází přes stejně malou koupelnu. Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

rekonstrukce-německého-domu-umyvadlo

obr.: Deska pod umyvadlem bývala kdysi obložením stěny. Foto: RlabusArchitektur / Plötze 17

DaS 1-2016 DaS 4-2021

Mohlo by vás zajímat...

Byt na 36 metrech čtverečních
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop