I přes zkušenosti se zděnými domy si nechal postavit dřevostavbu a nelituje

I přes zkušenosti se zděnými domy si nechal postavit dřevostavbu a nelituje

Lucie Němcová | Středa, 11. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Cesty prošlapané v dětství vedou doslova kolem plotu Tomášova domu. Bydlel totiž s rodiči za kopcem a v těsné blízkosti parcely, kde dnes stojí jeho dům. Chodívali tudy s rodiči na procházky. Zůstávat v rodném kraji, v místě, které známe do detailu a má pro nás hodnotu nejen svým charakterem, ale také vzpomínkami, má své kouzlo a přesah.


Pozemek pro stavbu dřevostavby

Velkou motivací pro stavbu rodinného domu pro mě bylo mít něco svého. Být samostatný. Čas prostě nazrál, a tak jsem se díval po vhodném pozemku. K mému velkému překvapení jsem objevil právě toto místo, kudy jsme s tátou jezdili na výlety do zdejších lesů. Nadchlo mě to. S koupí jsem neváhal. Milým překvapením bylo později také to, že na pozemek v územním plánu nebyly kladeny žádné limity. Vize domu byla tedy plně v mých rukou.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-stit-terasa-slunecnik-zahrada

Foto: Martin Zeman


Dřevostavba - suchá, rychlá a čistá stavba

Volbu technologie a konstrukčního systému určily mé zkušenosti z období brigád na stavbách. Znal jsem spoustu špíny a dřiny spojené se zděnou stavbou a nechtěl jsem prolévat litry vody do malty. Přál jsem si stavbu suchou, rychlou a čistou. Těmto parametrům odpovídá právě dřevostavba.

Kdybych šel cestou zděného domu, pravděpodobně bych si celou řadu věcí udělal sám, ale o dřevostavbě jsem nevěděl absolutně nic, takže jsem realizaci nechal na odbornících. Ujal jsem se až dokončovacích prací, kde jsou principy podobné, jako v případě zděných staveb.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-terasa-slunecnik-zahrada-skalka

Moderní detaily: Sedlová střecha navazuje na tradiční stavby. Svými detaily, jako je například absence přesahů, však dům jasně dává najevo, že se řadí do současné architektury. Foto: Martin Zeman


Lokální i prověřený stavitel

Vybrat dodavatelskou firmu bylo jednoduché, jelikož člen naší rodiny v jedné takové společnosti pracuje jako projektant. Hodně mi pomáhal svými zkušenostmi a ujal se i zpracování samotného projektu. Koncepčně jsme vycházeli z návrhu, který mě dispozičně zaujal půdorysem do L a spojením s terasou. Na základě této myšlenky pak byl vytvořen individuální projekt na míru.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-terasa-slunecnik-traviny

Zahrada: Převážně okrasná zahrada vzniká postupně, jejím prvním úkolem je vytvářet útulno a soukromí kolem terasy, do budoucna vytvoří linii kolem plotu, která odcloní veřejné cesty, ale zároveň ponechá viditelný zdejší jedinečný horizont. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-dreveny-chodnik-zahrada

Spojení: Obytné místnosti jsou všechny provázány se zahradou skrze terasu s možností vyjít rovnou ven. Foto: Martin Zeman


Montáž dřevostavby

Pro samotnou výstavbu musel být srovnán terén pozemku tak, aby byl ve výšce silnice a jeřáb mohl na pozemek. Pouhé dva dny pak trvala montáž připravených panelů. Dělníci přijeli první listopadový den a v půlce prosince mi předávali hrubou stavbu. V průběhu dalších dvou měsíců jsem dřevostavbu dokončil do míry vhodné k nastěhování.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-terasa-slunecnik-zahradni-nabytek-zahrada

Terasa: Sibiřský modřín na terase je i po dvou letech bez jakýchkoli kazů. Tomáš je zastáncem názoru „dřevo je dřevo", proto dal přednost právě modřínu před populárním dřevoplastem. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-terasa-slunecnik-zahradni-nabytek

obr.: Zahrada nekončí plotem, ale je v co největší míře propojená s krajinou pomocí správné volby rostlin a jejich umístění. Foto: Martin Zeman


Dokončení domu krok za krokem

Stěhoval jsem se do domu, který byl více méně bez problémů obyvatelný, zbývalo doplnit pouze pár kusů nábytku, ale zvenčí ještě byla spousta dodělávek. Chyběla čistá fasáda, terasa, zpevněné plochy i zahrada. Tento stav mě nutil rychle dokončovat, protože nosit bláto domů nebylo nic příjemného.

Zároveň pro mě bylo důležité, aby byl výsledek pěkný. Zvláště pak zahrada, což je dáno mou profesí zahradního projektanta. Zhruba další rok jsem tedy dodělával věci, které už mne tolik netlačily, a to vlastně stále trvá. Pořád není hotové úplně vše, co bych chtěl.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-interier-kuchyne-jidelni-stul-krbova-kamna

Jídelní kout: Tradiční propojení tří funkcí v jednom obytném prostoru ladí dobře i tady. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-interier-obyvaci-pokoj-hs-portal-vstup-na-terasu

Jeden celek: Interiér je navržen tak, aby byl opticky propojen s terasou, zahradou i celou krajinou. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-interier-obyvaci-pokoj

Obývací pokoj: Namísto televize je možné z pohodlí domova sledovat západ slunce za vzdáleným kopcem. Foto: Martin Zeman


Dřevostavba naplnila očekávání

Kdybych volil znovu, vybral bych stejný tvar domu. Vytváří příjemné soukromí a chrání před nepřízní počasí, což je v tomto místě důležité kvůli zdejší otevřené krajině. Je pravda, že v létě má dům tendenci se přehřívat. Projektanti mě upozorňovali, že k tomu může docházet, a bylo mi velmi doporučeno instalovat na dům venkovní žaluzie. V projektu byly zahrnuty, ale v době, kde jsem dům stavěl, bylo nutné rozpočet minimalizovat. Proto jsem se rozhodl venkovní žaluzie nakonec nepořizovat. Tři letní měsíce jsou trošku náročnější, ale během zimy a velké části jara i podzimu je teplo ze slunce výhodou.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-interier-loznice-drevena-postel-vstup-na-terasu

Ložnice: Umístěná v klidné části dispozice a v blízkosti terasy, na kterou lze bez problému vstoupit přímo odtud. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-interier-koupelna

Foto: Martin Zeman


Nízké náklady na provoz

Náklady na provoz jsou velice malé. Vytápím převážně krbovými kamny a nechávám teplo přirozeně šířit do všech místností. V jednotlivých pokojích jsou také konvektory na přitopení pro případ potřeby. Najít správný způsob zatápění v kamnech vyžadovalo trošku cviku. Když člověk přiloží opravdu pořádně, během chvíle je v domě horko.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-interier-obyvaci-pokoj-krbova-kamna-detail

Krbová kamna: Hlavní zdroj tepla umístěný v obývacím pokoji. Kamna mají velký výkon, takže s přikládáním se to nesmí přehánět. Je totiž velmi snadné dosáhnout „trenýrkové" teploty. Foto: Martin Zeman


Co bych dnes udělal jinak?

Co bych udělal jinak, je právě umístění krbových kamen. Situoval bych je víc do centrální části domu tak, aby se teplo mohlo šířit rovnoměrně. Potom bych také uvítal stříšku nad vchodovými dveřmi. Určitým bonusem by byla i nějaká akumulační hmota v domě. Jinak nemohu nic vytknout, bydlí se tu parádně.

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-technicke-zazemi-daraze-zahrada-kvetiny

Technické zázemí: Samostatný objekt je určen převážně pracovnímu technickému zázemí a garážím. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-exterier-vstup-do-domu-technicke-zazemi-garaz

obr.: Dřevostavba není napojena na vodu ani kanalizaci, byla tedy nutná vlastní čistírna odpadních vod a vrt pro pitnou vodu. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Investor za námi přišel s jasnou představou o svém budoucím bydlení. Chtěl moderní, ale zároveň nadčasovou stavbu, která by byla cenově dostupná. Po pár úvodních návrzích a konzultacích se nám to myslím společně podařilo. Přestože bezpřesahové řešení střechy z praktických důvodů nedoporučujeme, v tomto případě nebylo myslitelné narušit vzhled domu.

ing-vaclav-bren-ms-haus
Ing. Václav Břeň
MS HAUS s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 135,84 m2
  • Užitná plocha: 113,3 m2
  • Konstrukční systém: panelová montovaná dřevostavba
  • Teplo a větrání: elektrické konvektory, krbová kamna, větrání přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,15 W/m2K
  • Projekt a realizace: MS HAUS s.r.o., www.ms-haus.cz, 2016

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-pudorys

 

 

navsteva-drevostavby-ve-vlastnich-stopach-ms-haus-rez-stenou-


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato jednoduchá dřevostavba a chtěli byste v ní také bydlet? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost MS HAUS s.r.o. je stavební a projekční firmou specializující se na dřevostavby s lehkou rámovou sendvičovou konstrukcí. Je členem Asociace dodavatelů montovaných domů a její stavby jsou certifikovány kromě platné legislativy také podle Dokumentu národní kvality. Na trhu je již od roku 1999 a za tuto dobu má za sebou stovky realizací v ČR i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop