Důkladně promyšlená pasivní dřevostavba

Důkladně promyšlená pasivní dřevostavba

Lucie Němcová | Neděle, 27. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Některé věci přicházejí bez plánů a záměrů, ale zato s tak silným impulzem, že nejdou přehlédnout nebo zpochybnit. Dřevostavba Denisy a Petra nevznikla z touhy postavit si dům, ale z touhy žít na místě, kde se cítí krásně. Tento jasný tah dal vzniknout praktické, do detailu promyšlené stavbě, kterou ohřívá slunce a je obklopena permakulturní zahradou.

Nikdy jsme neměli v plánu stavět dům, bydleli jsme spokojeně v bytě. Jednou jsme však projížděli touto lokalitou a chytla nás natolik za srdce, že otevřela nové možnosti uvažování a nakonec skutečně i novou životní etapu. Přestože jsme vůbec neplánovali realizovat vlastní rodinný dům, považujeme tento krok za jedno z nejlepších rozhodnutí našeho života.


Oslovila nás rychlost výstavby dřevostavby

Začali jsme podrobněji uvažovat o řešení objektu, nakoupili si odbornou literaturu, studovali tématiku pasivních domů a také brzy objevili dřevostavby. Právě k nim jsme se přiklonili velmi záhy, zejména kvůli rychlosti výstavby. Měli jsme malé děti ve věku, kdy ještě hodně oceňovaly zahradu, a chtěli jsme bydlet co nejrychleji. Později, v pubertálním věku, už pro děti zahrada není takovým benefitem.

pasivni-drevostavba-cely-dum

obr.: Akustika je příjemnější a „měkčí" než ve zděném domě.. Foto: Martin Zeman


Cestou masivních panelů

Průběžně se nám tříbil také názor na samotnou konstrukci dřevostavby. Nejvíce nám nakonec sedla varianta masivních panelů – konstrukce, kde je hodně dřeva a pocitově je bytelná a pevná. Postupně jsme se také přiklonili k individuálnímu řešení domu. Když jsme počítali, kolik by stál typový projekt s individuálními úpravami, čísla rostla natolik, že se individuální projekt od architekta ukázal jako nejlepší řešení.

pasivni-drevostavba-posezeni

Přechod: Interiér přízemí je pevně spjat se zahradou a provázán skrze posuvné dveře. Majitelé by jen příště pořídili takové, které lze zavírat i zvenčí. Foto: Martin Zeman


Prioritou je kvalita dřevostavby, ne její velikost

Chtěli jsme kvalitní bydlení, kde nebudeme šetřit na základních věcech a parametrech, na prvcích, které se nedají obměnit. Také jsme si přáli malé a praktické místo pro život. Prošli jsme společně již třemi různými byty a znali dobře naše potřeby. Vyzkoušeli jsme si, že je mnohem důležitější rozložení prostoru než jeho velikost. Proto jsme si přáli bydlení velikostně skromné, ale důkladně promyšlené do detailu.

pasivni-drevostavba-zahrada

Pasivní dům: Kompaktní tvar domu a výborná orientace přímo vybízely k pasivnímu standardu objektu. Foto: Martin Zeman


Hodnotný čas příprav

Věnovat architektonické studii půl roku se nám zprvu zdálo příliš. Zpětně ale vidíme, jak ohromně užitečné období to bylo. Díky dialogu s architektkou jsme si vyjasnili spoustu důležitých věcí, které bychom si normálně neuvědomili.

pasivni-drevostavba-vchod

Vstupní prostor: Prvek, který je nejen architektonickým akcentem, ale také praktickým pomocníkem chránícím před deštěm a větrem. Foto: Martin Zeman


drevoastavby-casopis-titulka-6-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

pasivni-drevostavba-garaz

Kryté parkovací stání: Příprava na elektromobil se vyplatila. Nyní slouží jako skvělý pomocník poháněný sluneční energií, tedy za minimální náklady. Foto: Martin Zeman


Stavba dřevostavby ve dvou vlnách

Z finančních důvodů jsme stavbu rozfázovali a část realizovali až po třech letech od stavby hlavního objektu. Alespoň jsme se finančně nevyčerpali najednou, zároveň uzrály potřeby ve vztahu k novému domu. Zjistili jsme, že jižní terasa je v létě neobyvatelná. Nechali jsme si tedy návrh přepracovat a místo původně plánovaného „vejminku" vytvořit terasu směrem na východ od hlavní hmoty domu, která je více schovaná před sluncem.

pasivni-drevostavba-terasa

Foto: Martin Zeman


Inteligentní dřevostavba po mnoha stránkách

Rozhodnutí realizovat dům v pasivním standardu přišlo přirozeně během vývoje projektu. Nejdříve se nám jeho parametry zdály nedosažitelné, ale po důkladném zvážení a přihlédnutí k dotaci začal dávat smysl. Už v průběhu studie jsme spolupracovali s externí firmou a nechali si vypracovat posudky energetického fungování domu.

Byly namodelovány čtyři varianty technologického řešení s vyčíslením vstupních i provozních nákladů. Jelikož nám nebyl sympatický plyn ani tepelné čerpadlo, zvítězila fotovoltaika jako nejčistší varianta, která navíc z naší strany nevyžaduje žádnou údržbu. Vzhledem k minimálním ztrátám pasivního domu dávala největší smysl.

Stejně jako pasivní standard v průběhu plánování postupně logicky vyplynulo zapojení inteligentního systému, který zjednodušuje a zefektivňuje fungování objektu – využití energie z fotovoltaiky, regulaci teploty, stínění, větrání a mnoho dalšího.

pasivni-drevostavba-interier-obyvaci-pokoj

Obývací prostor: Tradiční spojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje funguje perfektně i v tomto domě. V obývací části je propojení se zahradou maximalizováno oknem se sníženým parapetem. Foto: Martin Zeman


Efektivní hospodaření

Přebytky z fotovoltaiky se obecně snažíme využívat co nejvíce. Běžně pereme, sušíme prádlo a myjeme nádobí, když svítí slunce. Spotřebiče jsou naprogramovány tak, aby využití energie fungovalo co nejpřesněji. Klíčový byl geniální elektrikář pan

Miroslav Všetula, který s námi ladil spoustu detailů a pomáhal vymýšlet nejlepší řešení. V chladnějších, ale slunečných dnech, akumulujeme teplo do podlahy (v koupelnách a chodbách, kde je dlažba) a večer pak nemusíme topit. Odprodej přebytků dodavateli energie vyžaduje spoustu administrativy, takže jsme se rozhodli těch pár stovek korun neřešit.

pasivni-drevostavba-interier-schodiste

Schodiště: Prostor pod schodištěm je využit pro uložení věcí a zakomponován do skříňové sestavy. Efektivní využití i těch nejmenších koutů je přístup uplatněný v celém domě. Foto: Martin Zeman


"60 % toho, co vyrobíme, dokážeme spotřebovat. Kdybychom chtěli více, museli bychom investovat do akumulátorů, což se nám zatím nevyplatí."


pasivni-drevostavba-interier-knihovna

Foto: Martin Zeman


Přemýšlení v kontextu budoucnosti

V době příprav projektu jsme si nechali otevřenou možnost pořízení elektromobilu – skvělého uplatnění přebytků vyrobené elektřiny. Před čtyřmi lety bylo jeho pořízení úplné sci-fi, ale postupně se doba změnila a dnes jej máme doma. Vyplatilo se, že jsme s ním od začátku počítali a měli technicky vše připraveno.

pasivni-drevostavba-interier-kuchyn

Kuchyně: Kuchyně do U byla prověřeným řešením a přáním majitelky Denisy. Foto: Martin Zeman


"Osobitě řešené detaily jsou tím, co dělá dům skvělým."


Pasivní dřevostavba byla nejlepším rozhodnutím

Jsme toho názoru, že dům vybavený technologiemi není v rozporu s životem šetrným vůči přírodě. Přírodu milující člověk nemusí být spojován pouze s roubenkou, kde se topí dřívím. Je velmi příjemné mít doma i v zimě čerstvý vzduch a nemyslet na to, kdy máme vyvětrat. Dům nás ničím neomezuje, naopak dává prostor věnovat se v klidu svým činnostem.

Je pouze pár drobností, které bychom dnes udělali jinak – provedli přípravu na využití šedé vody nebo bychom zvolili jiné posuvné dveře na terasu, aby šly zavírat i zvenčí... Tyto drobnosti však ani v nejmenším nezastiňují fakt, že se nám zde žije úžasně, a do stavby domu bychom šli jednoznačně znovu i s těmi stejnými odborníky.

pasivni-drevostavba-interier-vychytavky

Praktické detaily: Šikovné uložení nabíjecích kabelů do předem promyšleného šuplíku je jedna malá, ale pro život cenná drobnost. Foto: Martin Zeman

Otázky na architekta


V čem se tento dům liší od ostatních?

Denisa s Petrem volili variantu konstrukce domu z masivních dřevěných panelů primárně proto, že dávali přednost vysoké kvalitě. Jejich záměrem nebylo přiznat konstrukční materiály – tedy dřevo – v interiéru. Dům jsme optimalizovali z hlediska užitné plochy, tak abychom z dispozice vytěžili maximum. Neobvyklá je například místnost s pračkou v horním patře, perfektně se však osvědčila.

Jaká fáze či detail návrhu byl největším oříškem?

Zajímavé bylo řešení požadovaného rozfázování výstavby na dvě etapy. Z projekčního pohledu nám to spíše přinášelo komplikace a nebylo to jednoduché ani z pohledu dotace Nová zelená úsporám. Hodnotily se vlastně dva stavy – dům v základní fázi a dům s přístavbou. V té době měla přístavba obsahovat malý „vejminek", který by byl součástí tepelné obálky. Potřeby rodiny se však změnily, „vejminek" byl zrušen a zůstalo pouze kryté stání, sklad a krytá terasa, takže některé návaznosti bylo nutné trochu upravit.

Přinesl tento projekt nějakou novou zkušenost?

Vzpomínám si, že to byl náš druhý dům založený na pěnoskle a také jeden z prvních domů, kde se řešilo odvětrání radonu z prostoru pod základy. Elektroinstalace včetně fotovoltaiky jsou napojeny na inteligentní řízení. Díky tomu jsou minimální přebytky do sítě, protože je umíme šikovně využít v domě a při nabíjení elektromobilu, jehož provoz vyjde do deseti tisíc za rok.

Jaké vlastnosti či prvky domu by neměly uniknout naší pozornosti?

Já osobně mám velmi ráda prostor vstupu a závětří, kde jsme použili dřevěný obklad v kontrastu s antracitovými obkladovými deskami. Mistrovským kouskem pak bylo napojení přístavby krytého stání takovými způsobem, že dnes nepoznáte rozdíl.

ing-irena-truhlarova-architektka-archcon
Ing. Irena Truhlářová
ARCHCON atelier s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato individuální dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Nehledali, a přesto našli". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Otázky na dodavatele


Co se vám jako první vybaví při vzpomínce na tento dům?

Investoři, byli zkrátka fajn. Když se potkáte s lidmi, kteří jsou na shodné nebo alespoň velmi podobné "frekvenci", tak je to vždy velmi příjemné.

Jakou konstrukční zajímavost nebo výzvu přinesla tato stavba?

Byla to druhá stavba, kde jsme provedli založení na pěnoskle. Potvrdili jsme si, že toto řešení je pro pasivní domy efektivní.

Osvědčila se rozfázovaná realizace?

Technicky to samozřejmě možné je, ale i kdybychom domysleli úplně vše, stejně se dostavba téměř nikdy nerealizuje tak, jak byla zprvu naplánována, což s sebou nese možné komplikace. S ubíhajícím časem se například změní materiály, preference investorů a podobně. Z pohledu finančního je řešení dostavby vždy nákladnější než kompletní realizace. V dnešní době, kdy jsou sazby hypoték pod úrovní inflace, to podle mého názoru nedává smysl.

Jaroslav-Jiruška-Dřevostavby-Biskup
Ing. Jaroslav Jiruška
DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 93,16 m2 (dům + krytý vstup) + 77,01 m2 (přístavba)
  • Užitná plocha: 119,44 m2 (dům)
  • Konstrukční systém: masivní dřevěné panely DEKPANEL
  • Teplo: na střeše objektu jsou instalovány FV panely o výkonu 156,25 Wp/m2;
  • Vytápění: elektrické podlahové – sálavé rohože (poloakumulační), elektrické sálavé panely
  • Větrání: Systém řízeného větrání s pasivní rekuperací tepla Atrea Duplex 370 ECV 5, podstropní vedení SPIRO potrubí a pozinkované ploché kanály s protihlukovou izolací
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Projekt: 2015, ARCHCON atelier, s.r.o., www.archcon.cz
  • Realizace: 2016 hlavní stavba, 2020 dostavba, DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz

pasivni-drevostavba-pudorys-1NP

pasivni-drevostavba-pudorys-2NP


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato moderní dřevostavba a chystáte se stavět? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Historie firmy DŘEVOSTAVBY BISKUP se začala psát již před více než 25 lety. Zabývá se převážně individuální výstavbou nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb. Díky nasbíraným zkušenostem tak kromě standardních domů realizuje i složité a unikátní projekty. Spolu s architekty a projektanty z ARCHCON atelier tvoří sehraný profesionální tým pro stavbu prémiových staveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop