Na jihočeském venkově si postavili krásný dům se šmrncem chalupy

Na jihočeském venkově si postavili krásný dům se šmrncem chalupy

Dana Jakoubková | Úterý, 04. říjen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Vždycky si myslela, že nejsou schopni nic postavit – ona bankéřka, on právník – a pokud stavět, tak nejdříve za dvacet let, na důchod. Když se ale Honza vrátil z jednoho výletu s tím, že mu kamarád architekt cestou „něco" načrtl, přestala se Bára bát a začala se ptát. Cesta od papírů k hotové stavbě nebyla sice úplně rovná a občas to pěkně drncalo. Ale když dnes stojí s hrnkem kávy u okna a sleduje káně nad nedalekou pastvinou, musí se štípnout, aby se ujistila, že je to všechno skutečné. Že to dokázali a mají krásný dům na jihočeském venkově.

Vůbec jsme neměli představu, co stavba obnáší. Proto jsme se opřeli o čtyři pilíře: kvalitní projektant, kvalitní stavební firma, která postaví dům na klíč podle individuálního projektu, smlouva o dílo konzultovaná s právníkem, protože to je jediný nástroj pro případ, že se s firmou netrefíte, a kvalitní technický dozor, jehož zkušenost se během stavby ukázala jako neocenitelná. Bez něj bychom si netroufli podepsat smlouvu, respektive položkový rozpočet, a díky němu jsme byli ušetřeni kontroly toho, čemu nerozumíme.

Velký prostor – spousta místa


Jelikož jsme dům pojali na prvních dvacet let jako rekreační objekt, chtěli jsme se v něm cítit jako na chalupě. Současně jsme si přáli, aby byl moderní a měl některé parametry chytré domácnosti. K základním požadavkům patřilo pohodlí v užívání / ovládání a kapacita pro osm až dvanáct osob, aby se časem vešly i děti s vnoučaty a občas přátelská návštěva.

Přízemí je proto koncipováno jako otevřený společenský prostor a současně tak, aby při pobytu ve dvou nebylo třeba chodit do patra. Takže je zde kromě kuchyně a obýváku i jedna ložnice, koupelna, toaleta a šatna, tedy kompletní zázemí. V patře pak máme druhou koupelnu a dvě poměrně velké ložnice, které by bylo možné časem v případě potřeby přepažit. Všechny ložnice jsou orientovány na severozápad, což se odrazilo pozitivně na klimatické pohodě, zvláště pak u té v přízemí.

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupyDrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

 

Dřevo vně i uvnitř


Jedním z našich základních požadavků byl společenský prostor otevřený až do krovu, aby cirkulovala energie. Tím se otevřela možnost propojit horní ložnice formou galerie, která supluje funkci chodby. Spolu se schodištěm je konstruována z masivních dřevěných prvků, které nám evokují kýženou chalupářskou atmosféru.

Mohlo by se zdát, že je to plýtvání energií na vytápění, ale dům je postaven z velmi kvalitních materiálů a zateplen dřevovláknitou izolací. Ke komfortní pobytové teplotě tedy stačí málo. Pro topení máme ostatně několik zdrojů pro případ, že by některý vypadl; v přízemí a horních ložnicích jsou to elektrické konvektory, které můžeme zapnout na dálku. V koupelnách je elektrické podlahové topení a všechny pobytové místnosti pak lze dotápět i duální klimatizací. A samozřejmě na chalupě nesmí chybět krbová kamna.

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupyDrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

 

Pod tlakem k radosti


Jako nezkušení stavebníci jsme byli trochu zaskočeni stresem vyvolaným různými úředními peripetiemi, časovým skluzem či návazností řemesel jednotlivých dodávek. Možná je tlak nevyhnutelnou součástí budování vlastního domova, ale člověk má pocit, že se mu dalo předejít. V rámci dolaďování projektu jsme pak podcenili kapacitu horní koupelny, kdy jedna malá vana nebyla pro osm lidí dostačující. Museli jsme ji vyměnit za větší a dodatečnou stavební úpravou instalovat i sprchový kout. Protože je dům ještě v záruce, bylo třeba, aby „rekonstrukci" provedla původní dodavatelská firma. S tím se setkali patrně poprvé, ale povedlo se to k naší spokojenosti.

Také zádveří se v případě většího počtu osob v domě ukázalo jako prostorově nedostačující. Vybavuji si, jak moje maminka říkala, že až třetí dům bude ten nejlepší, vychytaný. Já bych ale nestavěla ani podruhé. Máme úžasný dům na krásném místě, ve vesnici, kde žijí skvělí lidé, a těšíme se, až se sem v důchodu přestěhujeme natrvalo.

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupyDrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

 

Komentář dodavatele


Jsme rádi, že si nás Bára s Janem vybrali pro stavbu jejich domu. Spolupráce s projektantem i s technickým dozorem, které si stavebníci zajišťovali sami, probíhala výborně. Výhodou bylo, že projektant rozuměl parametrům dřevostavby, a stačilo tedy jen přizpůsobit v projektu pár detailů našemu stěnovému systému. Dispozici domu zvolili zákazníci ideálně.

David Javorský NEMA Dřevostavby s.r.o.
David Javorský
NEMA Dřevostavby s.r.o.

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupyDrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 105 m2
  • Užitná plocha: 160 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: sendvičový panel Nema EKO Wood / EKO Stone, foukaná dřevovláknitá izolace, difuzně otevřená skladba
  • Zdroj energie / teplo: elektrické konvektory, el. podlahové topení v koupelnách, krbová kamna, doplňkově duální klimatizace
  • Větrání: přirozené okny + klimatizace
  • Okna: dřevěná VEKRA
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,20 W/m2K
  • Autor arch. studie: Ing. arch. Tomáš Ctibor / Ing. arch. Zuzana Paclová, 4ct s.r.o.
  • Autor projektu: Ing. Tomáš Matuška, DETAIL PROJEKT s.r.o.
  • Realizace stavby: Nema Dřevostavby s.r.o., www.nema-drevostavby.cz, 2020

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupyDrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

 

Co zaujalo redaktorku v domě Báry a Honzy


Zpevněné plochy

Prostor mezi vstupem do domu a sklípkem překlenuje masivní dřevěná konstrukce krytého stání pro auta a na opačné rovině je podlaha zpevněna žulovými odseky, mezi nimiž lépe zasakuje dešťová voda. Žádné pravidelné kostky, ale tisíce nestejných kousků, se kterými si kameník musel hrát týdny, protože pokračují nejen na pěším chodníčku přes zahradu, ale je jimi vydlážděna i dlouhá příjezdová cesta. Pěkným kontrapunktem k nim jsou velké balvany, které dělí zahradu na dvě úrovně.

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

Foto: Martin Zeman

Spojení prostoru přes dvě podlaží

Přemýšlíte, jak byste mohli svůj obývací pokoj posunout na vyšší úroveň? Zkuste odstranit strop. To dá obýváku rozhodně jiný „dech". Ale... Vymezit takový prostor, uspořádat ho bez stěn a zachovat hloubku a rozměr může být opravdu těžký úkol. Někdy horní a spodní část vypadá nesouvisle nebo prázdně, respektive špatně prázdně. Architekt domu Báry a Honzy z tohoto rizika ale pěkně vybruslil, když do objemu vysokého pět metrů zakomponoval dřevěné masivní prvky galerie, která spojuje a současně dělí obě výškové úrovně, propojuje místnosti v patře a také jasně ohraničuje linii kuchyně umístěné v přízemí. Když přejíždíte prostor očima, ani na moment neztratíte jistotu, že je vysoký, přitom nevyvolává dojem prázdnoty. Přesto, že se vám nad hlavou „vznáší" rozměrné masivní trámy, stále vnímáte otevřenou a vzdušnou atmosféru. Líbí se mi i to, jak je na galerii navázané stejně bytelné schodiště a že její „dno" poskytlo „strop" pro decentní osvětlení.

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Se šmrncem chalupy". Hlasujte do 14.11. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

DrevoaStavby.cz | Sendvičová dřevostavba se šmrncem chalupy

Foto: Martin Zeman


časopis DŘEVOstavby 5-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 5/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 5-2022
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop