Zálesácký srub jménem Viktorie si Daniel navrhl a dostavěl sám

Zálesácký srub jménem Viktorie si Daniel navrhl a dostavěl sám

Dana D. Daňková | Pondělí, 16. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Penzion Viktorie stojí trochu stranou od nejbližšího obydleného místa. Ne příliš daleko, ale vzdálen právě tak, aby obklopen lesem zachovával svým obyvatelům soukromí a příjemný pobyt. Srub zajišťuje ubytování a komfortní zázemí pro myslivce od nás i ze zahraničí a tomu odpovídá i jeho vybavení.


Srub nakonec zvítězil

Mnoho let tu stála myslivecká chata, zadání bylo tedy jasné – opět by zde měla vzniknout stavba, která k lesu patří nejen charakterem, ale v neposlední řadě i materiálem. Na pořadu dne tedy nebyl určitě zděný dům, a mezi roubenkou a srubem rozhodl účel, jemuž měl objekt sloužit – srub se jevil pro myslivce příhodněji.

Pozemek je můj," začíná vyprávět Daniel příběh penzionu Viktorie, „mohli jsme tedy ihned začít připravovat stavbu. To bylo v roce 2015, srub jsme dokončili v roce 2018. Zcela hotový vlastně stále ještě není, je postaven ze syrového dřeva, které dosud vysychá, dlouho trvá, než stavba sedne a přestane výrazně pracovat. Nicméně již jsme mohli začít penzion provozovat."

srub-penzion-viktorie-foto-srubu

Foto: Martin Zeman


Robustní, ale vzdušná dřevostavba

Stavební firma postavila hrubou stavbu, na dalších pracích se velkou měrou podílel Daniel s kamarády. „Realizační firmu jsem si vybral proto, že jsem se s majiteli znal, na stavbě srubu jsme se dohodli asi o rok dříve. Srub jsem si navrhl sám, projekt vypracovala firma podle mých náčrtů, společně jsme pak naplánovali elektrické rozvody a umístění zásuvek a vypínačů, protože kabely jsou vedeny ve vyvrtaných kanálech uvnitř dřeva. Dodavatelská firma tedy zajistila vše, co se týkalo zpracování dřeva a stavby z kulatiny, zbytek jsme dělali my."

Srub je postaven z jedlového dřeva. „Dostal jsem na výběr různé dřeviny i tloušťky kmenů. Chtěl jsem, aby kuláče byly o větším průměru, protože srub by měl být podle mého z robustního dřeva."

srub-penzion-viktorie-celo-srubu

Spáry mezi kládami jsou vyplněny izolační vrstvou z technického konopí, dřevo je ošetřeno zvenku i zevnitř třemi vrstvami oleje s obsahem včelího vosku. Zateplená střecha srubu má obrácenou skladbu, jako krytinu zvolil Daniel pálenou červenou tašku.

srub-penzion-viktorie-socha-viktorky

obr.: Bohyně lovu Diana ztvárněná sochařem Jiřím Halouzkou tvoří jeden ze dvou opěrných sloupů stavby, druhý sloup zpodobňuje patrona myslivců sv. Huberta, který by neměl u lovecké chaty chybět. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-posezeni-venku

Foto: Martin Zeman


Interiér srubu v zálesáckém stylu

Pochůznou podlahovou plochu tvoří v přízemí dlažba v dekoru dřeva, v patře jsou podlahy z palubek z červeného dubu. Topení v přízemí je podlahové vodní, v patře jsou instalovány radiátory, zdrojem energie je tepelné čerpadlo. Doplňkové vytápění je zajištěno krbem.

V přízemí srubu se nachází kuchyně, obývací pokoj a jídelna, tyto místnosti netvoří společný prostor, jak tomu bývá často zvykem, ale jsou do určité míry navzájem odděleny příčkami tak, aby hosté nebyli rušeni provozem kuchyně a mohli v klidu posedět nebo se najíst. Na tomto podlaží je také jeden pokoj a dále koupelna s klasickou saunou.

srub-penzion-viktorie-obyvaci-pokoj

obr.: Obývací pokoj poskytuje příjemné posezení u krbu s výhledem na rybníček a les. Je otevřen do krovu a galerií propojen s podkrovím. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-kuchyn

obr.: Oddělení od dalších místností je spíše optické – provoz neruší hosty, ale transport pokrmů do jídelny či obývacího pokoje je co nejméně komplikovaný. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-kuchyn-ostruvek

obr.: Kuchyně je prostorná a vybavená pro přípravu jídel a občerstvení pro větší počet hostů. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-jidelni-stul


"Nábytku není příliš, interiér měl působit vzhledem k charakteru a provedení stavby spíše minimalisticky."


srub-penzion-viktorie-loznice

obr.: Navzdory minimalistickému vybavení – nebo právě proto – působí pokoje pohodlně a komfortně. Na výrobu postelí použil Daniel 150 let staré dřevo ze zchátralé stodoly. Foto: Martin Zeman


Náš tip na vybavení srubu či roubenky:

Nábytek do srubu nebo roubenky není jen otázkou vkusu. Jak zařídit srub nebo roubenku?
 

Dřevo, kámen a sklo - kombinace, která nezklame

V patře jsou čtyři pokoje a koupelna. V interiéru převažuje masivní dřevo a kámen, pokud jde o barevnost, převládají přírodní hnědé odstíny, masivní dřevo kuláčů odlehčují bílé sádrokartonové stěny a velkoryse prosklené plochy.

„Lustry, digestoř a zábradlí dělal kamarád kovář, kamarádi stolaři zase dělali dveře, zárubně, kuchyňskou linku a podobně. Vše je z dubového masivu. Stůl v jídelně je společná práce – nohy jsem navrhl a vyrobil z jasanu a kamarádi stolaři udělali desku z dubu. V pokojích je jen základní vybavení – především pro spánek a ukládání oblečení, není třeba je více zařizovat, hosté tady zůstávají maximálně týden."

Za pozornost stojí zárubně v patře z nesámovaných fošen, nápad majitele srubu, a bez povšimnutí nelze nechat ani postele z modřínového a smrkového dřeva ze stropů staré stodoly.

srub-penzion-viktorie-vrchni-patro

obr.: Galerie je otevřená do prostoru, zaujme kované zábradlí, zhotovené jako další podobné doplňky ve srubu kamarádem kovářem. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-koupelna

obr.: Koupelna je komfortním místem pro denní hygienu i pro odpočinek a relaxaci. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie--pohled-na-obyvaci-pokoj

Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-postel


"Nejdůležitější není stavba samotná, ale prostředí, krásné místo. Pak už je skoro jedno, jaký dům tam bude..."


srub-penzion-viktorie-myslivecky-srub

obr.: Srub si Daniel navrhl sám, hrubou stavbu zadal firmě a všechny další práce dělal svépomocí s kamarády. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-dvere-do-sklipku

obr.: Ke srubu patří i sklípek, který je také dílem Daniela a jeho kamarádů. Foto: Martin Zeman

srub-penzion-viktorie-sklipek

Foto: Martin Zeman


Technické parametry srubu

  • Zastavěná plocha: 185 m2
  • Užitná plocha: 173 m2
  • Konstrukční systém: srubový
  • Ošetření stěn: olej s obsahem včelího vosku
  • Teplo: tepelné čerpadlo, podlahové topení, doplňkový zdroj krb
  • Projekt a realizace hrubé stavby: SRUBY PACÁK s.r.o., www.srubypacak.cz

srub-penzion-viktorie-pudorys


mail-ico-poptavka

Toužíte po bydlení ve srubu? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost Sruby Pacák s.r.o. se zabývá výrobou a dodávkou dřevostaveb z masivu od hrubé stavby po stavby na klíč, dřevěných interiérů a zahradních doplňků ze dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 4-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop