Své síly spojili s partou přátel a v nezastavěné lokalitě vytvořili dřevostavbu u potoka

Své síly spojili s partou přátel a v nezastavěné lokalitě vytvořili dřevostavbu u potoka

Lucie Němcová | Pátek, 27. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dobrý pozemek je hlavním stavebním kamenem kvalitního bydlení a svým charakterem mnohdy ovlivňuje způsob našeho života. Jedním takovým příkladem je dřevostavba, kterou jsme navštívili nedaleko Plzně. Majitelé si s partou přátel našli rozlehlou nezastavěnou lokalitu podíl potoka, rozdělili parcely a vytvořili svoji vlastní ulici. Děti si hrají společně a každá z rodin sídlí s ostatními něco jiného, bazén, dětské hriště s trampolínou nebo terasu s grilem. plotů zde není třeba.

Tato lokalita je asi třetí, kterou jsme s mou ženou měli v hledáčku. Na každé nám něco vadilo, ale tady to vypadalo ideálně – klidné místo obklopené přírodou, v okolí příjemná zástavba rodinných domů, žádná rušná komunikace a zároveň blízko městské vybavenosti. Háček byl ovšem v něčem jiném – podle územního plánu pozemky nebyly určené k zastavění, byla to prostě pole.

Čekala nás tedy ještě dlouhá cesta, než jsme se parcelu vůbec odhodlali koupit a ujistili se, že zde budeme moci stavět. Bylo třeba vyřešit zasíťování pozemků, které zde chybělo. Již na začátku jsme se tedy domluvili s partou přátel a šli do koupě společně.

Je zde celkem jedenáct velkých parcel. Sami jsme si zajistili společnou komunikaci a sítě, dokonce bylo nutné vytvořit občanské sdružení, aby bylo možné tyto investice nasmlouvat. Samotná stavba domu byla ve srovnání smartyriem okolo pozemků hračka.

Díky zdlouhavému vyřizování formálních náležitostí spojených se změnou funkčního využití parcel, jsme měli dostatek času na promyšlení návrhu nového bydlení. Chtěli jsme mít jistotu, že bude vše v pořádku, jsme totiž také v povodí zdejšího potoka.


Individální návrh dřevostavby je k nezaplacení

Zpočátku jsme prohlíželi katalogy a ujasňovali si, co vlastně chceme. Typový dům jsme zavrhli, protože žádný zcela neodpovídal našim představám. Spolupráce s prvním architektem se dále nerozvinula, návrh nám úplně nezamlouval a nedokázali jsme najít společnou řeč.

Tuto studii nakonec využil kamarád z našeho sousedství a dům podle projektu postavil. My si našli architekta Karla Hanzlíka, se kterým spolupracuje společnost Palis Plzeň. To už jsme měli poměrně jasné představy o našich prioritách a požadavcích na dům, které jsme s pomocí ilustračních obrázků architektovi představili.

Chtěli jsme jednoduchý a čitelný prostor bez schodů a zbytečných bariér, jehož srdcem bude hlavní obytná místnost s obývákem a kuchyní. Věděli jsme, že bude nejvíce využívaná a že zde jako rodina budeme trávit nejvíce času. Dětské pokoje do určitého věku dětí slouží spíše jako noclehárny.

Další z našich požadavků byla ložnice s vlastním zázemím oddělená od dětí – přijde čas, kdy budeme chtít každý svoje soukromí. Teď, když jsou děti malé, spíme v jednom z dětských pokojů a ložnice slouží jako herna, ale až bude potřeba, využití jednotlivých místností změníme. Do budoucna je dokonce možné část domu s dětskými pokoji oddělit a méně vytápět.

Pan architekt Hanzlík na základě našich kritérií vytvořil velmi zdařilý návrh, který do své finální podoby zaznamenal jen drobné změny. Dodnes si pochvalujeme jeho smysl pro detail, v domě není nic zbytečné a funkčně je opravdu promyšlen do posledního centimetru.

Nejsou zde žádné chodby ústící do dalších chodeb a žádná plocha nepřichází na zmar. Oproti původnímu návrhu došlo pouze k rozšíření garáže a odstranění sloupku v kuchyni tak, aby prostor zůstal otevřený. Tím jsme trošku zkomplikovali statické řešení objektu, problém ale nakonec vyřešil mohutný lepený trám.

Interiér domu je zásluhou designéra Petra Jandy. Největší radost máme z velkého dubového jídelního stolu, který je jak dělaný na rodinné hodování i hraní nejrůznějších deskových her. Jelikož naše rodina sestává ze šesti členů, na velikosti jsme opravdu nešetřili. Když jsme pak stůl poprvé umístili do interiéru, paní domu se zhrozila, že je velký až příliš. Nakonec se ukázalo, že vůbec ne, a opravdu si ho moc užíváme.

Zásah odborníka v interiéru se při užívání domu neustále osvědčuje – ať jde o funkční řešení kuchyně, nebo sofistikovanou knihovnu v chodbě, která elegantně kryje potřebné funkční otvory ke krbu, krásně vypadá a zároveň bezchybně slouží svému účelu.

drevostavba-Palis-cela-kuchyn

obr.: Velký jídelní stůl je nejdůležitějším prvkem v místnosti a centrem společenského dění. Majitelé jsou rádi, že na velikosti nešetřili. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Palis-kuchyne

obr.: Sofistikované řešení kuchyně se v každodenním životě ukazuje jako velmi praktické. V takových místech se zásah odborníka na slovo vzatého vyplatí dvojnásob. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Palis-jidelna

Komentář majitele

Dostatek času na přípravu projektu a mnohdy shodné názory s velmi příjemným architektem Karlem Hanzlíkem byly fajn základem pro svižnou a kvalitní výstavbu firmy PALIS. V hlavě už jsme v tomhle našem domě bydleli dlouho, takže zabydlení, i díky diskuzím s designérem Petrem Jandou, proběhlo velmi rychle a naše děti (možná ještě více jejich maminka) jsou nadšené, když mohou vystřelit na zahradu a za kamarády. Pohodlné bydlení v zeleném, mezi kamarády, u cyklostezky a potoka, na vsi (se super hospodou), přitom co by kamenem dohodil od městské vybavenosti, je podle nás to pravé ořechové. Radost se vracet domů!

majitel dřevostavby
Jméno
funkce

drevostavba-Palis-detsky-pokoj

obr.: Každý z dětských pokojů je osobitý a oráží vkus jeho malého obyvatele. vzhled pokoje se bude pravděpodobně měnit s věkem a rozdílnými nároky i zálibami svého uživatele. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Palis-koupelna

obr.: Harmonická kombinace barev modré a zelené povyšuje koupelnu na relaxační a uklidňující prostor. Foto: Martin Zeman


Dřevo má přednost

Dřevostavbu jsme zvolili zejména z důvodů časové úspory. Bydleli jsme nájmu a nechtěli jsme absolvovat nezbytné technologické pauzy, které jsou v případě zděných domů nutností. Pochopitelně nás ale nadchly i další vlastnosti dřevostaveb, jako například jejich nízkoenergetický potenciál.

Stěnová skladba je difuzně otevřená, to znamená, že nikde nejsou použity parozábrany, ale pouze parobrzdy. Tento typ skladby jsme zvolili i z důvodů snazšího vysychání v případě zaplavení domu. Líbí se mi, že dýchá. Nerozumím, proč někdo zvolí konstrukci ze dřeva, kterou se vybírám právě proto, že mi pomáhá udržovat klima v domě, když ji pak uzavře do neprodyšného igelitu.

Konstrukce byla na pozemku montovaná z panelů a na místě plněna foukanou celulózovou izolací. Dům je v nízkoenergetickém standardu, kromě kvalitního zateplení a oken s trojskly jsme investovali zejména do topného systému. Velká akumulační nádrž v technické místnosti je napojená na tři zdroje tepla – solární panely, plynový kondenzační kotel a krbovou vložku s výměníkem.

V domě je ve všech místnostech podlahové vytápění a vinylová podlaha, která teplo z podlahy krásně přenáší. Celý dům je navržen tak, aby nevyžadoval speciální údržbu. Nerad jsem otrokem věcí a raději se věnuji dětem, zahradě a sportu.

Bál jsem se i dřevěného obložení domu. Už jsem se viděl v nekonečném příběhu s bruskou a štětcem v ruce. Naštěstí je fasáda ošetřena pouze olejem, který není potřeba obnovovat příliš často a pokud nás to přestane bavit, můžeme ji jednoduše nechat zešednout.

drevostavba-Palis-obyvaci-pokoj

obr.: Harmonický a útulný interiér domu je dílem designéra Petra Jandy. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Palis-krb

obr.: Oheň je vždy nezaměnitelným doplňkem interiéru v zimě. Krbová vložka je napojena na výměník tepla a může sloužit také jako zdroj tepla pro celý dům. Druhým možným zdrojem je plynový kotel. Foto: Martin Zeman


Holandský styl

Přáli jsme si mít na domě velký přesah střechy – je praktický, krásně stíní ostré letní slunce a zároveň kryje terasu, na které trávíme spoustu času. V návrhu byly ještě posuvné dřevěné panely, nám se ale zdálo, že příliš omezují prostor terasy a tak jsme je nakonec vynechali.

Je možná netradiční, že nemáme žádné žaluzie, ani jiné stínící prvky. Pro někoho je to nepochopitelné, ale my si tento holandský styl užíváme. Připadá nám, že lidé ze svých domů někdy dělají atomové kryty – ploty, žaluzie, závěsy a nejlépe všechno najednou. My tohle neřešíme, za čas zahrada vzroste a nebude sem vůbec vidět, víc nepotřebujeme.

Mým přáním je dodělat na terase venkovní letní kuchyň, moc rád vařím. K oplocení mezi jednotlivými pozemky se také váže zajímavý a tragikomický příběh. Úředník po nás chtěl takzvaný plnoprůtočný plot. Nikdo ale nevěděl, co to znamená, a ani on nebyl schopen nám svůj požadavek vysvětlit.

Po několika neúspěšných pokusech o jeho souhlas nám nakonec došla trpělivost a ploty jsme jednoduše neudělali. Všichni jsme přátelé, děti pobíhají mezi parcelami a využívají u každého souseda něco jiného, takže si to ve výsledku užíváme. Vznikla zde parta jedenácti dětí – kluků v podobném věku, takže jsme už teď zvědaví, co nás v budoucnu čeká za překvapení.

drevostavba-Palis-terasa

obr.: Prostorná terasa je zejména v létě jedním z nejrušnějších míst domu. Chytře řešený přesah střechy poskytuje příjemný stín, takže ani není třeba dalších stínících prvků na oknech. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Palis-chodnik

obr.: Fasáda je kombinací světlé omítky a dřevěného modřínového obkladu ošetřeného olejem. obnova nátěru naštěstí nebude potřeba příliš často, navíc lze s povrchovým ošetřením kdykoli přestat a dřevo nechat přirozeně zešednout. Foto: Martin Zeman

Komentář architekta

Nespornou výhodou od počátku tohoto projektu bylo, že investor měl poměrně jasnou představu nejen o prostorových požadavcích a parametrech, ale především o životním stylu, pro který má dům sloužit. To je při úvodních konzultacích s klienty jedna z nejdůležitějších informací. V tomto případě to vyloučilo vypracovávání mnoha odlišných variant řešení a nekonečné hodiny konzultací nad variantami variant. Řešení přízemního bungalovu na rovinatém pozemku bylo komplikováno pouze požadavkem na zvýšenou výškovou úroveň osazení domu kvůli možnému zaplavení pozemku. Spolupráce s investory během vypracování návrhu stavby byla z těchto důvodů příjemná a nekonfliktní. Dále jsem věděl, že realizaci objektu bude provádět firma PALIS, se kterou spolupracuji už delší dobu, a vím, že se mohu na její systémové řešení a detaily spolehnout. Architekta a autora samozřejmě zamrzí, že není realizována pohledově atraktivní část fasády - posuvné žaluziové prvky, ale to, že je klient s realizovnou stavbou spokojen, tento změněný detail naprosto převáží

Ing. arch. Karel Hanzlík

drevostavba-Palis-chodba

obr.: Umístění knihovny navíc využívá prostor chodby a dodává jí o účel navíc. V domě je zkrátka promyšlen každý centimer čtvereční. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktora

Pouze krátká návštěva stačila k zachycení přátelské atmosféry vládnoucí v sousedství navštívené dřevostavby. Absence oplocení vytváří dojem jedné propojené zahrady, kde každý koutek nabízí jinou atrakci, zejména pro děti – ty přebíhají mezi parcelami a udržují čilé sociální vazby. I při krátkém pobytu v domě je znát, že je důkladně promyšlen každý kout. Architekt dokázal v návrh reflektovat přání a potřeby majitelů, kterým se v domě evidentně hezky žije. Korunu celé stavbě dává příjemně sladěný interiér, kde je cítit ruka odborníka na slovo vzatého.

ing-arch-Lucie-Nemcova
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

drevostavba-Palis-knihovna

obr.: Chytře umístěná knihovna plní hned několik funkcí, kromě té tradiční, tedy místo pro ukládání knih, taky nenápadně zakrývá potřebné otvory ke krbu. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 1900 m2
  • Zastavěná plocha: 226 m2 bez terasy
  • Užitná plocha: 165 m2 bez terasy a garáže
  • Spodní stavba: betonové základové pasy
  • Stavební systém: dřevostavba - difuzně otevřená konstrukce
  • Tepelné izolace: foukaná celulóza, dřevovláknitá deska, minerální vlna
  • Fasáda: stěrková omítka
  • Střecha: sedlová se sklonem 15°
  • Střešní krytina: falcovaný plech
  • Okna: dřevěná s trojsklem
  • Vytápění: plynový kotel, krbová vložka s výměníkem a akumulační nádobou
  • Celková tloušťka stěny: 360 mm
  • Hodnota U: 0,16 W/m2K
  • Realizace: Palis Plzeň spol. s.r.o.

drevostavba-Palis-pudorys


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2013

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop