Dřevostavbu v prudkém svahu si nechal postavit na místě, kde prožil dětství

Dřevostavbu v prudkém svahu si nechal postavit na místě, kde prožil dětství

Lucie Němcová | Pondělí, 20. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dobře znát sebe i lokalitu jsou ingredience dobrého bydlení, které pomohly na svět i této dřevostavbě. Stojí na místě domu, kde žila babička majitele a kde trávil čas v dětství. Věděl tedy přesně, jak funguje na pozemku světlo nebo které výhledy stojí za to. Pak mohla vzniknout stavba skutečně na míru – člověku i místu.

Slova, která jako první přicházejí na otázku, jak se v domě žije, jsou vlastně všeříkající: „Člověk se zde prostě cítí dobře." Kvalitní dům zkrátka neruší, podporuje a vytváří bezpečný rámec. Působí příznivě po stránce fyzické, smyslové a instinktivní, ale i po té duševní.

Jeho obyvatelé neřeší přílišné teplo či zimu, vydýchaný vzduch, průvan, zkrátka všechny ty neduhy, o které často „zakopávali" v různých typech bydlení v minulosti . O vysoký komfort se v tomto objektu stará inteligentní systém monitorující mimo jiné i vlhkost a množství CO2. Obyvatelé mohou svou pozornost věnovat sobě navzájem, tvorbě, relaxaci a dalším produktivním činnostem namísto zajišťování pohodlí v prostoru.

Výhledy na kopce, do údolí a na řeku jsou tou povznášející složkou a výživou pro duši, stejně jako samotná architektura stavby, promyšlená ve všech rovinách – od zahrady, přes konstrukci domu až po detaily v interiéru a použité materiály. Všechny jednotlivé části jsou ladně propojeny do kompaktního celku a dohromady tvoří útulno a oku lahodící kompozice. „Je pro nás překvapivé, že bychom vlastně nic nezměnili. Snad jen umístění některých vypínačů," říkají jeho obyvatelé po několika letech užívání. A to je asi tím nejlepším vysvědčením.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahuDrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahu

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahuDrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahu

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahuDrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahu

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahuDrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahu

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba ve svahu

 

Otázky pro architekta


Jak vzpomínáte na tuto spolupráci?

S velkou radostí. Investor měl důvěru v naše kompetence v oboru a od začátku nás nechal chrlit nápady. Vnímal naše argumenty a byl otevřený diskuzi. Dokázal změnit postoj, když to mělo opodstatnění, což je pro nás nesmírně cennou vlastností pro spolupráci. Měli jsme přesné informace o tom, co od domu chce, stejně jako o daném místě. Majitel domu zde totiž trávil dětství a věděl přesně, jak to v dané lokalitě funguje. O to pro nás bylo snazší a zábavnější tvořit návrh. Od začátku jsme na projektu spolupracovali se zahradními architektkami, abychom sladili oba tyto světy a navázali je na sebe co nejlépe. Myslím, že se to povedlo, a všichni se shodneme, že nás tato tvorba moc bavila.

Které fáze či detaily projektu a realizace si vyžádaly více pozornosti?

Náročné bylo velký dům napasovat na relativně malý pozemek. Umístění je přesné a využívá každý centimetr čtvereční parcely. Nestandardním momentem bylo zakládání na ustupující skále. Část domu stojí na ní a část na rostlém terénu. Základy byly navrženy podle provedených sond, během realizace jsme ale přesto museli základovou spáru hlídat a reagovat podle aktuální situace. Nakonec vjezd do garáže lemuje obrovská opěrná stěna, která původně v návrhu nebyla. Ukázalo se, že je třeba. I přesto, že tento prvek znamenal náklad navíc, jsme proces zvládli a nevznikl žádný zádrhel. Také jsme chtěli maximálně otevřít obývací pokoj a poskytnout výhledy směrem k protějším kopcům a dolů k řece. Toto rozsáhlé prosklení přes roh bylo technicky náročnější, stejně jako šikmé sloupy, které zajišťují oporu a současně zavětrování.

Jak je dům technicky vybaven?

Objekt je v pasivním standardu doplněn inteligentním systémem. Má svůj zdroj elektřiny díky fotovoltaice, aby byl alespoň o několik kroků blíže k soběstačnosti. Kompaktní jednotka s aktivní rekuperací se stará o výměnu a dohřívání vzduchu. Když je potřeba ještě více tepla, přidá se elektrické podlahové vytápění.

Ing. arch. Lukáš Pejsar 3AE, s.r.o.
Ing. arch. Lukáš Pejsar
3AE, s.r.o.

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2021

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Forma se mění, místo zůstává". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní
  • Zastavěná plocha: 102,2 m2 bez garáže
  • Užitná plocha: 139,2 m2
  • Konstrukční systém: CLT Novatop
  • Teplo a větrání: elektrické podlahové topení ovládané nadřazeným systémem / rekuperační jednotka PIC HLER PKOM 4 CLASSIC včetně vestavného ohřevu TUV 212 l
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,108 W/m2K
  • Projekt: 2018, Ing. arch. Lukáš Pejsar
  • Realizace: 2018/2019, 3AE, s.r.o., www.3ae.cz
  • Foto: Petr Polák

DrevoaStavby.cz | Půdorys 1NPDrevoaStavby.cz | Půdorys 2NP

 

drevostavby-casopis-6-2021-titulka-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 6/2021

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

DaS 6-2021

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop