Nízkoenergetická dřevostavba jim poskytuje spokojené bydlení, které si vždy přáli

Nízkoenergetická dřevostavba jim poskytuje spokojené bydlení, které si vždy přáli

Lucie Němcová | Pondělí, 19. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Přijíždíme po úzké klikaté cestě k nenápadné stavbě měkce zasazené v záhybu kopce. Nezaměnitelný rukopis moderní architektury zahalený ve dřevě prozrazuje, že jsme v cíli naší cesty. Sestoupíme do spodní části zahrady a před námi se tyčí majestátný dům. Kdo by to byl při pohledu z cesty řekl? Zdání klame.

Pro dřevostavbu jsme byli rozhodnuti od prvopočátku. V její prospěch hovořil mimo jiné čas výstavby, což byl pro nás asi nejdůležitější faktor. Prozkoumávali jsme různé možnosti konstrukcí dřevostaveb. Nabídka je opravdu široká a je z čeho vybírat. Důležitým faktorem výběru byla samozřejmě cena. Od typového domku jsme postupně upouštěli, jelikož design tohoto typu bydlení nás nijak nelákal. Navštívili jsme veletrh dřevostaveb a zvažovali nabídky. Nakonec nás přece jen zaujal jeden z typových domů, a tak jsme se seznámili s architektem, autorem návrhu.


Od typového projektu k individuálnímu

Jak se ukázalo, typový dům nebyl tou správnou cestou, vydali jsme se tedy ve spolupráci s architektem vlastním směrem. Dostalo se nám bydlení, které jsme si vždy přáli: dům s terasou o velikosti přibližně 150 m2, s dispozicí 4 + kk, kde je největším prostorem obývací pokoj s kuchyní, v létě navíc zvětšeným o dvě terasy.

Na jeho podobě bychom nyní nic neměnili. Vše je výsledkem dobré spolupráce a vzájemného porozumění s architektem. Nejvíce oceňujeme otevřenost stavby a možnost propojení venkovního prostoru s vnitřkem domu. V létě je obývacím pokojem prakticky celá zahrada.

Vzhledem k poloze pozemku nebylo možné dostat se na parametry pasivního domu. Nicméně jsme na hodnotách domu nízkoenergetického a výdaje za energie jsou několikanásobně nižší než v bytě o stejné výměře, kde jsme žili předtím.

moderní dřevostavba - individuální návrh-cely-dum

Věž: Hmota domu graduje do patrové části - věže, kde je umístěna ložnice se zázemím a k dispozici je krásný výhled do údolí.

moderní dřevostavba - individuální návrh-terasa

obr.: Terasa svou velikostí bohatě stačí k propojení se zahradou i s domem. Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč

moderní dřevostavba - individuální návrh-garaz

Umístění: Dřevostavba je zasazena v ohybu ve svahu. Citlivě kopíruje sklon cesty tak, aby nebránila výhledům kolemjdoucích z ulice, pouze věž se tyčí do výšky, aby majitelé mohli vychutnávat výhledy do kraje. Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč

moderní dřevostavba - individuální návrh-skalka

Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč


Zkušenost mluví jasně

Sám o sobě je dům téměř bezúdržbový. Na fasádě je dřevo, které však nevyžaduje žádné pravidelné nátěry, necháváme ho stárnout. Postupně získává šedý nádech. V domě nyní žijeme čtyři roky. Náklady na provoz jsou nižší, než jsme čekali, a přitom kvalita našeho života se výrazně zvýšila.

Od doby vzniku domu jsme zde měli několik návštěv a všechny zajímaly možnosti stavby takového rodinného domu. Zvláště se jim líbil design i v interiérových detailech. Většinou se lidé obávali vysokých výdajů za takové služby. Pokud mohu doporučit, pak jistě stavět ve spolupráci s architektem. V celkovém rozpočtu stavby se jedná o zanedbatelnou částku, ale je již na první pohled vidět. Kvalitním projektem navíc ve finále ušetříte nejvíce peněz a nervů.

moderní dřevostavba - individuální návrh-obyvaci-pokoj

Obytný prostor: Strop v obývací části je vysoký až k dřevěným vazníkům. Díky tomu nad terasou vznikl odskok, který slouží jako úložný prostor. Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč

moderní dřevostavba - individuální návrh-kuchyn

Obklad za linkou: Sklo za pracovní deskou kuchyňské linky by mělo být kalené, aby neprasklo. Použijeme-li například Lacobel, který je pouze ze spodní strany barvený, ale není kalený, může se stát, že při vyřezávání zásuvek praskne. Je ovšem podstatně levnější. Za varnou deskou je nekalené sklo riziko. Můžeme do něj kdykoli ťuknout hrncem a způsobit nepěknou pavučinu ve skle. Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč

moderní dřevostavba - individuální návrh-schodiste

Chodba: Schodiště, vinoucí se podél vnější stěny věže, vyniká jednoduchostí – snoubí se zde jen bílá s povrchem dřeva. Za povšimnutí stojí detail zábradlí zapuštěného ve stěně v prosvětlené drážce. Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč

moderní dřevostavba - individuální návrh-koupelna

Koupelna: Teplý odstín béžové je ideálním řešením pro útulnou koupelnu, byť v minimalistickém designu. Stačí pak jen výrazná barva doplňků jako svěží akcent a interiér působí harmonicky a příjemně. Foto: Martin Zeman a Jan Alex Řezáč

Komentář architekta


Jak začala spolupráce s Jitkou a Michalem?

Majitelé si vybrali typový projekt, který jsem navrhoval pro předního českého výrobce montovaných domů, a chtěli jej posadit na svůj pozemek. Na místě nám však všem bylo jasné, že to nepůjde. Na pozemku je dost svažitý terén, zatímco projekt byl do mírného sklonu. Nabídl jsem jim tedy návrh domu přímo pro tuto komplikovanou parcelu lichoběžníkového tvaru. Byl jsem zvědav, jak návrh přijmou, protože byl úplně jiný než ten původní. Když jsem však popsal svoji myšlenku, majitelům se návrh líbil.

Tak nám dům ze svého pohledu popište...

Přístupová cesta nad pozemkem ovlivnila celkovou hmotu domu a jeho umístění. Ten je vložen na plošinu ve svahu tak, že jeho přízemní část kopíruje sklon cesty. Hmota se tak neuplatňuje do ulice a nevytváří bariéru při výhledech do údolí. Bylo pro mě důležité co nejvíce splynout s okolím a být vůči němu pokorný. Celá kompozice graduje do podlažní části, ta vytváří věž, nejexkluzivnější prostor v domě, kde je umístěna ložnice rodičů. Věž je určitou reminiscencí hradu Hněvína, který stojí nedaleko odsud. Jitka s Michalem neměli žádný specifický požadavek – obytný prostor spojený s kuchyní a jídelnou, dva dětské pokoje a ložnici s vlastní koupelnou.

Proč stavebníci zvolili zrovna sloupkovou technologii?

Technologii předurčila dostupnost pozemku. Příjezd na pozemek po jednosměrné komunikaci je komplikovaný a dopravit sem kamion s panely by bylo velmi náročné, spíš nereálné. Byla tedy zvolena technologie two by four a dům se stavěl přímo na místě. Stavba trvala delší dobu, ale probíhala přímo namístě. Klienti si nechali zrealizovat hrubou stavbu včetně finálního dokončení fasád a následně využili místních řemeslníků pro kompletaci domu a dotvoření detailů. Měli zkušený stavební dozor s praxí ze Spojených států, rodinného příslušníka. Ten v pravidelných kontrolních dnech dohlížel na průběh stavby, což díky jeho řemeslné znalosti mělo úplně jinou kvalitu. Na kontrolní dny jsme obvykle jezdili spolu a kontrolovali všechny důležité detaily.

Někdy jsme je dolaďovali přímo na místě v trojici stavební dozor, stavbyvedoucí a já – architekt, což bylo skvělé. Všichni tři jsme byli rovnocennými partnery. Výsledek byl funkční, estetický a řemeslně zvládnutý. Často třeba u kolegů architektů vidím, že podrobné rozkreslení do detailů nestačí a v reálu je provedení stejně špatné, nefunkční. Toto byla ideální konstelace.

Jaké detaily domu stojí za pozornost?

Dřevo pro fasádu celého domu bylo tepelně ošetřeno, takže jeho trvanlivost je kolem třiceti let. Carport a krytá venkovní terasa jsou obloženy velkoformátovými fasádními deskami lisovanými z přírodních vláken a lamináty vyrobenými z melaminu v šedobéžovém odstínu. Zajímavé jsou podlahy. V přízemí jsme použili litou bezesparou polyuretanovou stěrku, která se skvěle hodí k podlahovému vytápění. Naopak obklad schodiště a podlahy v patře jsou z dubové dvojlamely.

Ing-arch-Jan-Alex-Řezáč
Ing. arch. Jan Alex Řezáč
architekt

Komentář redaktorky

Dům nás oba s fotografem nadchl svoji světlostí uvnitř. Nápaditě rozvržená okna kouzlila jemné příjemné světlo i v chodbách nebo menších pokojích. Hlavní obytný prostor působil obzvláště vznešeně, i díky famóznímu výhledu do kraje. Nezapomenutelným detailem pro mě byla podlaha – na první pohled prostě nějaká betonová stěrka, jaké však bylo překvapení, když byla na dotek měkká a teplá! Jde totiž o speciální polyuretanovou stěrku, která je pružná a při dotyku mnohem příjemnější a teplejší než jiné materiály. Barvu lze zvolit jakoukoli z běžného vzorníku RAL, netřeba se trápit se spárami a pro podlahové topení je ideální.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 195 m2
  • Užitná plocha: 190 m2
  • Spodní stavba: základová deska, izolace hydroizolační asfaltový modifikovaný pás s vložkou ze skelné tkaniny Elastek 40 special mineral + hydroizolační asfaltový modifikovaný pás s hliníkovou vložkou kašírovanou skelnou tkaninou Glastek Al 40 special mineral
  • Konstrukční systém: skeletová dřevostavba
  • Tepelná izolace: desky z minerálních vláken Knauf FRE, tloušťka 340 mm
  • Fasáda: borovice thermowood, prostor carportu a kryté terasy obložen dřevolaminátovými deskami Fundermax
  • Střešní krytina: PVC + vrstva kačírku
  • Okna: hliníková, izolační trojsklo, U = 0,6 W/m2K
  • Podlahy: polyuretanová stěrka, prkna z dubu evropského ošetřená tvrdým voskovým olejem
  • Teplo: tepelné čerpadlo vzduch-voda typ Panasonic Aquarea SDC, 7 kW s možností vytápění a chlazení
  • Celková tloušťka stěny: 500 mm
  • Součinitel prostupu tepla U stěnou: 0,12 W/m2K
  • Projekt: MODULORA: Ing. arch. Jan Alex Řezáč, www.modulora.cz
  • Realizace: Důmrazdva s.r.o. (2013)

moderní dřevostavba - individuální návrh-1NP

moderní dřevostavba - individuální návrh-2NP


mail-ico-poptavka

Chtěli byste bydlet v domě podle svého návrhu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost DUMRAZDVA.CZ klade důraz na to, aby byl klient u zadané stavby od náčrtu prvních plánů až po předání klíčů, a aby do realizace v pravý čas zanesl přesné představy o svém budoucím bydlení.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 2-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop