Domov galerií, galerie domovem

Domov galerií, galerie domovem

Lucie Němcová | Čtvrtek, 03. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Mirek byl toho názoru, že dům si staví jen ten, kdo si chce zkazit život. Dnes se každý den vrací nabít energii do modřínem oděné stavby, kde ho vítá nejen rodina, ale také jeho sbírka obrazů a fotografií. Ten nejkrásnější obraz je ovšem každý den jiný, zdobený dominantami hradů Žebrák a Točník - zdejší úchvatná krajina. Jakže se to tedy říká... nikdy neříkej nikdy?

Žilo se mi hezky, v krásném bytě uprostřed Prahy, ale nejenže se moje sbírka zvětšovala a potřebovala více prostoru, ale přestával mi vyhovovat charakter života v centru města. Moje stresové povolání potřebovalo protiváhu. Další zastávkou byl byt v Berouně, odkud jsem běhal dlouhé trasy do okolí. Sedával jsem na pozemku naproti hradům Žebrák a Točník a kochal se.

Když jsem na tomto místě jednou potkal místní starostku, která obcházela parcelu a informovala mě, že je k prodeji, neváhal jsem téměř ani minutu. Své ženě jsem tehdy řekl: Postavím ti dům. A tak se začal odvíjet příběh Domu pro Markétku.

drevostavba-a-galerie-PENATUS

Foto: Martin Zeman


S architekty se to lépe táhne

Měl být šetrný k životnímu prostředí s nevelkou zastavěnou plochou (což přirozeně vyloučilo bungalov) a s atriem uprostřed pro vystavení fotografií a obrazů. Pro spolupráci jsem zvolil uskupení mladých architektů, kteří mě nadchli svým entuziasmem. Obecně si myslím, že by domy měli navrhovat architekti. K soudu přece také chodíme s právníkem.

Vděčím jim nejen za dobrý komplexní návrh, ale také řadu drobných, ale důležitých vychytávek, jako je například pootočení podélné osy domu o devět stupňů od jihu směrem k západu, což přináší hned několik výhod:

  • máme více soukromí, protože jsme odkloněni od sousedního objektu,
  • máme přímý výhled na protější hrady,
  • máme také větší užitek ze slunce během dne.

Dům respektuje tvar pozemku. Bylo použito minimální navážky a strhávání terénu. I z tohoto důvodu jsou v objektu čtyři různé výškové úrovně. Nutno dodat, že bez schopného dodavatele, který vše překlopil z virtuální do té skutečné reality, by to rozhodně nešlo. Stavba je zkrátka výsledkem týmové spolupráce.

Komentář architektů

Dům pro Markétku a Míru byl jedním z našich prvních postavených rodinných domů. Máme ho moc rádi, stejně tak jeho majitele. Společně jsme s klienty i dodavatelem stavby odvedli dobrou práci a kdykoliv za nimi zajedeme na návštěvu, přivítají nás rozjařené pohledy našich dnes už dobrých kamarádů.

Na poměrně malém domě je vidět velká velkorysost klientů, kteří důvěřovali našim představám a dokázali s námi dotáhnout návrh do finále. Díky! První setkání s Mírou a Markétkou bylo dost divoké. Mirek vběhnul k nám do ateliéru a začal bez optání boxovat do boxovacího pytle, který visel nedaleko vstupních dveří. Trochu jsme se lekli.

Dnes už se při občasných návštěvách poměrně kultivovaně bavíme o umění, fotografii a všeobecné úrovni architektury. Brzy budeme pro duo M&M navrhovat kůlnu. Díky podruhé! Věci nemusejí být doopravdy takové, jaké se na první pohled zdají.

mjolk-architekti
Mjölk architekti


"Bez dobré týmové spolupráce mezi architekty, dodavatelem stavby a majiteli stavby by výsledek nikdy nebyl tak dobrý."


Komentář dodavatele

Pro nás jako zhotovitele představovala příprava a následně realizace předmětné stavby kombinaci zajímavého zadání z dílny ateliéru Mjölk architekti, se kterými se i dobře spolupracovalo (jakkoli stavba působí z venku jednoduchým dojmem, není tomu zcela tak, především při pohledu dovnitř) a velice příjemného a slušného stavebníka v osobě pana Mirka.

Pro naplnění zadání byly uplatněny některé nestandardní konstrukční prvky kombinace zděného tělesa se zabudovanou krbovou vložkou a ocelové konstrukce vynášející část schodiště, a také třeba speciální konstrukce ochozu otevřeného prostoru na celou výšku stavby.

Bylo třeba vyřešit i celkem velké prosklené plochy, a to právě v části otevřeného prostoru, rovněž v návaznosti na celkovou tuhost objektu. Zajímavostí může být příjezd do garáže formou dřevěné terasy – tedy dřevěná terasa umožňující pojezd osobním autem.

ing-martin-ruzicka-penatus
Ing. Martin Růžička
PENATUS s.r.o.


Kuchyně je důležitým místem

Ohniskem dispozice je kuchyně v přízemí domu propojená s obytným prostorem, otevřená do zahrady a propojená s terasou. Naše zkušenost je, že se většinou všichni i s návštěvou tlačí v malé místnosti kuchyně. Proto jsme chtěli mít takové řešení, které umožní vařit a být v propojení s ostatními lidmi i prostorem.

Ze začátku jsem váhal, jestli ostrůvek i kvůli vnitřnímu prostoru nepřisadit až ke stěně, ale takhle je to daleko lepší. Člověk nemusí pořád koukat do stěny a otáčet se. Výšku kuchyňské linky jsme zvedli na 110 centimetrů, takže je trošku jako barový pult. Jsme s tímto řešením moc spokojeni.

Nechybí samozřejmě atrium otevřené až po střechu, kde jsou rozmístěna moje oblíbená díla. Dominantou je betonové schodiště s bílým kovovým zábradlím. Aby zábradlí sedělo opravdu přesně, muselo být schodiště betonováno přesně podle něj. Jako když se dělají otisky zubů u zubaře.

drevostavba-a-galerie-PENATUS-kuchyne

obr.: Kuchyňský ostrůvek je záměrně odsazen do prostoru, aby člověk, který vaří, nemusel být otočen zády k výhledu, obýváku i ostatním přítomným. Majitelé si užívají také originální kresbu podlahy, která byla vytvořena litím stěrky. Foto: Martin Zeman

drevostavba-a-galerie-PENATUS-jidelni-stul

obr.: Právě u jídelního stolu najdeme ten nejkrásnější obraz - výhled na hrady Žebrák a Točník. Každý den, vlastně každý okamžik vypadá jinak. Foto: Martin Zeman

drevostavba-a-galerie-PENATUS-schody

obr.: Podlaha - Betonové schodiště a podlahy jsou skvělou akumulační hmotou, která umí chladit i hřát. Epoxidové stěrky na podlaze najdeme i ve všech pokojích a koupelnách. Foto: Martin Zeman

drevostavba-a-galerie-PENATUS-chodba

obr.: Galerie - S výškou roste pocit, že jsme opravdu ve výstavním prostoru. K atmosféře výraznou měrou přispívají velkoformátové barevné obrazy. Všechny vystavené kousky jsou srdeční záležitostí Mirka. Celá sbírka by se do domu totiž nevešla. Foto: Martin Zeman

drevostavba-a-galerie-PENATUS-dvere

obr.: Dveře jsou z odolného pozinku, který vydrží opravdu vše. Jsou krásně lehké a nelze na nich zanechat otisky. Jedinou vadou na kráse by mohla být vyšší cena. Foto: Martin Zeman

drevostavba-a-galerie-PENATUS-loznice

obr.: Dřevěná okna s trojskly jsou všechna otvíravá a opatřena bílou barvou. Díky tomu splývají se stěnou a nenarušují výhledy do okolní krajiny. Foto: Martin Zeman


Stavba si nás hýčká (nejen) teplem

Dům se i z hlediska teploty chová báječně. Všichni myslí, že zde máme zimu, přitom nás dům naprosto zhýčkal. Běžně zde máme 25 stupňů. Betonové podlahy akumulují slunce, které prosvítá bohatě prosklenou fasádou, takže je v něm téměř pořád krásně teplo.

Výdaje za vytápění a ohřev vody jsou za rok zhruba 13 000 Kč. Zdrojem je tepelné čerpadlo země-voda, teplo pak rozvádí po domě podlahové vytápění, které příjemné prohřívá podlahu z epoxidové stěrky.

Dům plní přesně to, co jsem chtěl, jsem nadšený. Je místem, kde čerpám energii, když se vracím unavený z práce, zahradničím nebo sedím se sklenkou vína a kochám se obrazy a výhledy do různých směrů. Jsem tady zkrátka naprosto spokojený.

drevostavba-a-galerie-PENATUS-dum-se-stitem

obr.: Dům v sobě skrývá dokonce čtyři výškové úrovně, což díky různě rozmístěným oknům zvenku ani nepoznáme. Stejně tak není patrné pootočení domu vůči sousednímu objektu, přitom ve spodní části domu dělá rozdíl dva metry. Foto: Martin Zeman


"Na první pohled jednoduchý dům skrývá řadu jedinečných, a ne úplně jednoduchých konstrukčních řešení, se kterými bylo třeba si kreativně poradit."


drevostavba-a-galerie-PENATUS-garaz

obr.: Modřín halí dům ze všech stran. Původně měl být natřen na bílo, ale nakonec zůstává ve své přirozenosti. Modřínové dřevo je použito také na terase, která funguje i jako vjezd do garáže.

Komentář majitele domu

Vždy, když jsem měl z něčeho divný pocit, ukázalo se, že existuje nějaké lepší řešení. Až pak jsem pochopil, že někdy je opravdu lepší počkat, zastavit se, nechat si věci projít hlavou, vnímat prostor, nechat jej působit. Musel jsem dát za pravdu architektům, kteří říkali, že některé kroky a řešení vyžadují čas.

drevostavba-a-galerie-PENATUS-majitel-Miroslav
Miroslav
majitel domu

Komentář redaktorky

Na některých návštěvách úplně zapomenu, že vlastně pracuji. Atmosféra domu v kombinaci s charismatickými majiteli mě na chvíli vezme do úplně jiného světa, a tak tomu bylo právě tady. Koncept, který zohlednil umístění sbírky fotografií, vtiskl domu specifický charakter, který se výrazně liší od běžného řešení dispozice, je zkrátka napůl galerií.

Prostor otevřený do čtyř výškových úrovní, ochoz, ze kterého si můžeme vychutnat i průhled dolů do přízemí, hmotový i materiálový minimalismus, který podtrhuje umělecká díla, a hlavně průhledy do okolní krajiny, přímo zvou k zastavení a ponoření se do světů ve fotografiích, malbách nebo přírodních scenériích tady a teď.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 91 m2
  • Užitná plocha: 150 m2
  • Konstrukční systém: two by four, difuzně otevřená konstrukce
  • Tepelná izolace: čedičová vlna
  • Fasáda: sibiřský modřín
  • Střešní krytina: falcovaná střešní krytina (barva šedá, stojaté drážky po 300 mm)
  • Okna: dřevo, trojskla
  • Podlahy: epoxidové stěrky
  • Teplo: tepelné čerpadlo, podlahové vytápění, příprava na krb
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): interiérový obklad – březová překližka s bílou lazurou tloušťky 16 mm, laťový rošt 60/40 mm (instalační prostor) + výplň z čedičové vlny, sádrovláknité desky Fermacell tloušťky 12,5 mm, dřevoštěpkové desky OSB 4PD tloušťky 12 mm s prolepením spár, KVH řezivo – sloupek 50/140mm + výplň minerální izolací z čedičové vlny, difuzní dřevovláknitá deska DHF tloušťky 13 mm, horizontální laťování 40/60 mm á 625 mm tloušťky 60 mm výplň minerální izolací z čedičové vlny, difuzní fólie Standard, vertikální laťování (impregnované) 60/40 mm, tloušťky 40mm, provětrávaná vzduchová mezera tloušťky 40 mm, exteriérový horizontální obklad – sibiřský modřín 20/200mm tloušťky 20 mm
  • Celková tloušťka stěny: 360 mm
  • Projekt: studio Mjölk architekti, spolupráce na studii architekt Pavel Nalezený
  • Realizace: PENATUS s.r.o., 2013
  • Foto: Martin Zeman

drevostavba-a-galerie-PENATUS-1-NP

obr.: Půdorys 1. nadzemního podlaží.

drevostavba-a-galerie-PENATUS-2-NP

obr.: Půdorys 2. nadzemního podlaží.


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Ryze česká společnost PENATUS s.r.o. byla založena v roce 1995. Od svého vzniku navrhuje, staví a vyvíjí moderní dřevostavby. Zkušenosti z více než 250 individuálních staveb a domů se snaží zúročit i v nabídce svých dalších služeb. Nabízí návrhy a realizace dřevostaveb, včetně pasivních, domy dle individuálního návrhu, i typové projekty.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2016 - POZOR!!! Text ani obrázky v článku nesmí být jinak, než vyšlo v časopisu!

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop