David: <small>Být sám sobě architektem bylo zdlouhavé, k dřevostavbě se jednoduše musí dozrát</small>

David: Být sám sobě architektem bylo zdlouhavé, k dřevostavbě se jednoduše musí dozrát

Dagmar Šimonová | Neděle, 22. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Pozemek v mírném východním svahu s výhledem na Lysou horu, Smrk a Kněhyni, místní tři největší kopce, se zdá být naprostým ideálem. Zvlášť, když na vlak je to od domu jen nějakých 200 metrů. I když při shánění vhodné parcely očekával David problémy, nakonec jim přálo štěstí.

Skoro se mi chce říct, že k dřevostavbě musí člověk postupně dozrát – je to komplex takových aspektů, jako jsou zdraví, děti, ohledy k přírodě nebo úspora energií. Když se zamyslím nad svou klientelou, v poslední době celkový zájem o dřevostavby roste, ovšem jak jsem již řekl, člověk si na ty své důvody musí přijít sám. V praxi se mi osvědčilo, že jakékoliv přesvědčování a popisování zjevných výhod této technologie vyvolává spíše opačnou reakci. Když má ale stavebník pocit, že všechny přednosti dřeva objevil sám, s nadšením se do výstavby dřevostavby pustí.


Zkušený stavební dozor je základ

Být sám sobě architektem je, vyjádřeno jedním slovem, zdlouhavé. Nemáte žádný konečný termín, jen limitní rozpočet a tak pořád vymýšlíte a měníte a upravujete... Zřejmě by bylo jednodušší si na to přizvat jiného architekta, ale pak bych si zase ten dům tak „neprožil" a to by byla ve výsledku škoda.

Dům neměl žádného generálního dodavatele, realizovali jsme ho s pomocí více dílčích firem a řemeslníků, a vždy jsme vybírali jen „osvědčené" možnosti. Buď jsme najímali ty, se kterými jsem už sám spolupracoval, nebo ty, které mi někdo doporučil. A se všemi jsem byl ve finále spokojený. Takový model je podle mě správný, ovšem je u něj naprosto nezbytné mít na stavbě zkušený stavební dozor, který na všechno dohlédne.

moderni-drevostavba-cesta

obr.: Plot je vybudovaný z neopracovaných prken, před ním jsou vysázeny šípky a ostružiny a za plotem švestky. V Beskydech obecně je nejčastnější výsadba na hranici pozemků. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-cely-dum

Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-pozemek

obr.: Zahrada s travním kobercem je pohledům do ulice skrytá. Při modelaci terénu byly využity gabiony kryté dřevěnou palubou, která bude sloužit jako zahradní posezení. Na finální úpravu tato část zahrady ještě čeká. Foto: Martin Zeman


Interiér je provázaný s exteriérem

Půl roku od koupě pozemku jsme poprvé kopli do země, za dalšího půl roku byl pak dům připravený k nastěhování. Dalších šest měsíců trvalo ještě detailní promyšlení a výroba nábytku, takže žádný světový rekord v rychlosti výstavby se nekonal, i tak si ale myslím, že jsme to zvládli rychle. Projekt interiéru domu bohužel v praxi nebývá pravidlem, i když exteriér a interiér jsou dvě silně provázané a neoddělitelné věci.

Samozřejmě při návrhu zohledňuji dispozice i předběžné rozvržení nábytku, ale ne každý klient se rozhodne dotáhnout tyto idey do konce. Jsou to ale právě detaily, které pak dělají dům domem. A interiér je pro obyvatele domu stěžejní, vždyť v něm tráví většinu svého času. My máme, až na drobné výjimky, veškerý nábytek na míru. Největším nepřítelem tak pro mě při zařizování domu byl čas, kterého tak nějak nikdy nebylo nazbyt.

moderni-drevostavba-interier

obr.: Dominantou obytné části, ve které je spojena kuchyně, jídelna i obývací pokoj, je velká knihovna. Kuchyňská linka je přizdobená tabulovou barvou, na kterou mohou malovat děti. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-jidelna

obr.: Interiér je pro obyvatele domu stěžejní, vždyť v něm tráví většinu svého času. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-kulecnik

obr.: Stůl, který celé dny slouží jako jídelní, se po odejmutí vrchní desky promění v kulečník. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-terasa-kolem-domu

Foto: Martin Zeman


Dřevo na stěnách tlumí hluk

Zvolená technologie nám umožnila ponechat dřevěnou konstrukci v interiéru pohledovou, takže jsme se vyhnuli předstěnám. Z toho pro mě vyplynulo asi největší překvapení, pokud bych měl srovnávat život ve dřevostavbě s bydlením ve zdivu. Dřevo na stěnách i na stropě totiž více pohlcuje zvuk a vytváří tak mnohem útulnější a příjemnější prostředí.

Na co naopak musíme dbát, je udržování vlhkosti alespoň na 50%. I naše malé děti tak vědí co je a jak funguje zvlhčovač. Samozřejmě je pořád co zlepšovat, ale s bydlením tak, jak jsme si ho navrhli, jsme pořád stejně spokojeni. Když se nad tím zamyslím, i kdybych teď začínal úplně od začátku, dům by se zřejmě moc nelišil.

Je nízkoenergetický (pasivní jsme nechtěli), vytápíme elektrokotlem s teplovodním podlahovým vytápěním. Zainvestovali jsme do centrálního vysavače (a jsme s ním moc spokojení), na střechu jsme umístili fotovoltaické panely a osvětlení a topení máme napojené v systému inteligentní elektroinstalace.

moderni-drevostavba-terasa

obr.: Díky dřevěnému chodníčku okolo domu a přesahu střechy, který mimo jiné chrání okna před ostrým letním sluncem, se dá od auta až na terasu dojít suchou nohou. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-chodba

obr.: Noční zóna měla být původně oddělena skleněnými dveřmi, nakonec se ale v průběhu užívání stavebníci rozhodli nechat ji volně propojenou s obytnou částí. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-loznice

Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Jak je vidět, ani kovářova kobyla nemusí chodit bosa. I když samozřejmě být sám sobě investorem a architektem v jedné osobně s sebou přináší mnohá úskalí, především, jak sám David potvrdil, rizikový faktor času. I tak je příjemné slyšet od odborníka, který má v oboru rodinného bydlení přehled, že ho zkušenosti a životní postoje postupně dovedly k technologii dřevostavby. Čím dál více mám totiž pocit, že jsou to právě dřevostavby, které se nejlépe hodí k dnešnímu životnímu stylu. A stejně jako je to se vším důležitým v životě, člověk ke svému rozhodnutí musí dojít sám, protože jen předané znalosti nestačí. Možná je proto ideální zažít si nějaký ten víkendový pobyt v dřevostavbě, který čas od času renomované firmy nabízejí, nebo třeba i pobyt v dřevěném penzionu, aby si člověk „nažil" svoje pocity a dojmy. Stokrát a jednou totiž můžeme opakovat, jak že se to v těch dřevostavbách bydlí a přesto se to ani vzdáleně nemůže rovnat vlastnímu prožitku.

Dagmar Šimonová

moderni-drevostavba-koupelna

obr.: Celosklenění dveře s pískoaným sklem oddělují vstupní část od obytného prostoru, stejný materiál byl použit i pro dveře do koupelny. Foto: Martin Zeman


Stavebník k sobě musí být upřímný

A co bych doporučil každému začínajícímu stavebníkovi? Aby byl upřímný sám k sobě. Na začátku si položil ty správné otázky – kde a jak chci bydlet, kolik do toho chci dát, jakým způsobem se chci podílet na výstavbě a podobně – a hlavně si na ně zcela otevřeně a upřímně odpověděl. Je to totiž základní a tím pádem ten nejdůležitější kámen při budování vztahu s architektem. Ten totiž nemá zpočátku žádné jiné informace než ty, které mu stavebník poskytne, a pokud jsou odpovědi na tyto základní otázky jakýmkoliv způsobem zkreslené nebo neúplné, nemůže to nikdy vést k dobrému výsledku.

moderni-drevostavba-studna

Foto: Martin Zeman

Komentář stavebníka a architekta

Nejdůležitější bylo najít správný pozemek. Díky výhledu na okolní hory, svahu i příjezdové komunikaci vyplynul koncept domu téměř na první pokus a od prvních skic se moc nezměnil. Dům je navržen tak, aby umožnil zdravý život rodiny s malými dětmi, aby byl energeticky úsporný a měl maximální zisky tepla ze slunce. Ložnice jsou proto orientovány na jihovýchod, obývací pokoj s kuchyní na jihozápad. Díky orientaci ke světovým stranám a využití fotovoltaických panelů dům maximálně využívá energie ze slunce, nicméně přesahy střechy se umí proti němu i chránit. Plochá střecha je osázena bylinkami. Díky tomu dešťová voda neodteče bez užitku do kanalizace, ale je po určitou dobu zadržena na místě, kam spadla. Dům je postaven z přírodních materiálů, které zanechávají minimální uhlíkovou stopu, dřevo navíc působí pozitivně na lidskou psychiku a imunitní systém.

Ing-arch-David-Honek
Ing. arch. David Honek
H1K Architecture s.r.o.


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 2 600 m2
  • Zastavěná plocha: 265 m2
  • Podlahová plocha: 160 m2
  • Spodní stavba: základové pasy / ŽB deska
  • Stavební systém: celostěnové CLT panely
  • Tepelná izolace: minerální vata
  • Fasáda: sibiřský modřín bez povrchové úpravy
  • Střecha: 180mm CLT panel, 400mm izolace EPS
  • Střešní krytina: hydroizolační fólie, zelené střecha
  • Okna: hliníková, izolační trojsklo
  • Podlahy: dvouvrstvá dubová 12 mm
  • Vytápění (zdroj): elektrokotel
  • Topení: teplovodní podlahové
  • Větrání: přirozené
  • Ohřev vody: 200l zásobník, elektrický ohřev
  • Architekt: Ing. arch. David Honek, H1K Architecture

moderni-drevostavba-pudorys

DaS 4-2015
Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop