Nevšední dřevostavba s věží a modrými rámy oken připomíná parník

Nevšední dřevostavba s věží a modrými rámy oken připomíná parník

Dagmar Šimonová | Středa, 19. leden 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Janova manželka už od malička chtěla bydlet v domě s věží. Mlhavá představa nabyla konkrétnějšího tvaru, když manželé začali jednat s architektem Milošem Černým. Prosklená věž na vršku dřevěného domu s modrými okny září do noci jako maják, který své obyvatele přivede vždy bezpečně domů.

Nepatříme mezi tu skupinu lidí, která si nové bydlení plánovala dlouhá léta. U nás to šlo všechno ráz na ráz. O vlastním domě jsme nijak zvlášť neuvažovali, a když se nám narodil syn a stávající bydlení nám najednou bylo těsné, logicky jsme se začali poohlížet po větším bytě. Ceny nám ale rychle srazily hřebínek, a tak jsem usedl k internetu, abych se alespoň orientačně informoval o možnostech pozemků v okolí Prahy.

Záhy jsem narazil přímo na toto místo. Úžasná parcela plná vzrostlých stromů, přímo naproti nádraží. Dostupnost veřejné dopravy pro nás byla naprosto stěžejní. Žena příliš neřídí a já jsem odmítal dělat celé rodině taxikáře. Pozemek nebyl nakonec ani moc drahý, protože bezprostřední blízkost vlakového nádraží většina potenciálních zájemců chápala jako negativum. My si však nemůžeme stěžovat ani v nejmenším. Uvnitř domu není žádný hluk prakticky vůbec slyšet a luxus vybíhání ze dveří v okamžiku, kdy do stanice přijíždí vlak, je k nezaplacení.

Hledání společné cesty nebylo snadné


Téměř rok po pořízení pozemku jsme se konečně rozhodli oslovit architekta. Měli jsme vytipované hned čtyři různé, po osobním setkání a obdržení cenových nabídek jsme se ženou jednoznačně zvolili architekta Miloše Černého. Definovali jsme mu zadání a nechali ho tvořit. Na architekturu i dispozice domu jsme měli několik zásadních požadavků.

Zachovat co největší množství stromů, jako součást domu umístit „výminek“ pro mé rodiče a pokud bude dům z neošetřovaného dřeva, zvolit nějaký jiný výrazný prvek, který by domu propůjčil jeho identitu. Samozřejmě tu bylo ještě přání pokusit se jako součást projektu vybudovat věž, po které má žena odjakživa toužila.

První návrh nám přišel hodně nešťastný. Za své by vzala magnólie, dům byl moc velký a nijak nás neoslovil. Jak jsem ale později pochopil, z něčeho se prostě vycházet musí. Architekt si trpělivě vyslechl naše připomínky a za tři dny nám poslal projekt, z něhož jsme byli nadšeni a který už pak zůstal víceméně nezměněn. Výrazným prvkem se staly modré rámy oken. Díky nim a v kombinaci s kulatým oknem v koupelně a prosklenou věží tak dům u většiny lidí evokuje parník.

parnik-pod-magnolii-zahrada

obr.: Dům svým návrhem připomíná parník. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-detail-stavby

obr.: Kombinace modřínové fasády, modrých okenních rámů a odvětrávaných titanzinkových atik působí zcela harmonicky. Foto: Jiří Ernest

Stromy na pozemku mohly zůstat na svém místě


Nakonec jsme museli pokácet pouze dva stromy. Jeden byl už téměř suchý, druhý rostl v místě nynějšího obývacího pokoje. Magnólie zůstala a stala se nejbližším partnerem domu. Stíní nám velkou část terasy a okno do obývacího pokoje, takže tu máme i v parném létě příjemný chládek. Na jaře nám navíc svými obřími růžovými květy rozzáří celou zahradu. Dům se také horním podlažím uhýbá velké vrbě, jejíž větve mi pro jistotu zafixoval kamarád stromolezec. Kdyby došlo k nějaké havárii, nespadnou nám na střechu.

Po dokončení studie jsme začali vybírat realizační firmu. Rozhodovali jsme se mezi třemi různými, od kterých jsme obdrželi nabídky, a po osobní návštěvě v Kokořově jsme se jednoznačně rozhodli pro společnost Palis Plzeň. Dobře na mě zapůsobila prohlídka celého provozu i ukázkového domu majitele firmy. Líbilo se mi, že si veškeré dřevo zpracovávají sami a jednotlivé komponenty vyprojektovaného domu připravují v suchu na dílně.

parnik-pod-magnolii-magnolie

obr.: Nejkrásnější pohled na dům se nabízí koncem dubna, kdy se magnólie rozzáří záplavou růžových květů. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-terasa

obr.: Velká a prostorná terasa je vlastně jakousi palubou spojující s přilehlou zahradou. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-terasa-pod-magnolii

obr.: Strom magnólie stíní velkou část terasy a okno do obývacího pokoje, takže zajišťuje i v parném létě příjemný chládek. Foto: Jiří Ernest

Za necelých pět měsíců bylo kompletně hotovo


Pro dřevostavbu jsem se rozhodl z důvodu, který asi není úplně tradiční. Nevěřil jsem totiž takzvaným „zedníkům“. Obvykle se totiž jedná o nekvalifikovanou a lacinou pracovní sílu, která nemá o řemesle ani ponětí. Mnoho mých známých při realizaci zděného domku narazila právě v tomto směru. Já jsem si řekl, že lidé, kteří se živí prací se dřevem, přece takoví být nemohou. Ti musejí rozumět tomu, co dělají, musejí být vyučení a mít ke své práci vztah.

Kvalita pracovníků firmy Palis Plzeň byla nakonec natolik vysoká, že to považuji za jedno z nejlepších rozhodnutí svého života. Se stavební firmou, která dělala betonovou základovou desku, se to nedalo vůbec srovnat. V průběhu celé stavby jsem nemusel řešit žádný zásadní problém. Velmi pečlivý a důsledný technický dozor měl při kontrolních dnech vždy jen pár drobných připomínek.

Obdivuhodná byla rovněž rychlost výstavby. Dne 12. července všechno začalo a 1. prosince jsme se mohli nastěhovat do kompletně dokončeného domu. Nechtěl jsem si sám zajišťovat žádné subdodavatele, všechno kromě topení prováděl tým osvědčených řemeslníků, kteří s firmou Palis dlouhodobě spolupracují. Na všechny jsem měl kontakt a jejich práci tak mohl sám koordinovat.

parnik-pod-magnolii-jezirko-u-domu

obr.: Součástí domu je i malé jezírko. Foto: Jiří Ernest

Krbová vložka na pelety a světlovod


V domě topíme teplovodními radiátory. Teplá voda do nich proudí z tisícilitrové akumulační nádrže, kde se ohřívá třemi možnými způsoby. Solárními panely na střeše, krbovou vložkou na pelety nebo elektrickou topnou spirálou. V nádrži je zároveň umístěn také výměník na ohřev užitkové vody. Plně automatická krbová vložka na pelety byla skvělá volba. Zaprvé jsem na ni ještě dostal dotaci Zelená úsporám a zadruhé s ní není skoro žádná práce.

Pokud nejsou extrémní mrazy, stačí topit na nízký výkon jen několik hodin denně a máme tu krásné teplo i dostatek teplé vody na mytí. Velkou výhodou je také centrální vysavač. Díky tomu, že se jednalo o dřevostavbu, byly kompletní rozvody hotové za jedno odpoledne. Neumím si představit, že by se měly zasekávat do klasických zdí. Podobně jednoduše se instaloval i světlovod, který v kuchyni vynahrazuje malou plochu severních oken.

TIP NA ČLÁNEK: Světlovody novému domu zkrátka sluší

parnik-pod-magnolii-kuchyne

obr.: Kuchyně je maximálně světlá a jednoduchá, žádné regály a závěsné skříňky, všechno nádobí a proviant je uloženo v zásuvkách pod pracovními deskami. Foto: Jiří Ernest

Podlaha v dřevostavbě je základ


Hodně záležet jsme si dali také na výběru podlahy. Nechtěli jsme udělat podobnou chybu jako mnoho stavebníků, kteří si postaví velký dům a z nedostatku financí pak musí šetřit na vybavení interiéru. V hlavních obývacích místnostech jsme chtěli podlahu ze světlého dřeva, aby byl prostor vzdušný a projasněný. Nakonec padla volba na javor, který je poměrně tvrdý a má krásně tvarované letokruhy. Nelitujeme své volby ani přesto, že je na světlé podlaze rychle vidět kdejaká nečistota. Vždyť posádka parníku také musí pořád leštit palubu.

parnik-pod-magnolii-ostruvek

obr.: Hlavními obývacímu prostoru dominuje světlost javorové podlahy a červená barva rozličných doplňků. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-jidelni-stul

obr.: U jídelního stolu jsou také viditelné červené barvy, které dominují celému přízemí. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-chodba-v-patre

obr.: Majitelé volili schválně podlahu z javoru, i přesto, že je světlá, a jsou na ni viditelné možné skvrny. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-loznice

obr.: Stěžejní barvou druhého obytného podlaží je naopak klidná modrá. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-pohled-z-loznice

obr.: Ložnice má vstup přímo na terasu domu. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-toaleta

obr.: Toaleta je v pravém námořnickém stylu a k domu, který připomíná parník se skvěle hodí. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-koupelna

obr.: U vany je kulaté okno, které připomíná pohled z ponorky. Foto: Jiří Ernest

parnik-pod-magnolii-rybnicek

obr.: Majitelé jsou s domem naprosto spokojeni. Zahrada je pro ně také dostatečně velká. Foto: Jiří Ernest

Komentář dodavatele


Od okamžiku, kdy se na nás Jan obrátil s požadavkem na nabídkový rozpočet a možnou realizaci jeho domu, jsem se děsil věže. Okamžitě jsem si představil možné problémy z hlediska vytápění domu a možných kondenzací na styku nevytápěných a vytápěných prostor. Stavebníci však na věži nekompromisně trvali a nám tak nezbylo, než tento problém technicky vyřešit. To se nám doufám podařilo, protože ani v letním, ani v zimním období nevznikají žádné problémy.

Vlastní výstavba probíhala ve velmi dobré atmosféře jak ze strany investora, tak ze strany technického i autorského dozoru. Mám pocit, že Jan je z domu opravdu nadšen. Z našich častých telefonátů cítím jeho spokojenost zejména s velmi nízkou spotřebou energie, které je dosaženo i přesto, že dům není vybaven rekuperací větraného vzduchu, a kromě slunečních kolektorů na ohřev vody ani žádným jiným speciálním zařízením. Zcela se tak potvrzuje naše teorie, že má-li dům kvalitní tepelné izolace a je-li majitel ochoten se v domě "naučit bydlet", dům se bez nákladných technických vybavení obejde.

Jaromir-Eisman,DiS, PALIS-Plzeň
Jaromír Eisman, DiS.
Palis Plzeň spol. s.r.o.

Technické parametry


  • Realizace: PALIS Plzeň spol. s.r.o.
  • Velikost pozemku: 1000 m2
  • Zastavěná plocha: 147 m2
  • Podlahová plocha: 156 m2
  • Spodní stavba: základová železobetonová deska, nepodsklepeno
  • Stavební systém: skeletová dřevostavba
  • Tepelná izolace: foukaná celulóza
  • Fasáda: modřínový obklad
  • Střecha: plochá s volně sypaným kačírkem, oplechování z titanzinku
  • Střešní krytina: PVC fólie
  • Okna: dřevěná eurookna
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahy: dřevěná – javor, marmoleum, dlažba
  • Vytápění: teplovodní
  • Další vybavení: solární panely, krbová vložka na pelety, centrální vysavač, světlovod

DrevoaStavby-drevostavba-pripominajici-parnik-pudorys

Zdroj: PALIS Plzeň spol. s.r.o.

DaS 6-2011
Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop