Tisk
Dřevostavba získala prestižní ocenění Dům roku 2011

Dřevostavba získala prestižní ocenění Dům roku 2011

Michal Babor | Čtvrtek, 14. červenec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Kříženec amerického bungalovu a staré alpské chalupy, kalifornizace tradiční rakouské architektury či promyšlená lokalizace a senzualizace mezinárodního stylu – i takové atributy provázejí nejlepší obytný dům roku 2011.

Vítězství dřevostavby

award6 V desátém ročníku soutěže prestižního německého časopisu HÄUSER získala nejvyšší ocenění dřevostavba ve svahu v rakouském Kehleggu nedaleko Bodamského jezera od architektů Helmuta Dietricha a Mucha Untertrifallera. Porota ocenila zdařilou kombinaci moderních principů s tradiční lokální architekturou. Vedle betonu, skla nebo oceli hraje dominantní roli jedle bělokorá, z níž je vyrobena konstrukce horního podlaží, fasáda, dveře nebo vnitřní vybavení. Použita byla tedy nejen v surové podobě, ale i s povrchovou úpravou nebo jako dýha.

V hlavní roli výhledy

award2 award5Moderní dřevostavba je umístěna na hraně strmého svahu orientovaného na jihozápad, na polosamotě za vesnicí. Lodžiovými terasami se otevírá směrem do údolí a právě kombinace prosklených a dřevěných ploch utváří jeho charakter. Žádný velký komfort typu bazén, sauna, fitness však nečekejme – v patře otevřený obytný prostor s kuchyní a pokoj pro hosty, v přízemí, částečně zapuštěném do svahu, ložnice a tři malé pokoje. Komfort tady spočívá v něčem jiném: skleněných otvorech po celé výšce místnosti, které promítají proměnlivé živé obrazy alpské přírody.

Energetická soběstačnost

award3Harmonizace stavby s okolní přírodou probíhá nejen na estetické úrovni, ale také co do technického vybavení. Dřevostavba je vytápěna tepelným čerpadlem, pro jehož pohon se využívá elektřina vyrobená fotovoltaickým zařízením na střeše. Není jí třeba moc – dům spotřebuje pouze 35 kWh/m2 za rok.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop