Dřevostavba v prudkém svahu jim poskytla nový domov v klidném prostředí

Dřevostavba v prudkém svahu jim poskytla nový domov v klidném prostředí

Lucie Němcová | Pátek, 18. únor 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Po mnoha letech života v Praze se Ondřej a Pavla rozhodli pro novou etapu na novém místě. Výzvy postavit si nový dům se i přes svůj zralý věk nezalekli a nezastavil je ani komplikovaný pozemek v prudkém svahu. Pohyb po zahradě sám o sobě s přehledem nahradí kdejakou sportovní aktivitu, ale majitelé to berou prostě jako fakt. Charakter místa dává stavbě nezaměnitelnou příchuť, kterou lze vnímat v každém detailu domu. Generuje zkrátka jiné řešení, než když stavíme na více méně rovinaté louce. Je dalším potvrzením, že zdánlivé komplikace a výzvy nás mohou přivést k velmi kreativním a ojedinělým řešením, která stojí za to.

Vše začalo poměrně nenápadně již před deseti lety, kdy jsme se rozhodli pro investici a koupili pozemek. Postupně pak přirozeně klíčila myšlenka místo zastavět a mít tak hodnotu nejen v parcele, ale také v nemovitosti. A samozřejmě současně nový domov v klidném prostředí s kusem půdy, kterou lze obdělávat. Pravda, parcela se rozhodně neřadí mezi snadno zastavitelné. Je posazena v prudkém svahu, toho času beznadějně zarostlém, takže vymyslet uživatelsky příjemný návrh, který po funkční a konstrukční stránce bezvadně funguje a bude realizovatelný, nebylo snadné. Podařilo se nám najít vyhovující řešení až s třetím architektem.

TIP NA ČLÁNEK: Dřevostavba ve svahu – problém, nebo unikát?

Dřevostavba jako samozřejmá volba


Připadalo nám přirozené zvolit dřevostavbu. V Kanadě, Americe, severských zemích, Německu i Rakousku jsou dřevostavby plnohodnotným a krásným bydlením a náš dům jsme chtěli stavět právě v tomto duchu. Když jsem pak na fakultě, kde učím, narazil na mého bývalého studenta, který vyprávěl o tom, že dřevostavby realizuje, o dalším postupu bylo jasno, získali jsme našeho dodavatele stavby.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba usazená do svahu

Fasáda: Barevný povrch modřínové fasády je prozatím obnovován, aby si dřevo zachovalo krásně zlatavý odstín. Natřít celý dům trvá ve dvou lidech dva dny. Foto: Martin Zeman

Otázky pro architekta


Co utvářelo koncept domu? Jaká specifika přinesl poměrně extrémní pozemek v prudkém svahu?

Pozemek má celkové převýšení přes 13 metrů, takže jsem volil koncept takzvaného dlouhého domu umístěného po vrstevnici. Dům musel být řešen jako dvoupodlažní se vstupním podlažím severní stranou zapuštěným do svahu a obsahujícím spíše technické a skladové zázemí a „zašívárnu" pro pána domu. Hlavní obytná funkce byla umístěna do horního podlaží.

Vyskytl se v průběhu realizace nějaký architektonický oříšek?

Jelikož je pozemek také dost kamenitý, byly určité potíže při zakládání v zářezu na skále a korigovali jsme způsob založení. Dále se v průběhu měnil původně navržený kamenný obklad štítových stěn na vláknocementové desky a následně na tmavošedou omítku. A skoro před dokončením stavby přišel investor ještě s požadavkem na venkovní sklípek zapuštěný do terénu.

Jaký detail domu stojí za povšimnutí?

Myslím, že povedená je krytá venkovní terasa navazující na vnitřní obytný prostor. Je navržena jako zastřešená součást hlavního objemu domu a pro dobré provětrávání, výhled a clonění proti úpornému letnímu slunci je ze západní a jižní strany opatřena dřevěnou žaluziovou stěnou. Na sever je terasa otevřená do zahrady-vinice a navazuje na stinnou severní terasu v zářezu podél severní zdi domu.

Ing. arch. Miloš Černý
Ing. arch. Miloš Černý

Realizace dřevostavby ve svahu jako prověrka


Překvapilo nás, jak náročné nakonec byly zemní práce. Odvezli jsme přibližně 500 kubíků zeminy. Samozřejmě se tyto úpravy staly významnou položkou rozpočtu, jelikož práce s tím spojená nestojí zrovna málo. Nehledě na časový aspekt. Celou realizaci zemní práce znatelně protáhly. Dále však šlo všechno pěkně hladce. Technologicky je dřevostavba vybavena nuceným větráním s rekuperací. Vzduchem současně i vytápíme. Toto řešení jsme vybrali pro jeho jednoduchost a jsme spokojeni. Během léta výměnu vzduchu zastavujeme a větráme přirozeně okny.

Největší hodnotou je pro nás klid. I když nás nad ránem pravidelně budí kohout ze sousedství, unikli jsme městskému ruchu, kde navíc neustále narůstá počet aut a ovlivňuje tak komfort bydlení po mnoha stránkách. Jsme pořád na dosah městské vybavenosti a současně si můžeme nerušeně užívat svůj prostor i zahradu. A to bylo cílem. A co bychom dnes řešili jinak? Garáž bychom nedělali tak velkou. Nyní je pro dvě auta a vzhledem ke krytému stání, kam se vejde další auto, stačilo by prostoru méně.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba usazená do svahu

Přízemí: V případě potřeby lze první nadzemní podlaží upravit a využít pro bezbariérové bydlení. Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba usazená do svahu

Obývací prostor: Hlavní obytný prostor je ve druhém patře. Propojuje kuchyň a obývací pokoj a přímo navazuje na terasu. Majitelé si velmi pochvalují vnější žaluzie a příjemnou teplotu i v létě, kdy větrají přirozeně okny. Foto: Martin Zeman


"Veškeré náklady na energie a poplatky se pohybují kolem dva ceti tisíc korun ročně."


DrevoaStavby.cz | Dřevostavba usazená do svahu

Kuchyně: Interiér stále zraje a je zabydlován. Paní domu si pochvaluje, že jí zde nic nechybí, navíc je mnohem příjemnější na údržbu, než býval předchozí byt. Foto: Martin Zeman

Co se nám na našem domě líbí?


  • Je úsporný, naše výdaje nesnižuje pouze dostatečná izolace, okna zasklená trojskly a dobře provedené detaily, pomáhají nám také fotovoltaické panely na střeše, které generují zhruba 8 900 kWh za rok, pomáhají ohřívat užitkovou vodu i přihřívat vzduch pro vytápění. Veškeré náklady na energie se pohybují kolem dvaceti tisíc korun za rok.
  • Máme zde pestrou škálu úložných prostor. Neocenitelné vzdušné šatny přidružené k pokojům, chladné prostory pro zeleninu nebo místo pro tři auta.
  • Dům si udržuje příjemnou teplotu. V zimě krásně izoluje, osluněné pokoje do ulice mají o dva až čtyři stupně víc než ty na severní straně, a v létě se nepřehřívá, přestože stojí na jižním svahu. Naprosto zásadní jsou vnější žaluzie, ale také dobře izolovaná střecha se světlou krytinou.
  • Dům perfektně izoluje vnější hluk, což je pro nás důležité. Jsme v blízkosti letiště a letadla nám dělají společnost prakticky každých pět minut. Jsme na to celoživotně zvyklí, přesto je velmi příjemné, že v domě při zavřených oknech o ničem nevíme.

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba usazená do svahu

Barvy: Šedou barvu exteriéru, krásně podtrhující vzhled dřeva, uvnitř střídá bílá. Je pochopitelné, že s majiteli doputovaly do domu také kousky nábytku, které je provázejí již nějakou část života. Foto: Martin Zeman

Technické parametry


  • Autor návrhu a projektu: Ing. arch. Miloš Černý
  • Realizace: Palis Plzeň spol. s r.o., www.palis.cz, 2013
  • Zastavěná plocha: 140 m2
  • Spodní stavba: základová deska bez podsklepení, do zářezu svahu je zdivo z prolévacích betonových tvárnic
  • Konstrukční systém: prefabrikované panely bez opláštění
  • Tepelná izolace: foukaná celulózová izolace v obvodových stěnách a střeše, minerální vata ve vnitřních příčkách
  • Fasáda: kombinovaná – modřínový profil pero drážka instalovaná na roštu pro odvětrání; na štítech minerální difuzní omítka
  • Střešní krytina: falcovaná krytina se skrytým zámkem, firma Ruukki
  • Okna: dřevěné okno Euro typ IV Softline, izolační trojsklo tl. 44 mm, Ug = 0,5 W/m2K
  • Podlahy: třívrstvá dubová podlaha, v koupelně, na záchodě a technické místnosti keramická dlažba
  • Teplo: jednotka určena pro dvouzónové cirkulační teplovzdušné vytápění a současně pro komfortní větrání s rekuperací tepla. Teplo z odsávaného vzduchu je využito pro předehřev čerstvého vzduchu v rekuperačním výměníku při dokonalém oddělení odsávaného a cirkulačního vzduchu. Zdroj tepla pro vytápění je elektrokotel, který je propojen s výměníkem jednotky. V koupelnách jsou elelktrické rohože v podlahách. Ohřev TUV zajišťuje závěsný vertikální elektrický zásobníkový ohřívač vody s objemem 152 l.
  • Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokartonová deska, instalační předstěna s minerální vatou, OSB deska (parobrzda), nosný sloupek profilu „I" + foukaná celulózová izolace, DHF deska, dřevěný rošt odvětrávané fasády, modřínová fasáda
  • Celková tloušťka stěny: 377 mm
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,13 W/m2K

DrevoaStavby.cz | Dřevostavba usazená do svahu

DaS 6-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop