Masivní dřevo, kámen a sklo vytvořily dokonalý domov na horách

Masivní dřevo, kámen a sklo vytvořily dokonalý domov na horách

Dana D. Daňková | Středa, 20. leden 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dobře umístěný pozemek, navíc na komunikační křižovatce. Dům se zadním traktem krytým lesem, s perfektní orientací ke světovým stranám a dobrými světelnými podmínkami. Čelní strana s terasou orientovanou k jihovýchodu a jako bonus krásný výhled. Prostě značka ideál. Podle architekta Jiřího Bízy, který je jedním z autorů této stavby, měla vzniknout chalupa, respektující místní původní stavební zvyklosti.


Co nabízel architektovi pozemek, který si investor vybral?

Místo samo o sobě bylo velmi pěkné, jeden z nejhezčích pozemků, které jsem kdy viděl. Investor chtěl cedrovou roubenku – měl vybrané cedrové dřevo, které voní a má specifické vlastnosti. Ovšem typy dřevostaveb, které se obvykle staví z této dřeviny, jsou podle mě příliš masivní. Domy na horách mají určitá pravidla, která by měla být i dnes respektována.

Jejich vzhled pro české hory je vlastně již určený – dřevostavby mohou být tradiční a současně moderní v daném kontextu. Primárně měl proto pro mě hodnotu výhled na jih a světlo. Dřevostavbu jsem tedy v rámci pozemku umístil co nejblíže k remízku – má tak krytý zadní trakt, ale může dýchat, působí vzdušně a před ním se otevírá plocha s krásným výhledem.

moderni-cedrova-roubenka-drevena-fasada

obr.: Dřevěná fasáda dává domu přirozený výraz a pomáhá mu splynout s okolím. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

moderni-cedrova-roubenka-zaprazi

obr.: Zápraží na jedné straně vytváří místo pro posezení venku, chráněné před sněhem, deštěm a větrem, a současně jde o přechodové území z exteriéru do interiéru a opačně. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza


Dům byl oproti tradičním krajovým stavbám obohacen o méně obvyklý konstrukční prvek...

Zachování výhledů znamenalo zakomponovat do vzhledu dřevostavby konstrukčně nezbytné zavětrování. Současně jsme se stavební firmou řešili sesedání domu. Vymysleli jsme systém, který je kombinací roubené konstrukce a dřevěného skeletu.

Z mého pohledu je toto řešení pro dům zcela zásadní a velmi se osvědčilo, neboť díky tomu je konstrukce dřevostavby tuhá a dům nesesedá. Trámy sice dilatují, ale v rámci povolených mezí. Takto jsme mohli konstrukčně uvolnit jižní stranu domu a otevřít ji výhledům prostřednictvím prosklené stěny.

moderni-cedrova-roubenka-zadveri

obr.: Na prosklené zádveří plné světla přirozeně navazuje společenský prostor domu. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

moderni-cedrova-roubenka-interier-schodiste

Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

Co je závětrování?

Zavětrování zajišťuje domu potřebnou tuhost a stabilitu a brání vertikálním konstrukčním prvkům (sloupkům) ve vychýlení. Umisťuje se do stěn, střešní konstrukce, ale také může vést diagonálně a spojovat pomocí lan různé body konstrukce.

moderni-cedrova-roubenka-soukroma-cast-s-krbem

obr.: Soukromá část místnosti je oddělena nejen krbem, ale také zvýšenou podlahou. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza


"Z přiznaného zavětrování se stal nejen nezbytný konstrukční prvek, ale také estetické motto domu."


moderni-cedrova-roubenka-galerie-v-podkrovi

obr.: Galerie v podkroví poskytuje nerušený výhled do okolí a přímo vybízí ke čtení. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

moderni-cedrova-roubenka-knihovna

obr.: Knihovna skrývá nejen knihy, ale i nenápadné dveře. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza


Do jaké míry omezovaly místní regulativy výsledný návrh domu?

V oblasti je jasně daná regulace – výška, délka a celkové proporce domu. My jsme se i kvůli ukotvení stavby v rámci parcely rozhodli, že objekt rozdělíme do dvou hmot, jak je to v horách obvyklé – chalupa a k ní hospodářské budovy.

Vytvořili jsme tedy určitý mikrourbanismus – malým a velkým domem jsme vlastně zformovali dvorek a doplnili je dřevníkem a parkovacím přístřeškem. Dřevník dvorek uzavírá a dává mu privátní, skoro hospodářský charakter, v jeho prostoru je soukromí a závětří. Velký dům je obytný, malý pak rekreačně–hospodářský.

moderni-cedrova-roubenka-velky-domek


"Místo jednoho velkého domu vznikly dva – velký a malý. Dvorek mezi nimi poskytuje soukromí a je spojnicí mezi oběma stavbami."


moderni-cedrova-roubenka-maly-domek

Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza


Plní všechny přiznané konstrukční prvky skutečně svou funkci, jsou nezbytné? Jak je dům koncipován?

Vzhledem k tomu, že malý dům je již zavětrovaný kamennou stěnou, diagonální trámy zde plní estetickou funkci, vzhledově se podřizují hlavnímu domu. Konstrukce obytného domu je řešena jako cedrová skeletová dřevostavba. Roubené stěny objevíte také, ale nemají typické detaily, zejména rybinové spoje.

Dispozičně je dům rozdělen na čtyři stejné části, tři z nich jsou posunuty k severu, jedna zbylá k jihu, a tato hmotová koncepce tvoří v půdorysu domu kout – z vnitřní strany je zde místo pro krytý jídelní stůl, zvenku je ve vytvořeném volném prostoru vstupní veranda pro ukládání lyží, tašek po příjezdu na víkend a podobně. Vedlejší volný prostor vyplňuje zápraží.

moderni-cedrova-roubenka-interier-kuchyne-s-jidelnou

obr.: Kuchyně s jídelnou, posezení u krbu a soukromá část v zadním traktu domu. Vzdušnost dodává prostoru velkorysé prosklení stěn a také částečné otevření místnosti do krovu. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

moderni-cedrova-roubenka-pohled-z-jidelniho-koutu

obr.: Jídelní kout je pohodlným posezením nejen v době jídla, ale i při siestě. A částečná uzavřenost a výhled vybízí k rozjímání ve chvilkách klidu. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

moderni-cedrova-roubenka-propojeni-interier-a-exterier

obr.: Použité materiály v interiéru jej opticky propojují s exteriérem. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza

moderni-cedrova-roubenka-koupelna

obr.: Kdo by si nepřál vyjít z koupelny přímo do zahrady… Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza


Změnil byste cokoli v koncepci domu nebo jeho uspořádání?

Jsem spokojený s tím, jak funguje uzavřený prostor mezi oběma stavbami. Často se z domu díváme na velkou zahradu, ale stavbu a její okolí musíme také užívat a prožívat komplexně, je to místo, kde trávíme velké množství času.

A tady majitelé dřevostavbu a pozemek opravdu užívají, všechny prostory v něm i kolem něj. Když přemýšlím, zda bychom něco udělali jinak, snad jsme v tomto případě zůstali příliš romantičtí, dnes bychom možná byli trochu „tvrdší", použili třeba studenější odstín kamene. Ovšem nechápu to jako chybu, jde pouze o změnu přístupu k věci.

moderni-cedrova-roubenka-oba-domy

obr.: Při stavbě masivního dřevěného domu je třeba vše dořešit do posledního detailu, neboť později už nic neopravíte. Jakmile dům postavíte, jedná se o definitivní řešení. Foto: Peter Fabo, Jiří Bíza


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 243 m2
  • Užitná plocha: 207 m2 obytný dům, 112 m2 rekreační dům
  • Konstrukční systém: skeletový systém s výplňovými roubenými stěnami, cedrové dřevo
  • Ošetření stěn: interiér – surové dřevo, olej; exteriér – surové dřevo
  • Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/voda, podlahové teplovodní topení
  • Návrh: Ing. arch. MgA. Jiří Bíza, Ing. arch. Tomáš Novotný
  • Realizace: BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o., www.bartos.cz

moderni-cedrova-roubenka-pudorysy


mail-ico-poptavka

Zaujala vás toto moderní pojetí dřevostavby a chtěli byste bydlet podobně? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o. realizuje dřevostavby podle individuálních přání zákazníka s maximálním možným využitím přírodních materiálů.

Svou první roubenku postavila v roce 1995, kdy se po pěti letech v oboru stavebnictví začala úzce specializovat právě na dřevostavby a upustila od klasické stavařiny.

Firma disponuje špičkovým obráběcím centrem určeným pro tento obor. Vyrábí skeletové domy z KVH, roubené sendvičové domy z lepené borovice a červeného západního cedru a panelové dřevostavby z vrstveného smrkového dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Mohlo by vás zajímat...

Když cedr není cedrem
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop