Pasivní dřevostavbu s moderním vzhledem se podařilo perfektně zasadit do městské zástavby

Pasivní dřevostavbu s moderním vzhledem se podařilo perfektně zasadit do městské zástavby

Lucie Němcová | Středa, 13. červenec 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Bydlení Lucie a Jana přirozeně mění svou podobu s rozrůstající se rodinou. Začali v malém bytě, sedm let jim byla domovem řadovka a s nastřádanými zkušenostmi a třemi dětmi se vydali vstříc vlastnímu jedinečnému životnímu prostoru.

Náš příběh se odvíjí možná dost nečekaně a organicky. Zdálo se, že vlastní dům budeme řešit již s prodejem bytu před lety, ale nakonec se seběhl rychle a my našli zázemí v pronajaté řadovce. Tato fáze však byla přínosná a důležitá. Vyzkoušeli jsme si život v domě, který jsme do té doby neznali. Opustili jsme některé megalomanské představy a nabyli cenné informace o našich potřebách. Přesto jsme na cestu za novým domem vstupovali jako laici v oblasti architektury, stavitelství a designu, kterým se musí věci především líbit. Rozhodně jsme potřebovali průvodce.

První návrh dřevostavby


Zadali jsme studii architektovi a vznikl první koncept domu. Bohužel se ukázalo, že nesplňuje koeficient zastavěnosti v dané oblasti (my jsme v té době ani nevěděli, že něco takového existuje) a navíc se dostal do jiných cenových relací, než jsme chtěli. Spolupráci jsme tedy rozvázali a hledali dál. K naší vyvolené dodavatelské firmě nás dovedla intuice.

Jsme vybíraví a preferujeme čistý, kompaktní a moderní vzhled domu. Právě estetika realizovaných staveb dané firmy nás oslovila a přesvědčila. Od této chvíle jsme měli štěstí snad na všechny zúčastněné, od architektů přes stavbyvedoucího, pana Slavíka, až po truhláře a interiérové designéry. Nový dům vyšel z již připraveného návrhu.

Byla upravena zejména velikost a některé detaily, aby vyhověl koeficient zastavěnosti. Dům byl na naše přání proveden v pasivním standardu, s kvalitním zateplením, výměnou vzduchu a rekuperací. Z našeho pohledu byl nesmírně efektivně a ohleduplně zvládnutý celý proces. Fáze i činnosti časově hladce navazovaly a my jsme vždy měli k dispozici podporu pro jakékoli dotazy a řešení všeho, co bylo třeba.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.

 

Promyšlený vně i uvnitř


S interiérem nám již v původním projektu pomáhali interiéroví designéři. V této spolupráci jsme pokračovali a jejich návrh interiéru zrealizovali. Nemůžeme si vynachválit, jak bylo praktické o interiéru uvažovat brzy a nechat jej promyslet odborníky. V případě malých místností je to obzvlášť důležité. Jde o každý centimetr, aby vše krásně pasovalo a prostor byl dobře využitý. Až během užívání nám dochází rafinovanost a praktičnost některých detailů a oceňujeme, jak do sebe vše na milimetry zapadá.

Zásuvky, vypínače nebo třeba světla jsou přesně tam, kde je potřebujeme. Právě v interiéru jsou nejvíce prvky, se kterými jsme v kontaktu denně, a s tím spojený uživatelský komfort má nevyčíslitelnou hodnotu. Interiéroví designéři nám navíc pomohli s výběrem většího i drobnějšího vybavení, což nám ušetřilo ohromné množství času a energie. Přesto na řešení bydlení padlo mnoho našich večerů.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.

 

Technologie v přijatelných mezích


Teplo v domě zprostředkovává tepelné čerpadlo, které jsme málem v projektu vyměnili za plynový kotel. Naštěstí nám zavolal přímo majitel firmy a ujišťoval, že čerpadlo je správná volba. Dnes jsme za to velmi vděčni. V domě je rozvedeno teplovodní podlahové vytápění, které umí v létě i chladit. Chytrou domácnost jsme nechtěli. Nebudí v nás důvěru mít vše napojeno na on-line svět. Stačí, že máme v telefonu ovládání brány, světla, sekačky i zabezpečení. Ke všemu je samozřejmě zároveň manuální varianta. V tomto směru jsme stará škola. Nechtěli jsme mít pocit, že bez telefonu se v domě neobejdeme.

Pokud bychom měli možnost volit znovu, v přízemí bychom zvýšili strop a prosklení směrem do zahrady nechali udělat až do stropu. Obytný prostor by působil vzdušněji a otevřeněji. Zvážili bychom také neotevíravé části oken v druhém patře, protože je lze umýt jen ze žebříku. Celkově nám bydlení dělá nesmírnou radost. Přestože byl celý proces intenzivní, rádi vzpomínáme na podporu a lidskost všech zúčastněných a jsme vděčni, že jsme se odhodlali.

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.

 

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN Dřevostavby s.r.o.

 

Otázky pro dodavatele


Co se vám vybaví v kontextu tohoto domu jako první?

Oslovili nás klienti, kteří za sebou už měli jeden nezdařený pokus o stavbu domu. Celý proces se časově protáhl tak, že už nebylo možné původní projekt postavit. Díky tomu měli klienti poměrně jasnou představu o tom, co se jim líbí a jaký dům si přejí.

Čím je tato realizace jedinečná?

Nejdůležitější bylo zasadit objekt do poměrně husté stávající městské zástavby, a přitom co nejlépe využít malý pozemek a respektovat z toho plynoucí tvarová i rozměrová omezení. Cílem bylo navrhnout jednoduchý dům, který zapadne do okolí, ale nebude na pohled nudný. Dalším z důležitých (a nezvyklých) faktorů bylo, že jsme chtěli alespoň částečně využít již zpracovaný projekt interiéru. Díky konstruktivnímu přístupu poučených stavebníků byla celá spolupráce velmi příjemná.

Ing. arch. Hana Kulová LUCERN dřevostavby
Ing. arch. Hana Kulová
LUCERN Dřevostavby s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Intuitivně správným směrem". Hlasujte do 14.9. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Slovo redaktorky


Celistvost a dotažení do detailu této stavby je radost pro oko. Prvky navazují a zapadají do harmonického celku. Láska k čisté estetice majitelů se nezapře vně ani uvnitř. Má duše minimalisty plesá. Není to však o tom, že by vlastnili tak málo věcí, ale o šikovném řešení úložných prostor tak, že interiér zůstává stále vzdušný, nezalepený vizuálním balastem.

Ing. arch. Lucie Němcová redaktorka
Ing. arch. Lucie Němcová
redaktorka

Technické parametry


  • Typ domu: pasivní (dotace B.0)
  • Zastavěná plocha: 151,24 m2
  • Užitná plocha: 177,6 m2
  • Konstrukční systém: two by four – LUCERN mineral
  • Teplo a větrání: rekuperace ZEHNDER + TČ IVT voda-vzduch
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,134 W/m2K
  • Projekt a realizace: 2019–2021, LUCERN dřevostavby s.r.o., www.lucern.cz
  • Foto: Martin Zeman

DrevoaStavby.cz | Pasivní dřevostavba LUCERN

Zdroj: LUCERN Dřevostavby s.r.o.


časopis DŘEVO&stavby 4/2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis


DaS 4-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop